Dolar 3,55'in altına indi

Merkez Bankası'nın, bankaların kaynak maliyetini artıran sıkılaştırma adımlarının etkisiyle dolar 3.55 lira düzeyinde hareket ediyor.

Haberler 29.04.2017 - 08:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Bankas Para Politikas Kurulu (PPK), Nisan toplantsnda beklendii gibi politika faizi ve gecelik borç verme ve borçlanma faizlerini deitirmedi; ancak, parasal sklatrmann güçlendirilmesi kararyla geç likidite penceresi faizini (GLP) 0.50 puan artrarak yüzde 12.25e yükseltti. GLP faiz artnn ardndan ilk ilem günü olan önceki gün Merkaz Bankas arlkl ortalama fonlama maliyeti yüzde 11.74ü buldu.

Merkez Bankasnn sklatrmas ve ve küresel risk itahyla önceki gün, 3.5555 lira ile yln ilk günlerinden bu yana en düük düzeyi gören ve daha sonra 3.56 - 3.57 aralnda hareket eden dolar yeni güne de bu düzeylerden baladktan sonra 3.55 lirann da altna indi. Dolar 3.5432 liraya kadar inerken, küresel piyasalarda dolar karsnda güçlenen euro da parite etkisiyle 3.88 lirann altna gerileyerek 3.8727 liray gördükten sonra 3.88 lira snrna döndü.

Beni bu güzel havalar mahvetti

Yatrmn Beni bu güzel havalar mahvetti balkl günlük piyasa raporunda, ABD Bakan Donald Trumpn görevi devralmasnn 100. gününe yaklatmza iaret edilerek, Piyasalardaki balay dönemi halen devam ediyor. Dünya borsalar 2013 Mays ayndan beri gördüü en yüksek seviyelere ulat. Oynaklk göstergesi VIX 2014 ylndan beri gördüü en düük seviyelerde denildi ve u yorum yapld:

Zayf dolar, düük faiz, makul büyüme

Zayf dolar, düük faiz, makul büyüme piyasalardaki yükselii destekliyor. Ama bu rahat hava bize batmaya balad. Yükseliin hz kesmeye balad ve oynakln dip yapt dönemlerde yaanan sert düzeltmeleri hatrlamak da fayda var. Mays ayna giriyor olmamz düzeltme riskini artran dier bir neden. ster düün mevsimi öncesi altn talebi deyin, ister tatil plan yapan hane halknn likiditeyi artrmas, ya da hava scaklnn artmas Geçmi yedi yl gösterge olarak alrsak Mays aynda yüzde 70-80 ihtimalle piyasalarda düzeltme yaanyor. MSCI gelimekte olan piyasalar döviz ve hisse senedi endeksleriyle yaptmz çalma son yedi yln altsnda Nisan sonunda satp Mays sonunda geri alan yatrmclarn karl çktn gösteriyor. MSCI Türkiye için dolar baznda yaptmz çalma benzer bir sonuç veriyor. 2014 yl dnda her dönem Nisan aynda satanlar kar etmi. Döviz piyasasnda elde edilen sonuçlar daha zayf.

Merkezin enflyasyon öngörüsü yükseldi

Merkez Bankas 2017 ve 2018 yl sonuna ilikin enflasyon öngörülerini, srasyla 0.5 ve 0.4 puan yükseltti. Merkez Bankas Bakan Murat çetinkaya, yln ikinci Enflasyon Raporunun sunumunda, 2017 yl sonuna ilikin enflasyon öngörüsünü yüzde 8.0den yüzde 8.5e ve 2018 sonu enflasyon öngörüsünü de yüzde 6.0dan yüzde 6.4e yükselttiklerini açklad.

çetinkaya, Enflasyonu düürmeye odakl ve sk bir politika duruu altnda, enflasyonun yüzde 5.0 hedefine kademeli olarak yaknsayaca 2017 yl sonunda yüzde 8.5 olarak gerçekleece 2018 yl sonunda ise yüzde 6.4e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5.0 düzeyinde istikrar kazanaca öngörülüyor dedi ve ekledi:

Hissedilir iyileme olana kadar sk duruumuzu koruyacaz Enflasyonda orta vadeli görünümü dikkate alyoruz, geçici dalgalanmalardan ziyade ana eilime odaklanmaya devam edeceiz; dalgalanmalara erken tepki vermeyeceiz Nisan karar bu yaklam ortaya koyuyor. Para politikasnda kayda deer sklatrma yaptk, bu sk duru devam edecek gerekirse ek sklatrma da yapabiliriz Tüm göstergelerde hissedilir iyileme olana kadar sk duruumuzu koruyacaz.

Ana Sayfaya Git