Dolar kurunda iptal başvurusu tedirginliği

Dolar/TL önceki gün yaşanan sert düşüş sonrası yeniden yukarı hareketlenerek yaklaşık altı ayın en yükseğini gördü, 5.85 civarına kadar yükseldi.

Haberler 19.04.2019 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dolar/TL sal günü 5.8290n üzerini test ettikten sonra dün 5.7100a kadar geriledi. Ancak kur bu seviyelerde kalc olamad ve bugün yüzde 2nin üzerinde yükselerek 5.85i gördü. Bu 23 Ekim 2018den beri en yüksek seviye oldu.

Türkiye piyasalarnda yaklak iki haftadr sat basksna neden olan stanbul seçimlerine ilikin belirsizliin ortadan kalkaca algs, ABD ile ilikilerde kötümser beklentilerin nispeten azalmas ve çinden gelen pozitif verilerle kur dün sert gerilemiti.

TL dün benzer para birimlerinden pozitif ayrrken, BIST 100 endeksi yüzde 1.44 yükseldi. Tahvil bono piyasalarnda 10 yllk tahvil getirisi 124 baz puan gerilerken, CDS ve eurobond getirileri de dütü. Ancak bu hareket ksa süreli oldu ve bugün TL varlklar sert sat basksyla karlat.

Gün içinde 5.8501i gören kur bugün saat 11:10da 5.8350 seviyesindeydi. Ayn saatte euro/TL yüzde 1,20 primle 6.5840dan ilem gördü. Borsa stanbulun BIST 100 endeksi de yüzde 1,35 düüle 96.880 puanda.

PTAL BAVURUSU TEDRGNLE NEDEN OLUYOR

stanbul Büyükehir Belediye Bakanl seçimlerinde en yüksek oyu alan Millet ittifak aday Ekrem mamolu önceki gün mazbatasn ald ve devir teslim töreni ile birlikte görevine balad. Ancak AKPnin stanbul seçimlerinin iptaline ilikin bavurusu yatrmclarn endielerinin tam olarak ortadan kalkmamasna neden oluyor.

Bankaclar piyasadaki tedirginliin ana nedeninin seçimler olduunu belirterek stanbul seçimlerinin Haziranda tekrar edilme olaslnn ekonomide planlanan reformlarda ve belirsizliin devam konusunda iki kayp ay daha anlamna geldiini belirtiyorlard.

MERKEZ BANKASI REZERVLERNE LKN SORULAR

Dier taraftan Financial Timesda yer alan bir haberde TCMBnin döviz rezervlerini, ksa vadeli borçlanarak artrd belirtildi. Bu da rezervlere ilikin soru iaretlerini tekrar gündeme getirdi.

Bir bankann döviz masas ilemcisi, Yerel seçimleri arkada brakabilmek ve belirsizliklerin tamamen ortadan kalkmas piyasa açsndan çok önemli. Dünkü piyasa tepkisine pozitif ayrmann kuvvetine özellikle de tahvil getirilerindeki düüün büyüklüüne bakarsanz bunun ne kadar önemli olduunu görebilirsiniz dedi ve ekledi:

Öte yandan piyasalarda endieler de devam ediyor. TCMB rezervlerine ilikin endielerin bugün Financial Times haberi ile birlikte arttn görebiliyoruz. Rezervler çok iyi konumda diyemeyiz ancak son dönemde birbirinden farkl haberler yorumlar konunun tam olarak iyi bir ekilde analiz edilemediini, anlatlamadn, hesaplanamadn gösteriyor.

Ana Sayfaya Git