Dolar TL karşısında ne kadar oldu

Trump'ın ABD başkanı seçilmesi akabinde harekete geçen kurlarda Dolar adeta uçtu

Haberler 10.11.2016 - 16:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABD BAkannn Trump olarak belirlenmesi akabinde yükselie geçen dolar, sabah saatlerinde durulmuken, öle itibari ile tekrardan artmaya balad. Kur, saat 15.46 itibari ile bankalararas piyasada 3.2380 seviyesini gördü.

ABD bakanlk seçimlerini tahminlerin aksine sürpriz bir ekilde Cumhuriyetçi Donald Trumpn kazanmasyla küresel piyasalara paralel TLde dün görülen iki yönlü sert volatilitenin ardndan dolar/TL, güne sakin balad. Kur, öeden sonra yeniden hareketlendi ve 3.23 seviyesinin üzerini gördü.

Trumpn seçimleri kazanmas ile birlikte dün illikit ilemlerde ilk tepki olarak yeni zirve olan 3.30u test eden dolar/TL ilemlerin hacim kazanmas sonras günü 3.2050 civarnda tamamlad.

GÜçLENME DENEMELER KALICI OLMUYOR

XTB Menkul Deerler Aratrma Müdürü Arzu Toktay: Amerikan seçimleri sonrasnda döviz piyasasnda güçlü Amerika güçlü Dolar fiyatlamas gelien ülke para birimlerini basklyor. Morgan Stanley Gelien Ülke Para Birimleri Endeksinde 15 Eylül düük seviyesi 1527ye kadar geri çekilme potansiyeli var iken Türk Lirasnda güçlenme denemesi baarl olamyor. 8 Kasmda piyasann zaman harcad 3,23-3,25 bandnn geçilmesi ile parite 3,27-3,30 bandn hedefliyor olacak. Aa yönlü hareketin kalc olmas için ise ayn zamanda psikolojik 3,20 snr altnda kapan gözlüyoruz.

ARALIKTA FAZ ARTIRIMI OLACAK MI?

Yatrmclar ipuçlarn verdii politikalar nedeniyle Trumpn bakan olmas halinde küresel ekonomi ve ticaretin yavalayacandan ve Fedin uzun zamandr beklenen Aralk ay faiz artrmndan kaçnabileceinden endieleniyorlar. Ancak Fedin olas bir faiz artn ötelemesi ya da daha az arta gitme ihtimali kurumsal yüksek döviz açk pozisyonu bulunan Türkiye gibi baz gelimekte olan ülkeler için pozitif bir gelime.

TL ÜZERNDEK OLUMSUZ BASKI KALKACAK

Nitekim Cumhurbakan Ekonomi Badanman Cemil Ertem, dün Fedin bu artlar altnda faiz artrabileceini düünmüyorum. Fed, Trumpn yeni ekonomi yönetimini bekleyecektir... çok geçmeden TL üzerindeki olumsuz basknn kalktn göreceiz dedi.TAHVL BONO PYASASITahvil-bono piyasasnda 11 ubat 2026 itfal 10 yllk gösterge tahvilde dün spot kapanta ortalama bileik faiz yüzde 10.49 seviyesinden gerçekleirken, valörde son ilem yüzde 10.53 oldu. Gösterge 10 yllk tahvil bu sabah yüzde 10.58 seviyesinde. Öte yandan 11 Temmuz 2018 itfal tahvilde dün spot kapanta ortalama bileik faiz yüzde 9.59 seviyesinden gerçekleti.

SYAS GELMELER KIRILGANLII ARTIRIYOR

Genel seçimlerde 5 milyonun üzerinde oy alan HDPnin aralarnda e bakanlar Selahattin Demirta ve Figen Yüksekdan da bulunduu 10 milletvekili tutuklanmas kurda son günlerde görülen sert sat basksnn ana nedeni olmutu.HDP tutuklamalarn ardndan TBMM çalmalarn durdurduunu açklarken bankaclar siyasi gelimelerin en önemli iç risk unsuru olarak görüyorlar.

HDPnin TBMM çalmalarn durdurmas teknik olarak bir ara seçim ihtimalini de gündeme getirebilecek olmas ise piyasalarda bir baka endie kayna olarak dikkat çekiyor.Vekillerin bir ay içinde be kez TBMM Genel Kurul çalmalarna mazeretsiz katlmamas durumunda Genel Kurulda ilgili kii için vekilliinin düüp dümemesi konusunda oylama yaplabiliyor. Ancak imdiye kadar Cumhuriyet tarihinde bu yola hiç bavurulmad. Parlamentoda 28 vekilin vekilliin bu yolla dümesi durumunda o seçim bölgesinde ara seçim yaplmas gerekiyor.Öte yandan geçen hafta Cumhuriyet gazetesine yönelik soruturma ve HDP milletvekillerine yönelik gözalt ve tutuklamalarn ardndan AB ülkeleri bata olmak üzere kararlar bir çok ülkeden tepki çekti.Türkiye ile AB üyelik görümelerinin durdurulmas, NATO üyeliinin askya alnmasna kadar uzanan tepkiler piyasadaki sat basksnn kuvvetlenmesinde etkili oldu.(türkiye)

Ana Sayfaya Git