Doların şeytani çıkışına devam!

Küresel gelişmelerin yanında, sanayi üretiminin beklentilerin altında kalması, artan güvenlik endişeleri ve Moody's'in Türk bankalarına ilişkin raporu nedeniyle, dolar 3.73 lirayı ve euro da 3.93 lirayı aşarak yeni rekor düzeylere tırmandı.

Haberler 10.01.2017 - 07:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABD para birimi, haftann ilk ilemlerinde geçen hafta test ettii 3.6401 liralk zirveyi geride brakarak 3.6576 liraya kadar trmanan dolar, daha sonra yeni tarihi zirve 3.6774 liraya kadar çkt. Dolar, sanayi üretiminin açklanmasnn ardndan trmann sürdürerek 3.7335 ile yeni rekor düzeye ulat.

Dolardaki trmann da etkisiyle yükselen euro da, geçen haftaki 3.83 liralk rekorunu aarak 3.8501 liralk yeni rekor düzeye çkan euro da tarihi rekorunu 3.8706 lira ile tazeledi. Euro da, sanayi üretiminin açklanmasndan sonra 3.9310 lira ile yeni rekor düzeye çkt.

Bu artlar sonras dolar ve euronun lira karsndaki günlük art yüzde 2.5i buldu.

Sanayi üretimi beklentilerin altnda kald

Türkiye statistik Kurumu (TÜK) verilerine göre, sanayi üretiminde, Kasmda aylk bazda dei olmazken, madencilik ve imalat sanayideki gerilemeler nedeniyle yllk bazda art, yüzde 3.5 - 4.0 dolayndaki beklentilere karn yüzde 2.7 düzeyinde kald.

Moodysin Türk bankalarna ilikin krllk uyars

Türk bankaclk sektörüne ilikin bir rapor yaymlayan kredi derecelendirme irketi Moodys, Artmakta olan takipteki kredi oranlar Türk bankalarnn krll üzerinde ciddi bir etki yaratabilir uyarsnda bulundu.

Türk bankaclk sisteminde brüt takipteki kredi orannn bu yl sonunda yüzde 4.0ün üzerine çkmasnn beklendii de belirtilen raporda, yüksek enflasyon, liradaki deer kayb nedeniyle bankalarn varlk kalitesine ilikin gelimelerde de kötüleme beklendiinin alt çizildi.

Raporda ayrca güvenlik ve jeopolitik nedenlerden kaynaklanan bozulmalarn da Türk bankaclk sistemi için risk oluturduu vurguland.

ABD tarm d istihdam verisi etkili oldu

Dolar ve parite etkisiyle eurodaki hzl trman, geçen Cuma günü açklanan ABD tarm d istihdam verisi tetikledi. ABD verisi, tarm d sektörmlerde ücret artlarnda ilerlemeyi gösterdii için, küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankasnn 2017 ylnda öngörülenden de çok faiz artna gitme olasln güçlendirdi.

Faiz artnn beklenenden de çok olma olasl, bata lira olmak üzere gelimekte olan ülke para birimleri üzerindeki sat basklarn artrd.

Ana Sayfaya Git