Dolu yağışı verimi düşürdü

Bölgede bu yıl aşırı yağışlar çiftçilerin yüzünü güldürürken, Çınar ilçesi çevresinde yağan doludan dolayı ekinleri zarar gören çiftçiler, beklentilerinin altında verim aldıklarını belirttiler.

Haberler 25.06.2019 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bölgede bu yl ar yalar çiftçilerin yüzünü güldürürken, Diyarbakrn çnar ilçesi çevresinde yaan doludan olumsuz etkilenen ekin sahipleri, balayan hasat döneminde beklentilerinin altnda verim aldklarn belirttiler.

Bu yl verimin çiftçilerin istedii gibi olmadn fakat tüm aksaklklara ramen hasatn iyi olduunu belirten çiftçilerden Mehmet Ekinci, Bata yamur fazla olduu için ekinler zarar gördü. Son ayda ise yamur az olduundan dolay verim biraz az oldu. Dönüm ba 500-600 kilo verim alyorken, bu yl 400 kilo kadar verim aldk. Bu son zamanlarda, bazlarnn ekinleri yand. Fazla yamur yad ve ekinler pek fazla güne görmedii için hastlalklar olutu ve zarar gördü. dedi.

Devlet, desteini çoaltt fakat verimi de azaltt

Devletin çiftçilere yönelik desteklerini deerlendiren Ekinci, Devlet bu yl pamuk desteini azaltndan dolay zorluk çektik fakat buday desteini de arttrd. Destei çoalttlar fakat verimi azalttlar. Bu yl gübre ve ilaç fiyatlar yüksekti. Devlet, bata buday fiyatlarn açklad. Bu biraz azd. Zira piyasa daha iyi fiyat verirken, ofis daha ucuza alyor. Bunun da çiftilere biraz sknts olacaktr. u anda biçtiimiz 100 dönümlük tarladan beklentimiz 60 tondan fazla. Fakat verim, tahmini olarak 40-50 ton olacak gibi gözüküyor. ifadelerini kulland.

Bölgedeki yan kendi zirai kazançlarn olumsuz etkilediini ifade eden eyhmus Osanmaz, Yallarmz 20-30 yldr böyle bir mevsimin yaanmadn söylüyorlar. Bata ar yamur yadndan dolay tarlalar ihtiyaçlar kadar güne görmedi. Sonrasnda ise birden scaklk, ardndan yamur ve tekrar scaklk gelince ekinler zayf kald. Bu yl 50 dönüm arpa ekmitim. 20 ton civar arpa vermesini beklerken doludan sonra sadece 10 ton toplayabildik. Yar yarya verimi azald diyebiliriz. Gübre, mazot ve ilaçn fyatna baktmzda pek fazla kr olduunu sanmyorum, baa ba gitmiiz. eklinde konutu.

Tapusuz toprak ilettiklerinden dolay devlet desteinden mahrum kaldklarn söyleyen Osanmaz, Bizim topraklar tapusuz olduu için devlet bize destek vermiyor. Genel olarak dolunun demedii tarla sahipleri hasat durumundan raz olduklarn, bazlar geçen yldan daha verimli olduunu söylüyorlar. Bölgeden bölgeye deiiyor, her yer ayn deil. Bildiim kadaryla çnar bölgesinde iki kez dolu yad. lk seferinde bizim tarafta yamad fakat ikinci ya bizim tarlalar da vurdu ve büyük bir zarar verdi. diye belirtti.

çnarda sulu topraklar dönüm ba 650-700 kilo verim veriyor.

Biçerdöver iletmecilerinden Mehmet Baki Ylmaz ise bölgedeki verimi deerlendirerek unlar söyledi:

Kzltepeden ekinleri biçmeye balyoruz. çnar bölgesinde olduu gibi Kzltepenin de topra kuvvetlidir fakat Kzltepedeki topraklarn verimi daha çoktur. çnarda sulu topraklar dönüm ba 650-700 kilo verim veriyor. Fakat dier topraklar, ortalama 450 kilo verim veriyor. Bu son yaan yamur olmasayd, verim daha iyi olacakt. Bu yamurdan dolay verim biraz azald, buydan rengi deiti. Bunun dnda, bu ylki ürüne her ne kadar dolu isabet ettiyse de önceki yllara göre daha iyidir.

Ylmaz, Masraflar çoaldndan dolay çifçiler, ekininin daha verimli olmasn istiyorlar. Fakat topran ne kadar verimli olaca bellidir. Yamur bu yl çok iyi yad. Bu yl çnarn Göksu tarafnda dolu yad. Doludan dolay verim, bu yl biraz daha azald. dedi.

Ana Sayfaya Git