Domates ihracatı ilk çeyrekte yüzde 10 arttı

Türkiye'den ilk üç ayda yapılan domates ihracatı geçen yılın ocak-mart dönemine göre yüzde 10 artarak 126 milyon 257 bin dolara yükseldi

Haberler 11.04.2020 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyeden ocak-mart döneminde yaplan domates ihracat, geçen yln ayn dönemine göre deerde yüzde 10 artarak 126 milyon 257 bin dolara çkt.

Güneydou Anadolu hracatç Birlikleri (GAB) verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye geçen yl 56 ülkeye yapt domates ihracatnda 304 milyon 513 bin dolarlk gelir elde edildi.

Geçen yln ocak-mart döneminde 114 milyon 645 bin dolarlk domates ihracat gerçekletiren Türkiye, bu yln ayn döneminde ise 45 ülkeye domates gönderip, ihracatn deerde yüzde 10 artrarak 126 milyon 257 bin dolar gelir elde etti.

En çok domates ihracat yaplan ülkelerin banda ise Rusya geldi.

Türkiye, Rusyaya bu yln ilk üç aynda 41 milyon 665 bin dolarlk domates ihracat gerçekletirdi. Rusyay 18 milyon 464 bin dolarla Romanya ve 13 milyon 714 bin dolarla Ukrayna izledi.

Sera Yatrmclar ve Üreticileri Birlii (SERA-BR) ve GAP Seraclar Dernei Bakan Müslüm Yanmaz, domates ihracatnda ilk 3 ayda yaanan artn sevindirici olduunu söyledi.

Yanmaz, domates üretiminin geçen seneye oranla daha verimli geçtiini belirterek, bunun da sektöre olumlu yansyacan vurgulad.

Dünya genelinde görülen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn nedeniyle Avrupadaki iletmelerin içi bulamama sorunuyla kar karya kalacan ifade eden Yanmaz, Avrupa genelde nisan ayyla birlikte kotay yükseltip domates ihracatnn önüne engel koyuyordu ama görebildiimiz kadaryla bu yl ihracat kapsnn devam edebileceini düünüyoruz. hracatn önümüzdeki 2 aylk dönemde daha da artacana inanyoruz. dedi.

Yanmaz, örtü art ürünlerin mays aynda piyasaya girmesiyle üretim fazlas oluacan belirterek, bu nedenle Türkiyedeki sebze ve meyve fiyatlarnda bir düü yaanmasn beklediklerini kaydetti.

anlurfann Karaali bölgesinde bulunan jeotermal seralarda topraksz tarm tekniiyle domates üretimi yapan brahim Klç da bu yl üretimlerinin iyi olduunu söyledi.

Domates üretiminde yüksek rekolte aldklarn aktaran Klç, Bu sene domates üretiminde tonajda yüzde 25e yakn bir art yaadk. Burada ürettiimiz domates Rusya, Romanya ve Iraka gidiyor. Geçen yla göre bu sene hem ürünümüz fazla hem de ihracatmz iyi. nallah böyle de devam eder. yerimizde çalanlar da koronavirüsten korumak için gerekli tedbirleri aldk, sosyal mesafeyi de koruyoruz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git