Domates üreticisinin gözü Avrupa pazarında

Harran Ovası'nda jeotermal enerjinin kullanıldığı seralarda domates üreten çiftçiler, gözünü Avrupa pazarına dikti.

Haberler 18.11.2017 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Projesinin (GAP) merkezi konumundaki anlurfada, jeotermal enerji sayesinde hzla gelien seralarda salkm domates üreten çiftçiler, Avrupa pazarna açlabilmek için kotalarn kalkmasn bekliyor.

anlurfada son yllarda seraclk önemli ölçüde geliti. Merkeze yaklak 40 kilometre uzaklkta bulunan Harran Ovasndaki Karaali bölgesinde, bir köylünün arazisinde jeotermal su kayna bulunmasnn ardndan seraclk faaliyeti yaygnlayor.

Jeotermal seralarda bata salkm domates olmak üzere, sebze ve iç mekan süs bitkileri yetitirilirken, istihdama da katk salanyor. Bölgedeki seralarda üretilen salkm domates, yurt içinde ve yurt dnda ilgi görüyor.

Rusyaya domates ihracatnda kstlamalarn kaldrlmasyla rahatlayan anlurfal seraclar, Avrupa pazarna açlabilmek için 1 Nisan itibariyle balayacak kotann da kalkmasn istiyor.

Bölgede ngilterenin istedii domates çeidini de yetitirmeye balayan seraclar, söz konusu kotann kalkmas durumunda Londra pazarnda kalc olacaklarna inanyor.

Sera Yatrmclar ve Üreticileri Birlii (SERA-BR) ve GAP Seraclar Dernei Bakan Müslüm Yanmaz, seralarda çok kaliteli ve salkl ürün yetitirdiklerini söyledi. Türkiyede yetitirilen domateslerin bu nedenle ilgi gördüünü anlatan Yanmaz, bu anlamda Karaali domatesinin de marka olduunu ve aranan ürün haline geldiini aktard.

NGLTERENN TALEP ETT çET ÜRETLD

Dier illerde olduu gibi bu bölgedeki seralarda da döllenmeyi arlar araclyla gerçekletirdiklerini ve hormon kullanmadklarn dile getiren Yanmaz, öyle devam etti:

Geçen yldan bu yana ngilterenin istedii ürün tipini özellikle anlurfann Karaali bölgesinde denemeye aldk. ngilterenin talep ettii ürünü seralarmzda yetitiriyoruz. ABnin Türk ürünlerine yönelik 1 Nisan itibaryla balayacak kota uygulamasn aabilirsek, bundan sonraki dönemde Rusyaya yaptmz ihracatn yarya yaknn da ngiltereye yapacaz demektir. Bölgedeki tüm üreticilerimiz yi Tarm Uygulamalar yapyor. Salkl, lezzetli ürünler dünyann her yerinden talep görüyor. Biz yurt dnda ve yurt içinde buna tanklk ediyoruz. Gittiimiz her yerde mutlaka pazarlar dolayoruz ve çok ükür yaptmz doru yatrmlarla Karaali domatesini bir marka haline getirdiimizi görüyoruz. Yurt içi ve dnda Urfa - Karaali ürünlerini tüketiciler özellikle talep ediyorlar.

KOTA KALKARSA EN BÜYÜK PAZAR AVRUPA OLUR

Süreklilii olmayan pazarlarn kendilerine cazip gelmediini ifade eden Müslüm Yanmaz, unlar kaydetti:

Avrupa ülkelerinden talep aralk-nisan aylarnda geliyor. Bata Hollanda ve spanya olmak üzere dier AB ülkelerinde ürünler yetitiinde, Türk ürünlerine kota uyguluyorlar. Geçtiimiz aylarda, Ekonomi Bakanmz Nihat Zeybekçi ve ngiliz mevkida arasnda imza altna alnan bu sorun ortadan kalkyor. Atlan imza ile ngiltere-Türkiye arasnda Türk sebze ve meyvesinin, kotasz her dönem satlmasyla ilgili bir anlamaya varld ama bu üç yl sonra gerçekleebilecek. Bu nedenle süreklilii olmayan Avrupa pazarlar biz üreticiler için imdilik cazip deil. çünkü 1 Nisandan sonra baka pazar bulma mecburiyeti var. Üretim ve ihracat açsndan pazarn sürekliliinin olmas gerekli. Rusyay tercih etmemizin ana nedeni de bu aslnda. Rusya her dönem bizden bu domatesi alyordu, biz o yüzden bütün arlmz Rusyaya vermitik. Ancak Avrupa ülkeleri kotay kaldrrlarsa bizim en büyük pazarmz yine AB olacaktr.

Bölgedeki bir serada üretim sorumlusu olarak görev yapan ziraat mühendisi Sevim Yldz da jeotermal enerji sayesinde maliyeti düük, daha kaliteli ve daha salkl ürün yetitirdiklerini söyledi.

hracata yönelik domates ürettiklerini anlatan Yldz, Salkm domateslerin raf ömürleri daha uzun oluyor, o yüzden Avrupa ülkeleri bu ürünü tercih ediyor. Kaliteli, hormon kullanlmyor, iyi tarm uygulamalar, sertifika her ey var. Bu nedenle de daha güvenilir. Avrupa ülkelerinin koyduklar kurallara uygun olarak üretim yapyoruz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git