Domateste fiyat haftaya düşecek

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, domatesteki fiyat artışının mevsim ara geçişindeki arz talep dengesizliğinden kaynaklandığını belirterek, "1-2 haftaya kadar açık üretime geçilecek. Ürün miktarı artacağı için domates fiyatları da düşmeye başlayacak. Bunda bir suçlu aramaya gerek yok." dedi.

Haberler 06.05.2017 - 08:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yüksel Tavan, Rusya pazarnn gelecei ve domates fiyatlarnda yaanan arta ilikin deerlendirmelerde bulundu.

Domatesteki fiyat artnn mevsim ara geçiindeki arz talep dengesizliinden kaynaklandn belirten Tavan, unlar kaydetti:

imdilerde serada yetitirilen domatesler satlyor. Havalarn snmasyla birlikte talebin artmas sonucu fiyatlarda art yaanyor. Havalar snmaya balad. 1-2 haftaya kadar açk üretime geçilecek. Ürün miktar artaca için domates fiyatlar da dümeye balayacak. Bunda bir suçlu aramaya gerek yok. Bu ara dönemlerde böyle fiyat artlarnn yaanmamas için iç piyasa ve d piyasa taleplerine göre üretim planlamas yaplmas gerekiyor. Planlama yaplmad için bu dönemde böyle bir tablo ile karlald.

- Türkiye, alternatif pazarlar bulmal

Yüksel Tavan, Rusyann, Türkiye için çok büyük bir pazar olmasnn yan sra kendi üreticisini korumaya çaltn, zaman zaman baz ürünlerde Türkiyenin de bunu yaptn, Türkiyenin bu konudan yola çkarak kendi ürünleriyle ilgili alternatif pazarlar bulmas gerektiini söyledi.

Rusyaya alternatif olarak Türkiyenin güneyindeki ülkeleri iaret eden Tavan, Rusyann, kurduu seralar ile ithalatç bir ülke olmaktan kurtulmaya çaltn ve üretim yaptn söyledi.

Günümüzde ihracatn uluslararas piyasalarda oldukça zor bir süreç olduuna dikkati çeken Tavan, unlar kaydetti:

Türkiye, Rusya ile ihracat konusunda yaad süreçlerden yola çkarak kendi ürünleri konusunda alternatif pazarlar bulmal. Türkiyenin güneyindeki ran, Irak, Suriye gibi pazarlar bizim için ihracat frsatlarnn olduu ülkeler. Türkiyenin güneyinde savan sona ermesi ve huzurun hakim olmas bu pazarlarda önemli ihracat rakamlarna ulalmasn salar. Hedef pazarlarla scak temas yapmak önemli. Yeni pazarlar bulmak konusunda üreticilere ve araclara yol gösterecek etkinliklere ve çalmalara öncelik vermeliyiz.

- FAV TURKEY Meyve Sebze Fuar ve Zirvesi

Türkiye Halciler Federasyonu Bakan Tavan, 18 Eylül-1 Ekim 2017de gerçekletirilecek FAV TURKEY Meyve Sebze Fuar ve Zirvesinin, Türkiyenin ya sebze ve meyve ihracatnda sorunlar yaad ülkelerle ilikilerin gelitirilmesine, ihraç ürünlerin tantmna, ihracatçlarla alclarn görümelerine ve ikili ilikiler kurmalarna öncülük edebileceini bildirdi.

Rus halknn bu tür organizasyonlar sevdiini ifade eden Tavan, Bu görümelerden sonra alclarn ülkemize davet edilerek gerek üretim bölgelerini görmeleri gerekse turistik yörelerde arlanmalar bu siyasi gerginliin ticaretteki olumsuzluklarn sona erdirebilecektir. çin gibi nüfusu kalabalk ülkelerle ticari ilikilerin kurulmasnda da etkili olabilir. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git