Dönem icraat dönemi olacak

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Önümüzdeki dönem, ekonomide çok önemli adımların atılacağı tam bir icraat dönemi olacak bizim için." dedi.

Haberler 06.04.2019 - 00:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pekcan, Ticaret Bakanl stiare Kurulu Deerlendirme Toplantsnda yapt konumada, istiare toplantlarnda i dünyasnn hemen hemen hepsini temsil eden STKlarn bakanlar ile her ay bir araya geldiklerini, bu bakanlarla sorunlarn ve çözüm önerilerini masaya yatrdklarn, gelecei planladklarn anlatt.

Brexit, Gümrük Birliinin güncellenmesi, yeni pazarlar ve benzeri konularda da beraber yol haritalar hazrladklarn dile getiren Pekcan, ortak çalma gruplar kurduklarn, sivil toplumun gücü ile devletin gücünü birletirerek daha katma deerli bir çalma oluturmaya ve ekonomiye daha pozitif katk salamaya çaltklarn söyledi.

Ruhsar Pekcan, seçim sürecini tamamladklarn anmsatarak, Bundan böyle Cumhurbakanmzn da altn çizdikleri üzere artk odak noktamz ekonomi. Ve önümüzdeki 4-4,5 ylda gündemimizde projelerimiz ve ekonomiye odaklanacamz bir dönem var. dedi.

Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayrakn önümüzdeki günlerde ekonomide atlacak reformlarla ilgili açklamalarda bulunacan anmsatan Pekcan, Önümüzdeki dönem ekonomide çok önemli admlarn atlaca tam bir icraat dönemi olacak bizim için. diye konutu.

Pekcan, esnaflarla, ihracatçlarla ve benzeri kesimlerle yaptklar görümelerden ve onlarn kendilerine ilettikleri sorunlara getirdikleri çözümlerden bahsederek, Ticaret Bakanl olarak bu dönemde ihracat, ihracatn ithalat karlama orann artrmay, gümrüklerde dijitallemeyi ön plana çkarmay, e-ticarete arlk vermeyi hedeflediklerini söyledi.

Dünyada ticaretin en hzl, en kolay ve en güvenilir yapld nadir ülkeler ligine yükselmeyi amaçlyoruz. diyen Pekcan, ç ve d ticarette çan en ileri seviyesindeki icraatlar ortaya koyarak admlarmz atma yönünde devam ediyoruz. Artk bundan böyle bizim için icraat dönemidir. dedi.

Teknolojik dönüümde büyük frsatlar var

Pekcan, küresel ekonomideki skntlardan bahsederek, Avrupa ekonomisinin büyümesinin ve dünya ticaretinin yavalayacann öngörüldüünü anlatt.

Küresel ekonomideki rüzgarlarn hz kestiini dile getiren Pekcan, ancak dünya teknolojisindeki gelimelerin ve küresel ekonominin ortaya koyduu yeni trendlerin pek çok frsat ortaya koyduunu söyledi.

Pekcan, Blockchain, yapay zeka, e-ticaret, nesnelerin interneti gibi yeni nesil teknolojilerin dünya ticaretini ekillendirecei bir dönemden geçiyoruz. e-ticaretin 2016ya kadar dünya küresel ticaretteki miktar 27,7 trilyon dolara ulamtr. Ksacas bu teknolojik dönüümde çok büyük frsatlar var, Ticaret Bakanl olarak biz bu teknolojik dönüümleri yakalamak için çalmalara odaklanm bulunuyoruz. dedi.

lk çeyrekte d finansman ihtiyacmz 15,2 milyar dolar azald

Pekcan, Genel Ticaret Sistemine (GTS) göre mart ay ihracatnn 16 milyar 334 milyon dolar olarak gerçekletiini hatrlatarak, yln ilk çeyreindeki ihracatn yüzde 3,34 yükseldiini, ithalatn da yüzde 21,46 azaldn bildirdi.

Geçen yln ilk çeyreinde ihracatn ithalat karlama oran yüzde 67,1 iken bu rakamn 2019un ayn döneminde yüzde 88,2ye yükseldiini dile getiren Pekcan, u deerlendirmelerde bulundu:

Bu ne demek? Ülkemizin d finansman ihtiyac, borçlanma ihtiyac azalyor demek. lk üç aydaki d ticaret rakamlarmz 2018in ayn dönemi ile mukayese ettiimizde d finansman ihtiyacmz 15,2 milyar dolar azalmtr. kincisi net ihracatmzn Türkiyenin büyümesine katksdr.

Küresel ekonominin içinden geçtii bu artlarda Türkiye ekonomisi yüzde 2,6 büyümütür. Bu büyümeye d ticaretimizin katks yüzde 4,2dir. Üçüncü çeyrekte d ticaretimizin büyümeye katks 6,73, son çeyrekte net ihracatmzn büyümeye katks 9,7 puan olmutur. Bu rakamlar da gösteriyor ki artk ihracat Türkiye ekonomisinde belirleyici bir güç olmutur. Amacm önümüzdeki dönemde de reformlarmz artrarak bu pozitif katky ihracatmz ve ihracatmzn ithalat karlama orann artrarak devam ettirmektir.

2019 inallah bizim için bir icraat yl olacak

Pekcan, ilk 100 günlük eylem plan kapsamnda yaplanlardan bahsederek, bakanln son yllarda hayata geçirdii reformlar ve projeleri anlatt.

Esnaf ve sanatkrn ihracatç yaplmas, ihracatn tabana yaylmas, markalama, yeni teknolojilerin kullanm ve e-ticaret gibi alanlarda yaptklar faaliyetlerden bahseden Pekcan, teknolojiden daha fazla istifade edilerek kaçakçln önlenmesi için önemli admlar attklarn söyledi.

Pekcan, ktsz gümrük devrini balattklarn, ihtisas serbest bölgesi kurulmas yönündeki mevzuat hazrladklarn kaydederek, elektronik ticaretin kayt altna alnmas için ilgili programn sürdüünü bildirdi. Snr kaplarnn modernizasyonuna deinen Pekcan, Habur ve Kapkule ilgili geniletme çalmalarnn sürdüünü ifade etti.

Pekcan, Biliyorsunuz martta Kapkulede bir rekora ulatk. 30 bin 568 araç geçti Kapkuleden ve bu cumartesi-pazar hiç kuyruk yoktu. Bu çalmalar inallah artrarak devam edeceiz. 2019 inallah bizim için bir icraat yl olacak. dedi.

Yüksek teknolojili ürün ihracatn artrma hedeflerinden bahseden Pekcan, mevzuat modernletirmesi, sadeletirme ve yeni ticari pazarlara younlamaya odaklandklarn anlatt.

Ana Sayfaya Git