Döviz kuru zamları mı?

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, döviz kurunu bahane ederek ürünlere gereksiz zam yapan firmalara tepki gösterdi. Palandöken, "Dünyadaki gelişmelere ve dış politikaya bağlı olarak döviz kurlarındaki oynaklık üzerinden menfaat sağlanmamalı." ifadesini kullandı.

Haberler 18.01.2021 - 01:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Palandöken, yapt yazl açklamada, döviz kurlarndaki hareketliliin firmalarca frsata çevrilmemesi gerektiini bildirdi.

Döviz kurunun yükseldii dönemlerde ürünlere yanstlan fiyat artlarnn kur düünce geri çekilmediine dikkati çeken Palandöken, u deerlendirmede bulundu:

KUR BAHANEL ZAMLAR

2020 ylnn sonlarna doru dolar kuru 8,47lere çkarak zirveyi görmütü. Bunun üzerine akaryakttan enerji kalemlerine, gdadan elektronik aletlere kadar Adan Zye tüm ürünlere zam geldi. Vatandan elektrik, su ve doal gaz faturalar artt. Esnafmz da satt ürünlerin yerine yenisini koyamaz hale geldi. Ancak 2021 ylnda dövizin atei düünce bu zamlarn hiçbiri geri alnmad. Dolar kuru 8,47 seviyelerine çktnda hemen etiketleri deitirip maliyet bahanesiyle tüm ürünlerin fiyatn artranlar, u an dolar kuru 7,40 seviyelerine indiinde indirim yapmak için ayn hzla harekete geçmedi.

Satlmayan veya ilgi görmeyen baz ürünlerin fiyatlarnda indirim yaplarak vatandan gözünün boyanmaya çalldn belirten Palandöken, çok sayda firma, maliyetleri artt gerekçesiyle içi çkarmaya devam ediyor. Oysa u an döviz kurlar düüe geçti. Kimse maliyetleri bahane etmemeli. Dünyadaki gelimelere ve d politikaya bal olarak döviz kurlarndaki oynaklk üzerinden menfaat salanmamal. ifadelerini kulland.

Palandöken, vatandan alm gücü hesaba katlarak, bata enerji ve akaryakt fiyatlar olmak üzere, tüm kalemlerde indirim yaplmas gerektiini kaydetti.

Ana Sayfaya Git