Drone, çiftçi hizmetinde!

Tarımsal ilaçlamada kullanılacak dron çiftçinin gelirini artıracak.

Haberler 19.03.2022 - 02:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Diyarbakrda düzenlenen 13. Mezopotamya Tarm ve Hayvanclk Fuarnda, zirai ilaçlamada kullanlan drone çiftçilere tantld.

Mezopotamya Uluslararas Fuar ve Kongre Merkezinde 15 Martta kaplarn açan fuarda, tarm sektörü için gelitirilen teknolojik imkanlar ve yeni gelimeler, kurulan stantlarda üreticilerle buluturuldu.

Fuarda dikkati çeken ürünlerin banda ise yurt dnda üretilen ve tarmsal ilaçlamada kullanlan drone geliyor.

Ürünün tantm yaplan standa youn ilgi gösteren ziyaretçiler, drone ve salayaca faydalarla ilgili bilgilendiriliyor.

- Hem ülke hem de çiftçinin ekonomisine ciddi kazanç salyor

Ürünün Türkiye distribütörlüünü yapan firmann genel müdürü Uur Türk, AA muhabirine, en iyi teknolojik ürünleri çiftçinin hizmetine sunmak için aratrma yaptklarn, bu kapsamda zirai ilaçlamada kullanlan drone ve insansz kara aracn fuarda tantarak satn yaptklarn söyledi.

Türk, söz konusu akll cihazlarn çiftçi dostu olduunu belirterek ilaçlamada drone kullanmnn faydalarna ilikin, öyle konutu:

çiftçilerimiz standart ilaçlama yapyor. 10 dönüm arazide yaklak 800 litre su kullanyor. Dronela bunu 16 litreye kadar düürebiliyoruz. Kullanlan ilaçta da yüzde 30 ila 50 arasnda tasarruf salanyor. Bu da hem ülke hem de çiftçinin ekonomisine ciddi kazanç salyor. Standart ilaçlamada ilaçl suyun yüzde 40 topraa akmakta, bu da topraklarmzn çoraklamasna sebep olmakta. Dronela bunun önüne geçmi oluyoruz. Traktörlerin tarlada lastik izinden oluan yüzde 4 ila 8 arasndaki ürün kaybnn da önüne geçilmi oluyor.

nsansz araçlarn kullanmnn özellikle sulu tarm yaplan alanlarda oluabilecek hastalklarda zamannda ilaçlama yapma avantaj saladn dile getiren Türk, ülkede ilaçlamada dronelarn kullanlmaya balandn ifade etti.

Türk, lerde tarmsal alanlarda bunlar çounlukla göreceiz. Su ve ilaç tasarrufu ile ekonomiye katks açsndan her alanda drone kazanç salayacak. Satn almak isteyen çiftçilerin talebi üzerine 30 ürün sipari verdik. dedi.

- Seralarda da kara aracyla ilaçlama

Tantmn yaptklar insansz kara araçlarna da deinen Türk, Seralar kapal alanlar ve ilaçlama biraz zor. Drone seralarda kullanlmaz, bunu da kara araçlaryla karlyoruz. Araç 4 saatlik 2 aküyle yaklak 200 dekar ilaçlama kapasitesine sahip. diye konutu.

Bismil ilçesinden gelen çiftçi Sedat Yaar, 1000 dönüm tarlasnda pamuk ve buday ürettiini anlatt.

Tarmsal üretimde teknolojinin önemli olduunu ve gelimeleri yakndan takip ettiini vurgulayan Yaar, laçlamada kullanlan dronelar ilgimi çekti. Traktörle ilaçlamada su ve yakt tüketimi maliyeti artryor. ifadelerini kulland.

Sur ilçesinden brahim Alphan ise fuar gezdiini ve dronelar çok beendiini ifade ederek, Dronelar ilaçtan tasarruf salyor. Ylda yaklak 150 bin liralk tarmsal ilaç kullanyorum. Dronela 50-60 bin lirayla ilaçlama yapabileceim, bunun ciddi katks olacak. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git