"Drone"lar hayatın her alanına girdi

Türkiye'de kayıtlı insansız hava araçlarının sayısı geçen yıl sonunda 8 bin 349'a, bu araçları kullananların sayısı ise 11 bin 839'a ulaştı.

Haberler 16.01.2017 - 08:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

nsan hayatna son dönemde giren en önemli teknolojik yeniliklerden biri insansz hava araçlar (drone) oldu. Türkiyede de saylar hzla artan dronelar hayatn pek çok alannda insanlara yardmc olmaya balad.

Ulatrma, Denizcilik ve Haberleme Bakanl Sivil Havaclk Genel Müdürlüü verilerine göre, geçen yln sonunda Türkiyede kaytl drone says 8 bin 349u, kullanc says ise 11 bin 839u buldu.

Bunun yannda dronelarn sunduu olanaklara ilikin farkndaln da artmasyla gündelik hayatta söz konusu araçlarn hem profesyonel hem hobi amaçl kullanmnda yeni örneklerle karlalmaya baland.

Dronelarn kullanld alanlarn banda güvenlik geliyor. Yol kontrollerinde, bomba yerletirme yönünde birtakm emareler görüldüünde, güvenlik noktalarnda ve çevrede neler olup bittiinin tespiti amacyla dronelar kullanlyor.

Suçlular scak takibi ve yaanan kovalamacalarda dronelar, güvenlik güçlerine katk salyor.

Orman tekilat da teknolojinin sunduu bu olanaktan yararlanmaya balad. Orman yangn sonrasnda kaybedilen yeil alann tespiti, haritalandrlmas ve yürütülecek aaçlandrma çalmalarnda dronelarn katks alnyor.

- Dronelar umut oldu

Dronelar, afet, acil durum, kazalarda hayati roller de üstlenmeye balad.

Örnein, Siirtin irvan ilçesindeki özel maden ocanda meydana gelen heyelanda toprak altnda kalan içilerin kurtarlmasna yönelik çalmalarda dronelardan yararlanld.

Benzer durumlarda kayp kiilere hzla ulalmas amacyla termal kameralarla donatlm dronelar kullanma alnd.

Cankurtaran ekipleri de dronelarla takviye edildi. Plajlarda belirlenen güvenli alanlar dna çkanlar, dronelarn yardmyla tespit edilip cankurtaranlarca uyarlyor.

Bunun yannda, dronelar, arama-kurtarma çalmalarna ilikin tatbikatlarn bir parças oldu.

- Emlakç dronelar

Dronelarn sunduu olanaklardan yararlanan bir baka sektör emlakçlk oldu. Örnein, temel aamasndaki 30 katl binann 25. katndan, güney cephede gayrimenkul almay düünen bir müteriye drone kullanarak 25. katn manzaras gösteriliyor. Böylece, alcnn kafasndaki Bu kat alrsam manzara nasl olur? sorusunu yant veriliyor.

- Merakl köylülerin yardmcs

Köylüler, köylerinin yaknna gelen yaban hayvanlarn drone yardmyla tespit edebiliyor.

Elektrik hatlarndaki arzalarn giderilmesinde dronelardan yararlanlmaya baland. Drone yardmyla arzalarn yeri ve türü daha hzl tespit edilir hale geldi. Dronelar böylece karanlkta geçen sürelerin azalmasnda rol üstlendi.

stanbulun su havzalarnn denetiminde droneler kullanlmaya baland.

- Servis yapan, kurbanlk kovalayan dronelar

Bitliste bir tepede nöbet tutan koruculara yaplan tatl ikramnda servisi dronelar yapt.

Kurban Bayramnda kaçan kurbanlk hayvanlara müdahale etmek için kurulan kurban yakalama timinde, dronelara da yer verildi.

- En özel anda yan banzda

Dronelar kimi zaman da en özel anlarda yardma kotu. Bir genç, kz arkadana drone ile indirdii yüzüü vererek evlenme teklif etti.

Baz firmalar ise dronelarla tantmlarn ilginç hale getiriyor. Düzenlenen tantm etkinliklerinde dronelarla katlmclara hediyeler datlabiliyor.

- Ticari kullanmda eitim art

Mevzuata göre, 25 kilogram üstü HAlar veya ticari HA kullanclar için eitim alnmas zorunluluu bulunuyor. Bu kilogram altndaki araçlarda ve hobi amaçl HA kullanclar için eitim alma zorunluluu bulunmuyor.

Ticari HA kullanclarn HA sisteminin üreticisi, yetkili temsilcisi, üniversiteler, teknolojik aratrma gelitirme çalmas yapan merkezler veya Sivil Havaclk Genel Müdürlüü tarafndan yetkilendirilmi uçu eitim organizasyonlar tarafndan verilen eitimleri almas gerekiyor.

Halen ticari amaçl eitim vermek için Türkiyede uygun görülen 6 kurulu bulunuyor.

Ana Sayfaya Git