Drone'li ilaçlama

Mardin'de drone ile zirai ilaçlama yaparak ürün kaybının önüne geçiliyor

Haberler 20.10.2021 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinin Kzltepe ilçesinde çiftçiler drone ile tarlalarn ilaçlamaya balad. Bu sayede çiftçiler hem zamandan, hem ilaçtan tasarruf salyor. Ayrca çiftçiler, drone sayesinde traktörün ilaçlama yaparken ürüne verdii zarardan da kurtulmu oluyor.

ZRA LAçLAMADA DRONE

Gün geçtikçe çiftçiler teknolojik ürünlerle ilerini yapmaya balad. Bunlardan bir tanesi de dron oldu. Kzltepede çiftçiler ekinlerini drone ile ilaçlamaya balad. Drone sayesinde çiftçi ilaçtan ve zamandan tasarruf salyor. Ayrca traktörün ekine verdii zarar da ortadan kalkm oluyor. Türkiye genelinde drone ile ilaçlamann yaygnlamaya baladn vurgulayan Mekatronik Mühendisi çalayan Erguvan, u an bünyemizde 10-20 ve 30 litre cihazlar mevcut. 10 litre cihazmz HA-1, 20 ve 30 litre cihazlarmz HA-2 statüsünde. Bu cihazlar özellikle ç Anadoluda msrda, çukurovada pamukta, Güneydou Anadolu bölgesinde msrda ve Edirne bölgesinde çeltikte çok aktif kullanlyor. Zirai ilaçtan, zamandan tasarruf salanmaktadr. Bunun dnda traktörle girilip tarlaya verilen zayiatn önüne geçilmektedir. u anda msrda traktörle ilaçlama yaplsayd, ekine minimum yüzde 5-10 zarar verilecekti. Daha fazla su ve daha fazla ilaç kullanlacakt dedi.

ÜRÜN KAYBI ÖNLEND

Mardinde drone ile ilaçlamay balatan Ziraat Mühendisi Mustafa Klnç ise u an msrn boyu iki metredir, hatta 3 metreyi bulan msrlar da var. Bu msr tarlasnn içine girip zayiat vereceimiz konusuna bakmak gerekirse yüzde 5, yüzde 6lk zarar olur. Ama dronla ilaçlamada sfr zarar, sfr zayiat olur. Ayrca ilaç ve zaman tasarrufu salam oluyoruz diye konutu.

Bölge çiftçisinin önümüzdeki günlerde drone ile ilaçlamaya daha çok yönelecei belirtiliyor.

Ana Sayfaya Git