DSİ'nin taşkınlarla mücadele çalışmaları

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, son 15 yılda inşa edilen 4 bin 471 taşkın koruma tesisi ile 4,5 milyon dekar alanın taşkınlardan korunduğunu bildirdi.

Haberler 23.01.2018 - 08:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Acu, yapt yazl açklamada, dünyadaki iklim deiiklii sebebiyle deien ya rejimlerinin takn koruma projeni daha önemli hale getirdiini ifade etti.

Türkiyenin yar kurak iklim kuanda yer alan ve kullanlabilir su miktar açsndan bakldnda su stresi altnda olan bir ülke olduunu belirten Acu, unlar kaydetti:

Bu tablo su kaynaklarmzn rasyonel yönetimini ve verimli kullanmn zorunlu klmaktadr. DS Genel Müdürlüü bu anlay çerçevesinde gelitirdii projeler ile suyun bir damlasn dahi boa harcamayacak ekilde planlanan yatrmlar milletimizin hizmetine sunmaktadr. DS yatrmlar tarm, endüstri, enerji ve hizmet sektörlerinde büyük önem tamakta, gerek gda güvenliinin temini gerekse enerji arz güvenliinin salanmas hususlarnda önemli bir ilev görmektedir.

Acu, bu yatrmlarn ayn zamanda sel gibi afetlere kar da vatandalarn can ve mal emniyetini saladna iaret ederek, Yaptmz çalmalar, ayn zamanda ehir merkezlerine, ilçelere de ayr bir güzellik katyor. Son yllarda Bakanmzn da talimatyla srasyla estetii, emniyeti ve ekonomiyi ön plana çkaran dere slahlarn hayata geçiriyoruz. ifadelerini kulland.

- Taknlarla mücadele

Taknn zararlarn azaltmak maksadyla gerektiinde takn erken uyars vermek üzere Bakanlk bünyesinde Takn Tahmini ve Erken Uyar Merkezi kurulduunu anmsatan Acu, merkezin meteorolojik tahminlere bal olarak hidrometeorolojik çalmalar yürüterek, tehlike arz eden bölgeler için uyarlar yaynladn vurgulad.

Taknn önlenmesindeki en önemli etkenin takn öncesi alnan tedbirler olduunun altn çizen Acu, Takna kar her daim hazrlkl olmalyz. Kritiklik arz eden rezervuarlarmza bakp, mansap artlarnn salanp salanmadna bakmak gerekir. çalmalarmz bu kapsamda yürütmekteyiz. deerlendirmesinde bulundu.

Acu, DS olarak 2003-2017 yllar arasnda 2 bin 314 toplu makineli çalma yaptklarn belirterek, öyle devam etti:

Son 15 ylda ina ettiimiz 4 bin 471 takn koruma tesisi ile 4,5 milyon dekar alan taknlardan korunmutur. Bununla birlikte 2017 ylnda tüm bölge müdürlüklerimizde 240 toplu çalma balatlm olup, bu çalmalarda DS birim fiyatlar ile 616 milyon liralk katk salanmtr. 2016 ylnda tüm bölge müdürlüklerimizde 165 toplu makineli çalma yaplm olup, bu çalmalarda DS birim fiyatlar ile 420 milyon liralk katk salanmtr.

2017-2018 k toplu makineli çalmalar kapsamnda 12 bölge müdürlüünde yukar havzada 56 toplu makineli çalma planlam ve bu çalmalar devam etmektedir. Son olarak bu projelerin yaplmasnda en büyük destekçimiz Cumhurbakanmz Recep Tayyip Erdoana, Babakanmz Binali Yldrma ve Orman ve Su leri Bakanmz Veysel Eroluna ükranlarm sunuyor, emei geçenlere teekkür ediyorum.

Ana Sayfaya Git