DSİ 2023'e kadar 150 yer altı barajı inşa edecek

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Kaya Yıldız, yatırımları aralıksız sürdürdüklerini belirterek, 2023 sonuna kadar 150 yer altı barajı inşa etmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Haberler 29.12.2021 - 10:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yldz, yazl açklamasnda, 100 yllk hayalleri gerçee dönütürdüklerini, devasa projeleri tamamlayarak hizmete sunduklarn ifade etti.

Bu kapsamda Ilsu Prof. Dr. Veysel Erolu Baraj ve Hidroelektrik Santralinde toplam 6 ünitenin geçen ay devreye alndn anmsatan Yldz, böylece 6 milyon nüfuslu bir ehrin yllk enerji ihtiyacn karlayacak kadar 1200 megavat kurulu güce sahip projeyle yllk 4 milyar kilovatsaat hidroelektrik enerjisi üretileceini ve ekonomiye yllk 3 milyar lira katk salanacan kaydetti.

Yldz, ekonomiye yllk 1,8 milyar lira katk salayacak Yusufeli Barajn da bitirme amasna getirdiklerine iaret ederek, Dicle Nehri üzerindeki en büyük sulama maksatl barajlardan biri niteliindeki Silvan Barajnn ön yüz beton öncesi gövde dolgusunun da tamamlandn aktard.

DS Genel Müdürlüünün yatrmlarna aralksz devam ettiini vurgulayan Yldz, DS, sularn yer altnda depolanmas prensibine dayanan yer alt barajlar inasna da özel önem vermektedir. Cumhuriyetimizin 100. ylnn kutlanaca 2023 ylna kadar yer üstü barajlarnn yaplamad corafyalarda 150 adet yer alt baraj ina etmeyi hedefliyoruz. deerlendirmesinde bulundu.

Yldz, Türkiyenin yllk toplam kullanlabilir su potansiyelinin 112 milyar metreküp, kii bana düen yllk su miktarnn ise 1339 metreküp olduunu bildirdi.

81 L çN çME SUYU EYLEM PLANI HAZIR

Kaya Yldz, Türkiye genelinde bu yl sonunda 49 milyon kiiye ilave içme suyu salanm olacan belirtti. 81 il için hazrlanan çme Suyu Eylem Plan ile 2040, 2050 ve 2071 yllarna kadar içme suyu ihtiyacnn planlandna dikkati çeken Yldz, DS tarafndan 5 bin 771 kilometre içme ve kullanma suyu isale hattnn döendiinin altn çizdi.

Gerede çme Suyu Projesi ile Ankaraya temiz ve salkl su getirdiklerini hatrlatan Yldz, Gaziantepin uzun vadeli içme, kullanma ve endüstri suyu teminini salamak amacyla ina edilen Gaziantep-Düzba çme Suyu sale Hattnn da hizmete açldn vurgulad.

DS Genel Müdürü Yldz, atk su tesislerini yapmann kurumun sorumluluunda olduuna iaret ederek, u bilgileri paylat:

Bu kapsamda, ilk olarak Ergene Havzas Koruma Eylem Plannda yer alan ve nüfusu 10 binden fazla olan 13 yerleim yerinin ileri biyolojik atk su artma tesisi ile 3 yerleim yerinin atk su kolektör hattnn yapm tamamlanarak iletmeye alnm ve belediyelerine devredilmitir. Kurumumuzca yaplan çalmalarla 21 adet atk su artma tesisi tamamlanarak belediyelere devredilmi ve iletmeye alnmtr.

Yldz, Türkiye genelinde arazi toplulatrma ve tarla içi gelitirme hizmetlerinin DSnin görev alanna dahil edildiini anmsatarak, bu çalmalara büyük önem verildiini ifade etti.

Türkiyede 8,42 milyon hektar alanda toplulatrma çalmalar yürütüldüünü belirten Yldz, 6,02 milyon hektar alanda da tescil ilemlerinin gerçekletirildiini aktard.

Yldz, bu yl 1,26 milyon hektar alanda tescil çalmalarnn tamamlandna dikkati çekerek, Arazi toplulatrma ve tarla içi hizmetlerinde 2023 hedefimiz, 8,5 milyon hektar alanda toplulatrma çalmalarnn tamamlanmasdr. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git