DSİ’de yol haritası

Devlet Su İşleri sulama şebekesi yatırımlarında 2023 yol haritasını belirledi

Haberler 18.06.2022 - 00:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm ve Orman Bakanl Devlet Su leri Genel Müdürlüü (DS) tarmda suyun etkin ve verimli kullanlmasn salamak amacyla yürüttüü çalmalar kapsamnda, gelecek yl sonuna kadar sulama ebekesi tamamlanan alan 4 milyon 561 bin hektara çkarmay planlyor.

Giderek etkisi artan iklim deiiklii, nüfus basks, sanayileme, tarmsal faaliyetler ve yer alt suyunun bilinçsizce kullanm, geri dönüü zor sonuçlar douruyor.

Kurak ve yar kurak iklim bölgelerinde yüzey suyunun yetersiz olduu noktalarda yer alt suyu tarm için güvenilir bir kaynak olmakla birlikte, krsal kesimlerin hemen hemen tamamnda içme ve kullanma suyu ihtiyac, kuyu ve kaynaklar olmak üzere yer alt sularndan karlanyor.

DS tarafndan yaplan hidrojeolojik etütlerle ülkedeki yer alt suyu rezervi yaklak 18 milyar metreküp olarak hesapland. Tahsis edilen yer alt sularnn yüzde 67sinden sulama, yüzde 24ünden içme ve kullanma, yüzde 9undan sanayi amaçl yararlanlyor.

Tarmda suyun etkin ve verimli kullanlmasn salamak için DSnin yürüttüü çalmalar kapsamnda 2023 yl sonuna kadar sulama ebekesi tamamlanan alan brüt 4 milyon 561 bin hektara çkarlacak. Söz konusu dönemde 181 sulama tesisi tamamlanm olacak. Tamamlanan depolama tesisi ise 1063e ulaacak.

SULAMA ORANI VE RANDIMANI YÜKSELECEK

Söz konusu dönemde DS tarafndan iletmeye açlan sulama alanlarnda sulama oran yüzde 65ten yüzde 68e, randman ise yüzde 48den yüzde 50ye çkarlacak. 2023 yl sonunda DS tarafndan sulama ebekesi tamamlanan alann brüt 6,3 milyon hektara yükseltilmesi hedefleniyor.

Hedeflere ulamak için gerek sosyal gerekse ülke ekonomisine salayaca katk yönüyle öne çkan projeler öncelikli olmak üzere, planlama ve proje çalmalar tamamlanacak. Yerleim yerlerini su altnda brakmayacak projelerle kamulatrma bedelinin toplam yatrm bedeline oran düük projelere öncelik verilecek. Su kayna hazr, ana kanal inaat süren, tasarm büyük ölçüde tamamlanm ve cazibeyle sulama yaplacak projelerle ekonomik görülen birinci kademe pompaj sulamalar tamamlanacak.

letmeye açlan sulama tesislerinde ebekeye alnan su miktarlarnn ölçülebilmesi için elektronik ölçüm sistemleri kurulacak.

SÜRDÜRÜLEBLR SULAMA çN ALINACAK ÖNLEMLER

Öte yandan tarmsal sulamada etkin ve sürdürülebilir sulama iletmeciliinin salanmas için ilgili kurum ve kurulularn u önlemleri almas gerektii üzerinde duruluyor:

REZERVUARLARIN ENTEGRE LETMNN SALANMASI

- Bütün su kullanc sektörlerin su kayplarn en alt düzeye indirecek iletme stratejilerinin belirlenmesi

- Tarla içi sulama yöntemlerinden yamurlama ve damla sulama yöntemlerinin özendirilmesi ve uygulanmas

- Modern sulama yöntemlerinin kullanmnn çiftçilere benimsetilmesi ve yaygnlatrlmas için eitim çalmalarnn yaplmas

- Gece sulamalarnn yaygnlatrlmas için çiftçilerin çeitli teviklerle özendirilmesi

- Kstl sulama planlamalarnn yaplmas ve uygulanmas

- Suyun toprakta muhafazasn salayan anzn tahrip edilmesinin önüne geçilmesi ve toprak yüzeyinin anzsz nadasa braklmamas

- Su sknts olan havzalarda su ihtiyac az olan bitki türlerinin yetitirilmesinin tevik edilmesi.

Ana Sayfaya Git