Dul ve yetimler de ek ikramiye alacak

Emekli memur hayatta ise kendileri, hayatta değilse dul ve yetimleri yani yasal varisleri ek ikramiyeyi alabilecek. Dul eş ya da yetime verilecek ikramiye tutarları veraset ilamına göre belirlenecek...

Haberler 05.02.2017 - 13:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

30 yldan fazla çalmas olan ancak 30 yl üzerinden ikramiye alan memur emeklileri için yasal süreç resmen balad. 1 yl içinde bavuru yapanlar, emekli olduklar ylaa göre ikramiye alacaklar. Ek ikramiyeler iki taksit halinde ödenecek. 7500 liraya kadar olan ikramiye ödemesi bavurudan sonraki ilk üç ay içerisinde yapacak. Örnein; bugün bavuru yapanlar en geç Nisan ay sonuna kadar para alacak.

7 OCAKTAN TBAREN

Emekli memurlarn hayatta olan da vefat edeni de var. Ancak bu hak baki. Bir baka deyile 7 Ocak 2015ten önce kamu kurumlarmda 30 yüdan fazla çalmas olan herkes eksik ikramiyesini alacak. Memur emeklisi hayatta deilse yasal varisleri bu ikramiye farkn alacak. Dul e, yetim kz ya da yetim erkek Sosyal Güvenik Kurumuna (SGK) anne veya babasnn hakkn almak için bavuru yaparsa para belirtilen hesaba yatacak.

HESAP NASIL YAPILIR?

Farklar hesaplanrken memurlarn görevlerinden ayrldklar tarihteki emekli keseneine esas aylk unsurlar üzerinden aylklarnn balangç tarihindeki katsaylar ve emekli ikramiyesi ödenmesine esas hükümler dikkate alnacak. Hak sahiplerinin mirasçlar için de 1 yl süre var. Bavurular bulunduunuz yerdeki SGKya gidip dilekçe vererek yapabilirsiniz. Dilekçenin nasl yazlabileceiyle ilgili örnei de haberimizde bulabilirsiniz.

TEK VARS DUL E SE

Kanuni mirasçlara yatacak parann da bir oran var. Bu oran mirasç saysna göre deiiyor. Yani kanuni mirasçlar veraset ilamndaki hisseleri orannda ek ikramiyeden faydalanabilecek. Örnein; vefat eden emekli memur 10 bin liralk bir ek ikramiye hak etmise ve tek mirasç dul e ise parann tamam bu kiiye ödenecek. Dul e ve 1 yetim çocuk varsa 2500ü ee, 7500 liras çocua kalacak.

K YETM VARSA...

Dul ele birlikte iki yetim çocuun olmas halinde ein hissesi ikramiyenin yüzde 25i yani 2500 lira olacak. çocuklara ise tutarn yüzde 75i olan 7500 lira ödenecek. Her bir çocuk bana düecek para da 3750 lira olacak. Bir dul e ve 3 yetim çocuk varsa bu durumda e yine parann yüzde 25i olan 2500 liray alrken, 7500 lira üç çocuk arasnda eit paylatrlacak. çocuk bana 2500 lira ek ikramiye düecek.

Ana Sayfaya Git