Duman: Bağkurlular'a da erken emeklilik geliyor

Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Duman, sosyal güvenlik mevzuatında yapılması düşünülen değişikliklerle, Bağkurlular'a da erken emeklilik hakkı doğacağına dikkat çekti.

Haberler 26.09.2018 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Öngörülen mevzuat deiikliiyle, serbest çalan Bakurlularn da eksik hizmet sürelerini tamamlamalarna olanak salanacann altn çizen Duman, konuyla ilgili açklamasnda u bilgileri verdi:

Eski adyla Bakur, yani Bamsz Esnaf ve Sanatkarlar Kurumu, 01.10.1972 tarihinden itibaren kendi nam ve hesabna iveren olarak çalan esnaf ve tüccarlarn Sosyal Güvenlik ve emeklilik haklarn salayan ve uygulayan kurum olarak hizmete girmi, sonrasnda kapsam geniletilerek tarmda kendi nam ve hesabna çalanlar ve Muhtarlar da kapsamna almaya balad.

1982 ylndan itibaren de 2000 ylna kadar yaplan Bakur giri bavurularnda, bavuru tarihine baklmakszn ticaretin balad tarih itibariyle Bakur kayt ve tescili yaplr, geçmi döneme ait ödenmeyen Sosyal Güvenlik primlerinin ödenmesi suretiyle de Bakur sigortals saylrlard.

Vergi dairesine ve esnaf sanatkarlar odasna açl kayd yaplan her serbest çalan mükellef ve üye için belli aralklarla ilgili vergi dairesince ve esnaf odasnca Bakura bildirimde yani ihbarda bulunulmaktayd.

Bu bildirimler neticesinde bir ksm esnafmz Bakur haklarna erimi olsa da Kamu kurumlar arasndaki iletiim eksiklii gibi nedenlerden ötürü yüz binlerce tüccarn Bakur kaytlarnn halen yaplmam olmas ise o dönemin sistemsel yetersizliini apaçk gösteriyor.

ERKEN EMEKLLK GELYOR

Bakurla ilgili 2000 ylnda yaynlanan Kanun hükmündeki Kararname ile deiiklik yaplarak 2000 ylndan önceki döneme ait ticari faaliyetleri sebebiyle Vergi dairesine ve esnaf odasna kaytl çalan esnaf ve tüccarn her ne kadar vergi, ruhsat ve harçlar gibi yasal sorumluluklarn eksiksiz yerine getirmi olsa da bildirimleri gerçeklemedii için, 1982 ile 2000 yllar arasnda kalan bu süreler Bakur kapsam dnda braklarak, emeklilik hakk bakmndan hayati öneme sahip 18 yla varan bir sürenin yok olmasna neden oldu.

Bu haksz uygulama karsnda Anayasa Mahkemesine yaplan müracaatlar karln buldu ve 2001 ylnda, ilgili Kanun hükmündeki Kararname yürürlükten kaldrld.

Daha sonra da, 2003 ylndaki yasal düzenlemeyle esnaf ve tüccarlar yeniden ayn ekliyle hak kaybna uram oldular.

Toplamda 18 yla varan 1982 ile 2000 yl arasndaki bu süreler için geçici bir yasa maddesiyle yalnzca 6 ay içinde borçlanarak, bu hizmetlerin satn alnmasna olanak saland ancak, ne var ki 2004 ylnn ubat ayndan itibaren bu hizmetleri kazanma hakk olanakszlat.

Ksacas toplamda 25 yl hizmet ile emekli olabilen Bakur sigortallarnn 18 yla varan ticari hizmetleri hiçe sayld ve emeklilik haklarnda çok ciddi hak kaybna uradlar.

Hatta 2008 ylnda yürürlüe giren Sosyal Güvenlik Kanunuyla da 1982 ile 2000 yllar arasnda olan bu süreler 2008 ylna kadar uzatlarak, 1982 ile 2008 yllar aras toplamda 26 yla varan ticari faaliyet dönemi, yani bal bana emekli olmaya yetecek ve artacak koskoca bir süre Bakur açsndan yok kabul edildi.

Eer, TBMMye bu hususla alakal verilen teklif yeniden görüülüp yasalarsa, Bakura 1982 ile 2008 yllar arasndaki ticari faaliyetleri sebebiyle giri bildirimi yaplmam olan yüzbinlerce madur, hizmet borçlanmas yöntemiyle sigortallk sürelerini kazanabilir hale gelecek ve erken emekli olabilecektir.

Eitlik ilkesine aykr böylesine negatif ayrmla emeklilik süreci daha da zorlaan esnaf ve tüccarlarmzn çalma ve emeklilik hayatn düzenleyen tasar ve yasalar anlatmaya, aktarmaya devam edeceiz.

Ana Sayfaya Git