Dur diyen yok mu?

Artan kira ve konut fiyatlarının dar ve orta gelirli halkın belini büktüğünü belirten Diyarbakır Emlakçılar Derneği Başkanı Mustafa Koç, sorunun çözümü için kentlere acilen yeni imar yerleri açılarak konut sayısının artırılması gerektiğini söyledi.

Haberler 05.07.2021 - 00:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son yllarda ciddi anlamda yükselen kira ve ev fiyatlar orta ve dar gelirli aileleri zor duruma sokarken bu aileler için ev sahibi olmak bir hayalin ötesine geçemiyor.

Toptan Eya Fiyat Endeksi (TEFE) ve Tüketici Fiyat Endeksine (TÜFE) bal olarak artmas gereken kira fiyatlarnn son bir yl içerisinde kontrolden çkarak rastgele yükseltilmesinin doru olmadn belirten Diyarbakr Emlakçlar Dernei Bakan Mustafa Koç, yetkilileri yeni denetleme kurumlar kurarak bu ii kontrol altna almaya davet etti.

Yükselen konut fiyatlarnn önüne geçmek için yeni imar yerlerinin açlmas, inaat malzeme fiyatlarnn düürülmesi ve arsa sahiplerinin keyfi olarak fiyat biçmemeleri gerektiini belirten Koç, yetkililerin acilen belli bir düzenleme getirmesi gerektiine vurgu yapt.

Diyarbakrn belli bölgelerinde daire fiyatlarnn bir milyon TLnin de üzerinde olduunu vurgulayan Koç, konut fiyatlarnda meydana gelen artlarn halkn bütçesini zorladn ve bu soruna bir çözüm beklediklerini dile getirdi.

Diyarbakr Emlakçlar Dernei Bakan Mustafa Koç

u anda Diyarbakrda 15 bin konuta ihtiyaç var

Artan kira ve konut sat fiyatlarnn birçok nedeni olduunu söyleyen Koç, Emlak piyasasndaki fiyat artlarndan birincisi konut yetersizlii, ikincisi inaat malzemelerinin yükselmesi, üçüncüsü ev sahiplerinin keyfi olarak ev fiyatlarn yükseltmesi, dördüncüsü ise emlak piyasasn denetleyecek bir kurumun olmamasdr. Birbirleriyle balantl olan bu sorunlarn çözümü ise yetkililerin bir an önce emlak piyasasna el atmalardr. dedi.

Konut fiyatlarndaki artn önüne geçmek için yeni imar alanlar oluturulup konut saylarnn artrlmas gerektiini belirten Koç, yerel yönetimlerin yllardr emlak piyasas ve yeni imar yerlerinin oluturulmas için gerekli çalmalarn gerçekletirmediini ifade etti.

Diyarbakrda 15 bin konuta ihtiyaç duyulduunu dile getiren Koç, Bugün Diyarbakrn birçok yerinde yeni imar yerleri açlsayd konut sknts yaanmaz ve bununla paralel olarak fiyat art da olmazd. çinde bulunduumuz günler, tayinlerin gerçekletii ve kiralk daire piyasasnn hareketli olduu günlerdir. Kiralk daireler Diclekent bölgesinde 2 bin 500 ile 4 bin TL arasnda. Bir devlet memuru bile gidip o bölgede kirada yaayamaz. eklinde konutu.

Konut fiyatlarn emlakçlar deil mülk sahipleri yükseltiyor

Konut fiyatlarnn yükselmesinin sebeplerinden birinin de arsa fiyatlarnn yükselmesi olduunun altn çizen Koç, Arsalar özel mülkiyet olarak adlandrlabilir ama bunlara da bir çeki düzen verilmeli ve arsa satmlar konusunda denetimler yaplmaldr. Kira ya da ev fiyatlarnn artmasnda; kiraclar müteahhitleri, müteahhitler ise kiraclar ya da emlakçlar suçluyor. Halbuki bu fiyat artlarnda emlakçlarn hiçbir rolü yoktur. Emlakç bir aracdr, mal sahibi mülküne ne fiyat biçerse emlakç onu söyler. ifadelerini kulland.

Müteahhitlerin arsa sahiplerine yar yarya daire vermesi nedeniyle baz bölgelerdeki konut fiyatlarnn bir milyon TLye kadar yükseldiini söyleyen Koç, Müteahhitlerin fazlaca kar elde ettikleri biliniyor ama öyle deil. çünkü bir müteahhit arsa sahibiyle yüzdelik olarak anlayor ve yar yarya kadar arsa sahibine daire veriyor. Bunun sebebi de imar alanlarnn kstl olmas ve arsa sahiplerinin bunu bu ekilde deerlendirmesidir. Müteahhit, arsa sahibine verdii dairelerin dnda kendine kalan dairelerden kar elde etmek için tüm zararlarn çkartarak satyor. dedi.

TOK çözüm deil müteahhitler için yeni imar yerleri açlmal

Diyarbakrda artan konut fiyatlarnn sadece yerel yönetimlerin deil ayn zamanda hükümetin de elini tan altna koymas gerektiini dile getiren Koç, Merkezi hükümet aylar içerisinde 2 kat artan inaat malzemeleri fiyatlarna el atp bu yükseliin önüne geçmelidir. Belediyeler de acilen yeni imar yerleri açmaldr. Ev sahiplerinin kiray yükseltmek için uygulad keyfi muamelelerin de engellenmesi için devlet önlemler almaldr. u ana kadar Emlakçlk Kanunu yoktu ama u anda böyle bir kanun çalmas var ve yasallaacak. TEFE ve TÜFE fiyatlarna endeksli kira fiyatlar 2020 yl itibariyle uygulanmyor, herkes kendi kafasna göre konutuna fiyat biçiyor. Bunlar mutlaka denetlenmeli. diye belirtti.

Yaplan aratrmalara göre kira artlarnn en yüksek olduu ilin Diyarbakr olduunun altn çizen Koç Diyarbakr kira artnda Türkiye birincisi. stanbul bile bizim kadar kiralara zam yapmad. Bunun önüne geçmek için TOK çözüm deildir. Biz TOKye kar deiliz ama yeterli bulmuyoruz. Konut saysn artracak olan müteahhitlerdir, bunlara yardmc olunmal. Bir kentte konut says yükselirse kiralar ve konut sat fiyatlar da düer. dedi.

Ana Sayfaya Git