e-Ticarette "rekorlar serisi" geliyor

Türkiye'de elektronik ticarette (e-Ticaret) yıl sonu itibarıyla gerçekleşmesi öngörülen 213 milyar dolarlık rekor ticaret hacminin, gelecek yıl 240 milyar dolara çıkması ve internet üzerinden alışveriş oranının yüzde 38'e yükselmesi bekleniyor.

Haberler 30.10.2020 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn tüketici davranlarn dönütürürken, bu dönemde firmalar tüketici güvenini salayabilmek amacyla hijyenik teslimata ve müteri desteine arlk verdi, e-ticaretin öneminin anlalmasyla dijitallemeye yönelik yatrmlarn artrd. Maazalar ve AVMler gibi fiziksel sat kanallarnda alveri trafii giderek azalrken, e-ticaretin toplam perakende satlar içindeki pay yükseldi.

Türkiyenin kalite odakl, yenilikçi yaklam ve uygulamalarla ticaretin kolay ve güvenli yapld, tüketici haklarnn gözetildii önemli ticaret merkezlerinden biri haline getirilmesi hedefleniyor. Tarm ve imalat sanayi sektörlerindeki gelimeler ile tüketicilerin faydas gözetilerek toptan ve perakende ticaret sektöründe piyasa ileyiinde karlalabilecek aksaklklar giderilecek.

Bu kapsamda, Perakende Bilgi Sisteminin (PERBS) yazlm ilemleri tamamlanacak ve PERBS Yönetmelii hazrlanarak uygulamaya konulacak. Toptan ticareti gelitirmeyi teminen toptanc hallerinin ve benzeri yaplarn modernizasyonunu salamak üzere mevzuat çalmalar tamamlanacak. Toptanc hallerine ilikin ikincil mevzuat düzenlemeleri yaplacak.

SINIR ÖTES E-TCARETTE ADE SÜREC KOLAYLATIRILACAK

e-Ticarette güvenin salanmas konusundaki çalmalar tamamlanacak. Özellikle corafi ve kültürel yaknlk nedeniyle Türkiyenin rekabet avantaj olan bölgelerde pazar paylar artrlacak. e-Ticaret kanalyla ihracatn artrlmasn teminen yerli firmalarn elektronik pazar yerlerinde bulunmalar desteklenecek ve irketlerin Ticaret Bakanlnca onaylanan e-ticaret sitelerine yönelik üyelik giderlerinin desteklenmesine devam edilecek.

Snr ötesi e-ticarette ürünlerin iade alnmas süreci kolaylatrlacak. Gümrük Beyannamesi ya da Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi ile yurt dna çkan mallarn geri gelmesi durumunda, vergi muafiyetiyle yurt içine girebilmesi için gümrük müdürlükleri ile vergi daireleri arasndaki yazmalarn elektronik ortamda yaplmas salanacak.

e-Ticarete konu ürünlerin güvenilirlik denetimlerini de içeren Ürünlerin Uygunluu ile Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Yönetmelik Tasla tamamlanarak yürürlüe konulacak.

TÜKETCLERE YÖNELK HZMET MEMNUNYET ENDEKS OLUTURULACAK

Tüketicinin korunmas amacyla mevzuat güncel gelimelere uygun olarak gözden geçirilerek, piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerinin etkinlikleri artrlacak. Mesafeli Sözlemeler Yönetmelii bata olmak üzere mevzuat deiiklikleri gerçekletirilecek. Bilinçli tüketimi yaygnlatrc tantm ve farkndalk faaliyetleri yürütülecek. Bu kapsamda afi, broür, kamu spotu, internet sitesi gibi eitici materyaller ve aratrma raporlar hazrlanacak, tüketici örgütleri ve dier paydalar ile tüketici eitimleri gerçekletirilecek.

Tüketicilere yönelik hizmet memnuniyet endeksi oluturularak, belirlenecek üniversite ve aratrma kuruluu eliyle Türkiye genelinde her yl yaplacak aratrmayla endeks hazrlanacak.

E-TCARET LEM HACM HEDEF 240 MLYAR DOLAR

Bu çalmalar çerçevesinde lisansl depo saysnn bu yl 120ye, 2021de de 130a yükseltilmesi hedefleniyor. Gelecek yl perakende pazarnda e-ticaretin orannn yüzde 7den yüzde 8e, güven damgas alan e-ticaret sitesi saysnn 25ten 100e çkarlmas öngörülüyor.

Geçen yl 190 milyar dolar düzeyinde bulunan e-ticaret hacminin bu yl rekorla 213 milyar dolara, gelecek yl da 240 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Bu yl yüzde 36,5 seviyesinde bulunan internet üzerinden alveri yapanlarn orannn da 2021de yüzde 38e çkaca tahmin ediliyor. Söz konusu hedefler, Türkiyenin e-ticarette eriecei en yüksek rakamlar olarak kaytlara geçecek.

Ana Sayfaya Git