Ege zeytinleri Diyarbakır'da!

DİYARBAKIR'da, Organize Sanayi Bölgesinde, 7 bin metrekarelik kapalı alanda fabrika kuran işadamı Abdulkerim Acar, Ege başta olmak üzere Marmara ve Akdeniz bölgelerinden topladığı zeytinleri işleyip paketledikten sonra birçok ülkeye ihraç ediyor. Batı bölgelerinde kurulu bulunan fabrikalarda üretilen zeytinlere eş değer, hatta daha kaliteli zeytin işlediğini söyleyen Acar, Ortadoğu'da zeytincilik sektöründe aranan marka olduklarını söyledi.

Haberler 31.08.2018 - 09:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Zeytin bahçesi olmayan Diyarbakrdaki Organize Sanayi Bölgesinde devlet destekli kurulan fabrikada zeytinler paketlenerek bata Ortadou olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor. 7 bin metrekarelik kapal alanda fabrika kuran iadam Abdulkerim Acar, Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinden toplad zeytinleri ileyip, paketledikten sonra ihraç ediyor.

FABRKAMIZ, YÜZDE 35 KAPASTE LE çALIIYOR

Tarm ve Orman Bakanlnn yüzde 50ye varan makine desteiyle kurduu iletmesinde mevsimine göre 20 ile 150 arasnda kiinin çaltn belirten Acar, öyle konutu:

Yllar önce Akhisara göç ettim. Uzun yllar burada yaadm. Bu süre içerisinde zeytincilik alannda büyük gelimeler kaydettim ve kendi memleketimde bu ii yapmaya karar verdim. Önce ailem kar çkmasna ramen imdi siparileri yetitiremez duruma geldim. Türkiyenin her yerindeki zeytin ayn kalitede olduunu söyleyebilirim. Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerindeki zeytinleri alarak buraya getiriyorum. Derik ve Viranehirden de zeytin getiriyorum. Burada ilenen ve paketlenerek çeitlerine ayrlan zeytinler, Irak üzerinden ran, Suudi Arabistan, Libya, Lübnan, Kuveyte satlyor. 2018 yl içerisinde, imdiye kadar 1200 ton zeytin ilendi. Fabrikamz yüzde 35 kapasiteyle çalyor. 2019 yl içerisindeki ileme hedefimiz, 4 bin 500 ton. Zaten imdiden bu zeytinlerin alcs hazr halde. Rusya ve Almanya pazarna açlmak için görümelerimiz sürüyor. Rusya ve Almanya ile görülerimiz devam ediyor. Hedefim ABDye zeytin satmak. nallah yüzde yüz kapasite ile üretime geçerek Amerikaya hatta çine zeytin satmay hedefliyorum.

HBE DESTEKL FABRKADAK ÜRETM

Tarm ve Orman l Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Bakanlk olarak yüzde 50 makine hibe destei verdikleri fabrikay gezerek, incelemelerde bulundu. Bakanlk olarak, bölge insannn doduu yerde çalarak, refah düzeyinin yükselmesi adna tarmsal projelere hibe destei verdiklerini belirten Atalar, Diyarbakrda zeytin yok, zeytin bahçeleri yok. Ama zeytincilik yok diye zeytin fabrikas kurulamaz diye bir ey olamaz. Burada kurulan tesis sayesinde zeytin tarmcl geliecek ve zeytin bahçeleri yeniden kurulacak dedi. Atalar unlar söyledi:

Bakanlmzn krsal kalknma projelerine destei var. Projenin asl amac, krsal alanda yaayan insanlarn sosyal refahlarn yükseltmek, istihdamlarn salamak, kendi memleketlerinde doymak üzerine, doduklar yerde doymalarn salamak üzerine bu projeler uygulanmaktadr. Bu yönüyle 391 tesis yapld ve 260 trilyon hibe destei saland. Zeytin ileme paketleme tesisi. Bu tesise yaklak 600 bin lira hibe destei saladk. Mardin Derik bölgesindeki zeytinler bata olmak üzere Manisa ve Marmara bölgesinden zeytinler buraya getirilmek suretiyle ilenerek, yurt dna ihraç edilmek suretiyle ülkemiz ekonomisine Diyarbakrdan böyle bir destek salanm oluyor. Diyarbakrda olmayan bir i oldu. Dardan zeytin getirilerek burada ilenerek ihraç ediliyor, ciddi bir katma deer salanyor. 2006 ylndan bu yana Tarm Krsal Kalknma Projeleri Destekleme Kurumu, Gda Tarm Hayvanclk l Müdürlüü krsal kalknma yatrmlar destekleme programlar kapsamnda bugüne kadar Diyarbakrda 391 tesis yapld ve u an çalyor, faal halde. Mercimek, tavukçuluk, peynir, süt ileme, tavukçuluk, kesimhane gibi tesisler kuruldu. çok ciddi bir kalknma hamlesi ve biz de bundan memnun oluyoruz. u an itibariyle bu tesislerde 20 binin üzerinde insan istihdam ediliyor. Bu sene 28 tesisin müracaatlarn aldk. Yaklak 30 milyon hibe kredi salayacaz.

Ana Sayfaya Git