Ekmeğe "tandır" tadı

Asırlardır Anadolu'da kadınlar tarafından yapılan ve sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alan tandır ekmeği, son dönemde geçim kaynağı oldu.

Haberler 18.11.2016 - 08:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Özellikle Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinde kadnlar tarafndan piirilen ve uzun süre tazeliini koruyan tandr ekmei üretimi, Vanda meslek haline geldi.

Vanda tandr frn ileten Nurettin Cavas annesinden örendii tandrn kendisi için geçim kayna olduunu söyledi.

Köyden göç ettii Vanda tandr ekmei çok az bulunduu için frn açmaya karar verdiini anlatan Cavas, Vanda 15 yldr bir tandr frn iletiyorum. Köydeyken annem ekmeklerimizi yapard. Vana tannca tandr ekmei bulamadk. Ben de annemden aldm yardmla bir tandr evi açmaya karar verdim. Annem bana bu ite hamuru nasl yapacam, maya ve tuzu ne kadar kullanmam gerektiini öretti. Ben de incelikleri örenip kavraynca bu ie girdim. Tandr artk benim mesleim, geçim kaynam oldu. dedi.

- Tandr ekmeine özlem duyuluyor

Tandr frn ileten Biar Bilici ise ailesinin geçimini bu iten saladn anlatt.

Geçmite annesinin ekmek piirdii tandrn ateini artk kendisinin yaktn ifade eden Bilici, Annelerimiz tarafndan çocukluumuzda yaplan ekmekler imdi bizim geçim kaynamz oldu. Halkmz tandr ocanda pien ekmee özlem duyuyor. Biz de bu düünceyle bu gelenei bir i olarak sürdürmeye baladk. Bu ii yaptm için mutluluk duyuyorum. diye konutu.

Van Frnclar Odas Bakan Vekili akir Engül de 10 yl öncesine kadar Vanda tandr ekmei üretiminin bir meslek olarak yaplmadn anlatt.

Son zamanlarda erkeklerin açtklar tandr frnlaryla bu ii meslek haline getirdiini vurgulayan Engül, öyle konutu:

Tandr ekmei baz erkeklerin geçim kayna oldu. sizliin olduu yerde insanlar farkl alternatifler arar. Vanl erkekler de annelerinden gelen bu gelenei meslek haline getirip geçimini salad. imdi Vanda 60 tandr frnnda 250 kii çalyor.

Ana Sayfaya Git