Ekmeğin kilogramının azami fiyatı 12 lira olacak

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, fırıncı esnafının girdi maliyetlerinin özellikle 6. aydan sonra yükseldiğini belirterek, "Fırıncı esnafımızın nefes alabilmesi, ayakta durabilmesi için ve tüketici olan halkımızı da göz önüne alarak ülke genelinde 10 lira olan ekmeğin kilogram fiyatının 12 liranın üzerinde olmaması için odalarımıza genelge gönderdik." dedi.

Haberler 06.11.2021 - 01:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Balc, Federasyonda düzenledii basn toplantsnda, artan maliyetler karsnda ülke genelinde uygulanmas düünülen ekmek fiyatlarna ilikin deerlendirmelerde bulundu.

Esnafn son bir yl içerisinde gerek dünya gerek ülkede meydana gelen gda fiyatlarndaki arttan olumsuz etkilendiine iaret eden Balc, özellikle 6. aydan itibaren yükselen girdilerdeki artlar nedeniyle Federasyon olarak ilgili bakanlklarla görümeler yaptklarn söyledi.

Balc, Türkiyede 2017de bir kilogram ekmein 5 lira olduuna dikkati çekerek, unlar kaydetti:

2021 ylnda ekmein kilogramnn 10 lira olduunu baz aldmzda ekmekteki fiyat artnn yüzde 100 yani makul olduunu söyleyebiliriz. Biz fiyat artn gerçekletirirken tüketici olan halkmzn alm gücünü her zaman göz önünde bulundururuz. 2017de unun bir çuvalnn 66 lira olduunu görüyoruz. 2021de ise 220-240 arasnda olduunu görüyoruz. Bu da unda bu sürede yüzde 270 bir fiyat art meydana geldiini gösteriyor. Yani 5 ylda Türkiyede ekmein kilogram fiyat yüzde 100 art gösterirken temel ham maddemiz olan un fiyatnn yüzde 270 arttn görmekteyiz.

UN FYATLARI BELL BR NOKTADA DURMALI

Maya fiyatlarnn son 5 ylda yaklak yüzde 300 arttnn altn çizen Balc, iletme giderlerinde de yüzde 200 civarnda fiyat art olduunu dile getirdi.

Balc, ekmekteki bugüne kadarki fiyat artnn halk madur edecek seviyede olmadn belirterek, u ifadeleri kulland:

Bugün 4 aylk zaman zarf içerisinde un fiyatlarnn 135 liradan 220 liraya çktn baz aldmzda undaki artn yüzde 65 olduu gerçei ortaya çkmaktadr. letme giderlerimizde yine yüzde 60 art vardr. Yani 6. aydan bugüne kadar tüm giderlerimiz artmasna ramen ilgili bakanlklarla yapm olduumuz görümeler neticesinde, frnc esnafmzn nefes alabilmesi, ayakta durabilmesi için ve tüketici olan halkmz da göz önüne alarak ülke genelinde 10 lira olan ekmein kilogram fiyatnn 12 lirann üzerinde olmamas için odalarmza genelge gönderdik.

Her ildeki üreticilerin kendi maliyetleri dorultusunda ekmek fiyatlarnn belirleyeceinin altn çizen Balc, stanbulda 230 gram ekmek için arkadalarn 2,5 lira talepleri var, bu da yüzde 19 bir art meydana getiriyor. Ankarada 200 gram ekmek 2 lira 25 kuru olduunda bu da kilogram 11 lira 25 kurua denk geliyor. Bu o vilayetteki girdilerle alakal bir durum. dedi.

Un fiyatlarnn belli bir noktada durmas gerektiine dikkati çeken Balc, Un fiyatlarnda bir durulma olduunda ekmek fiyatlarnda bizim düünmü olduumuz bu fiyatn uzun süreli olacan düünüyoruz. diye konutu.

ODUN TAHSS çN çALIMALAR YÜRÜTÜLÜYOR

Balc, odun tüketen iletmelerin odun bulmakta zorlandna da dikkati çekerek, bununla ilgili Orman Bölge Müdürlüklerinden odun tahsisi çalmalar olduunu kaydetti.

stanbulda halk ekmein fiyat artna gitmemesini de deerlendiren Balc, unlar kaydetti:

letme giderlerinin arttn ifade ediyorlar. Buna ramen fiyat artna gitmeyeceiz diyorlar. Bu ekmek üzerinden siyaset yapmak deil de nedir diye size sorarm. Dar gelirli vatandaa maksadmz destek salamaksa hizmet etmekse suya yüzde 39 zam yapacaksnz, ulama yüzde 55 zam yapacaksnz, bu ekmek üzerinden siyaset yapmak demektir. Ekmein kalitesi de burada çok önemli.

Ana Sayfaya Git