Ekmek fiyatlarında artış gündemde

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmek fiyatlarında artışın gündemlerinde olduğunu belirterek, "Yeni belirlenecek olan kilogram başına azami ekmek fiyatı enflasyonun üzerinde olmayacaktır. Halkın tedirgin olmasını gerektiren bir durum söz konusu değil." dedi.

Haberler 06.07.2018 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Balc, federasyon merkezinde düzenledii basn toplantsnda, un ve ekmek fiyatlarna ilikin açklamalarda bulundu.

Son günlerde yetkisiz kiilerin ekmek fiyatlarna ilikin söylemleri olduuna dikkati çeken Balc, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Bakan Eren Günhan Ulusoyun un fiyatlarnda art olacana ve ekmek fiyatlarnn da artmas gerektiine ilikin açklamalarn doru bulmadn söyledi.

Balc, un fiyatlarnn serbest piyasa ekonomisi çerçevesinde olutuunu, söz konusu fiyatlarda çuval bana 10 lira art gerçekleecei algs yaratmaya çalmann doru olmadn ve rekabet kurallarna aykrlk tekil ettiini bildirdi.

Frnc esnafnn maliyetlerinde unun paynn yüzde 30-33 civarnda olduunu vurgulayan Balc, buday hasadnn bu sene 21 milyon ton olarak beklendiini dile getirdi.

Balc, Türkiyedeki ekmeklik budayn tüketiminin 19 milyon ton olduunu anmsatarak, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) elinde bugün itibaryla 1 milyon ton stok buday bulunduunu, bunun yeni almlarla 2,5-3 milyon tona ulamasnn beklendiini ifade etti.

Trakya ve ç Anadolu Bölgesinin bir ksmnda budayn yalardan etkilendiini ancak dier bölgelerde bir sknt bulunmadn belirten Balc, kalitede ciddi bir sorun olursa Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanlnn bunun tedbirini alacan, belki de ithalat yoluna gidilebileceini kaydetti.

- Fiyat art enflasyondan yüksek olmaz

Balc, kalitede çok ciddi bir sorun olduunu düünmediklerini vurgulayarak, söz konusu iki bölgede rekolte düüklüü olabileceini, bunun da un fiyatlarna çok fazla yansmayacan düündüklerinin altn çizdi.

Federasyon olarak bu yln haziran ayna kadar ekmek fiyatlarnda bir deiiklik olmayacan ifade ettiklerini anmsatan Balc, öyle konutu:

Kasm 2015ten bugüne kadar ekmek fiyatlarnda bir deiiklik söz konusu olmad fakat geçen zaman zarfnda akaryaktta yüzde 28, maya fiyatnda yüzde 25, SGK primlerinde yüzde 23 art oldu. Bunlar göz önüne alndnda frnc esnafnn fiyat art yapmasnn zorunlu olduu görülmektedir. Biz haziran ay gelince daha buday hasad yaplmadan, d güçlerin ülkemizin üzerinde oynad ekonomik oyunlar gözard ederek bu gelen farklar hemen 1 Haziran itibaryla yürürlüe koymay doru bulmadk. Frnc esnaf kazanmazsa salkl, kaliteli ekmek üretmesi söz konusu olmaz. Bizler esnaf düündüümüz kadar tüketicileri de düünmek zorundayz. Ekmek fiyatlarnda bir art gündemimizde var ama bunun en makul seviyede olmas için ne gerekiyorsa yaplacaktr. Özellikle enflasyonun üzerinde olmamas konusunda gerekli çalmalar gerçekletirilecektir. Temmuz itibaryla hasat tamamlanacak, hasadn sonunda un fiyatlarnda suni bir art olursa geçmite olduu gibi biz ve gerekli kurumlar konuyu takip edecektir.

Balc, gelecek aylarda hasadn tamamlanmas ve un fiyatlarnn oturmasyla birlikte ekmekte enflasyon rakamlarndan yüksek olmamak kaydyla bir fiyat art için gerekli çalmann yaplacana iaret ederek, esnafn da maliyetler karsnda dayanacak gücünün kalmadn dile getirdi.

Yeni belirlenecek kilogram bana azami ekmek fiyatnn enflasyonun üzerinde olmayacan vurgulayan Balc, Halkn tedirgin olmasn gerektiren bir durum söz konusu deil. diye konutu.

Ana Sayfaya Git