Ekmek kapısı oldu

Elazığ Süt Üreticileri Birliğince 5 yıl önce kurulan ve günlük 20 ton süt işleten Süt Toplama Tesisi sayesinde 700 aile geçimini sağlıyor.

Haberler 02.09.2019 - 10:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elaz Süt Üreticileri Birliine bal günlük 20 ton süt ileten Süt Toplama Merkezi, 700 ailenin ekmek kaps oldu.

Elaz Süt Üreticileri Birliince, Frat Kalknma Ajans ve l Özel daresinin desteiyle 2014te 3 bin 500 metrekarelik alan üzerinde kurulan Süt Toplama Tesisi, 700 aileye kazanç salyor.

l merkezindeki Süt Toplama Tesisine bal ilçelerde kurulan 15 süt toplama merkezinde çalan personel, 10 araçla her sabah saat 05.00 ve 12.00 arasnda ilçe ve bal köyleri gezerek üreticinin sütünü topluyor.

Daha sonra merkeze getirilen sütler, burada yaplan analizlerden sonra bölgedeki illere satlyor.

Elaz Süt Üreticileri Birlii Bakan Halef Ortaç, amaçlarnn Elazda hayvanclk yapan üreticinin sütünün heba olmamas ve bütçelerine katk salamak olduunu söyledi.

Köylerden sütü topladklar için üreticileri de yol masrafndan kurtardklarn kaydeden Ortaç, Bu uygulama sayesinde köylülerden aldmz sütün ücretini ay banda hesaplarna aktaryoruz. Bu ekilde üreticiye ekmek kaps oluyoruz. Yaklak olarak 700 aileye ekmek kaps olmaktayz. dedi.

Her sabah birlik çalanlarnn köyleri gezerek üreticinin ister 1, ister 100 kilo sütü olsun, bunlar evinin önünden aldklarn anlatan Ortaç, bu uygulama sayesinde köylünün nefes aldn belirtti.

STHDAM MKANI YARATTI

Kilogramn 1,75 liradan aldklar sütü ilçelerdeki souk tanklara getirdiklerini, oradan da il merkezindeki tesiste souk depolara naklettiklerini ifade eden Ortaç, öyle devam etti:

Günlük ortalama olarak 20 ton süt topluyoruz. Her sabah köylülerin evinden aldmz sütü tesiste topluyoruz, buradan bölge illerine pazarlyoruz. Tesis 700 aileye ekmek kaps oldu. Sütü analiz yaptryoruz. Salkl bir ekilde yaptmz sütü çevredeki illere ihtiyacna göre pazarlyoruz. Üreticinin sütüm satlmaz diye bir kaygs olmuyor. Bir nebze de olsa üreticinin derdine derman oluyoruz. Analizini yaptmz sütün sknts varsa sütü annda imha ediyoruz.

Tesiste çalan gda mühendisi Metin Alay da Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinden gelen özel firmalarn souk tanklarda muhafaza ettikleri sütü ihtiyaçlarna göre aldklarn belirterek, Süt, bölge illerinde yourt, peynir ve ayran gibi süt ürünleri için kullanlarak tüketiciye ulatrlyor. diye konutu.

Üretici Özkan Ata ise daha önce hayvanlarndan elde ettii sütü, satmak için ehir merkezine götürdüklerinde çok sknt çektiklerini dile getirdi.

Ata, Allah raz olsun birliimizden yaz k demeden her sabah kapmzdan sütümüzü alyor. Her ay sonu da paramz düzenli olarak hesabmza yatrlyor. çok güzel bir uygulama, memnunuz Allah raz olsun onlardan. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git