Ekmek parası için!

Her yıl Diyarbakır'dan Muş Ovası'na gelen biçerdöver operatörü Nedim Bülbül, tarlada toz duman içinde buğday hasadı yaparak 4 çocuğuna bakıyor.

Haberler 18.08.2018 - 08:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrdan 28 yldr Mu Ovasna gelen biçerdöver operatörü Nedim Bülbül, tarlalarda toz duman içinde çalarak ailesinin geçimini salyor.

Hububat hasad döneminde ekmek parasn kazanmak için ailelerinden uzakta zor koullarda çalan biçerdöver operatörlerinden biri de Nedim Bülbül.

Biçerdöveriyle havann snmasyla Diyarbakrdan yola çkan Bülbül, memleketinin yan sra Mu, Mardin, Ar ve Vanda yaz döneminde tozlu tarlalarda buday hasad yapyor.

Tahl ürünlerinin hasadnn balamasyla 4 çocuuna biçerdövercilik yaparak bakan Bülbül, Mu Ovasnda bazen günde 12 saatten fazla mesai harcyor.

- Biçerdövercilik çok zor meslek

Nedim Bülbül, 9 ekiple Diyarbakrdan Mu Ovasna geldiklerini söyledi.

Sezona Mardinden baladklarn, Diyarbakr ve Batmandan sonra Mua geldiklerini anlatan Bülbül, öyle konutu:

Hasat dönemini zorluklarla geçiriyoruz. Biçerdövercilik çok zor meslek. Gece gündüz çalyoruz ve çok zorluk çekiyoruz. Biçerdöverlerle 13 saat yolculuk yaparak Mua geldik. Yollarda bazen tehlikeler yayoruz ama mecbur yola çkmamz gerekiyor. Gece olduunda çok zorluk çekiyoruz. Diyarbakrda bazen 24 saat çalyoruz. Burada ise saat 05.00te kalkp gece yarsna kadar mesai harcyoruz. 28 yldr Mu Ovasna geliyorum. 28 yldr buray biçiyorum. Burada yaklak 50 gün kalyoruz. Günde 200 dönüm biçiyoruz. çocuklarmzn rzk için mecbur çalyoruz.

Biçerdöver operatörü Mehmet çiçek de kendisi ve ailesinin uzun yllardr bu ii yaptn anlatt.

çalmak için Mua gelene kadar yolda birçok zorluk yaadklarn dile getiren çiçek, unlar kaydetti:

Ufak çocuklarmz var. Evden uzun süre ayr kaldmz için, gittiimizde bize yabanc gözüyle bakyorlar, tanmyorlar. Hayat artlar zor. Dardan bakldnda Vay efendim, çok rahat görünüyor. diyorlar ama hiçbir ey göründüü gibi deil. Geliyoruz, çalyoruz, ailemizi brakyoruz. Makinelerle buraya geliyoruz. Tamam, kendimiz için de çalyoruz ama sonuçta çiftçiye hizmet ediyoruz.

çiçek, bir biçerdöverin ylda 6 bin dönüm hasat yaptn belirterek, Sabah ilk önce biçerdöverin bakmn yapyoruz. Bakm bittikten sonra gece yarsna kadar çalyoruz. Gün geliyor, bazen 24 saat çalyoruz. Hiç durmadan devam ediyoruz. Ailemizden uzaz. diye konutu.

- Römorklarn içinde yatyorlar

Bulank Ziraat Odas Bakan Nevzat Tademir de ilçe nüfusunun yüzde 90nn çiftçilikle uratn anlatt.

Bu yl ilçede tarmda rekor diyebilecekleri iyi verim alndn belirten Tademir, unlar ifade etti:

Biçerdöver çaltranlar yllardr hasat iimizi görüyor. Bölgenin çiftçilerinden birisiyim. Biçerdöverlerin ne zorluklar yaadklarn iyi bilirim. Allah yardmclar olsun. Biçerdöver operatörleri milletimize hizmet için buraya geliyor. Biz onlarn, onlar da bizim deerimizi biliyor. Birbirimize muhtacz. Römorklarn içinde yatarlar, sabah erken kalkp gece yarsna kadar çalrlar.

Ana Sayfaya Git