"Ekmek parası" için göçebe hayatı yaşıyorlar

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki illerden gelerek Antalya'nın Kemer ilçesindeki portakal ve nar bahçelerinde çalışan yaklaşık 400 tarım işçisi, geçimlerini sağlayabilmek için yılın 9 ayı göçebe hayatı yaşıyor.

Haberler 27.03.2017 - 09:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bata anlurfa olmak üzere Batman, Bitlis ve Diyarbakrdan Kemere gelen yaklak 400 tarm içisi ve aileleri, yln 9 ayn evlerinden uzakta geçiriyor. çocuklaryla ekim aynda evlerinden ayrlan mevsimlik içiler, Kemerdeki portakal ve nar bahçelerinde çaltktan sonra temmuz aynda evlerine dönüyor.

Memleketlerinde yaadklar maddi skntlar ve i olanaklarnn yetersizlii yüzünden tarm içilii yapan aileler, Kemerde bahçe sahiplerinin tahsis ettii tek odal evlerde kalyor. Sabahlar bahçede çalan içiler, topladklar önce kamyonlarla depoya tayor. çiler burada meyveleri ykadktan sonra kasalayp paketliyor.

Aileleriyle gelen çocuklar ise eitim hayatlarnda Kemerdeki okullarda devam ediyor. Okul çanda olmayan çocuklar ise bahçelerde çalan anne ve babalarnn yannda oyunlar oynuyor.

anlurfadan Kemere gelen 25 yandaki 3 çocuk babas Bayram Dilveren, memleketinde i olana olmad için Kemere portakal toplamaya geldiklerini, ekmek paras kazanmak için çalmak zorunda olduklarn söyledi.

Yln 9 aynda Kemerdeki tarlalarda narenciye iinde çaltklarn anlatan Dilveren, Ekmek paramz helal yollarla kazanyoruz. Ailemize maddi anlamda destek olmak için çalyoruz. Yedi kardeim var. En büyükleri olarak aileme destek olmak zorundaym. dedi.

- Göçebe hayat yayoruz

Memleketinden gelerek bütün zorluklara göüs gerdiklerini dile getiren Dilveren, Hava koullarna aldr etmiyoruz. Yazn scakta, kn soukta çalyoruz. Baka gelirimiz olmad için buraya geliyoruz. Bayram seyran yok. çaltmz için bayramlarda memlekete gitmiyoruz. Mecburen göçebe hayat yayoruz. Memleketimizde i olsayd buralara gelmezdik. diye konutu.

Meral Dilveren ise erken yalarda evlendiini, eine yardmc olmak için anlurfadan Kemere çalmaya geldiini ifade etti.

çalt için üç çocuuna da kaynvalidesinin baktn belirten Dilveren, Memleketimizde i olmad için mecbur buralarda çalyoruz. Yörükler nasl göçebe hayat yayorsa, biz de onlar gibiyiz. Memlekete çok az gidiyoruz. Burada tarlalarda portakal toplayarak geçimimizi salyoruz. dedi.

çi çavuu Seyithan Dilveren de tarlalardan toplanan portakallarn kamyonlarla depoya tandn ve buradaki ilemlerin ardndan paketlendiini söyledi.

Kasalarda paketleyip hazr hale getirdikleri portakallar, Uak, stanbul, Konya, Afyonkarahisar gibi illere gönderdiklerini anlatan Dilveren, Kemerde 2 yldr portakal iiyle uratn, bunun yan sra nar, limon ve domates iiyle de megul olduunu kaydetti.

Ana Sayfaya Git