Ekmek zammında un etken değil!

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, un fiyatlarının ekmek fiyatlarının artışı açısından bir gösterge olmadığını belirterek, "Un fiyatlarının çok yükselmesini gerektirecek bir sebep de yok. Un fiyatlarını artırmak isteyenler için gerekli tedbirleri alıyoruz." dedi.

Haberler 13.01.2020 - 10:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güldal, budayda arz talep dengesi ile un fiyatlarn deerlendirdi.

Buday ve un arznda sorun olmadn ve depolarnda yeterli ürünün bulunduunu anlatan Güldal, unlar kaydetti:

Türkiyenin yeni hasat dönemine kadar ihtiyaç duyaca buday arznda sknt yok. Herhangi bir ihtiyaç durumunda yetkilerimizi kullanmaktan çekinmeyiz. Kalite noktasndaki ihtiyaçlar d tedarik yöntemiyle telafi etme sürecimiz devam ediyor. htiyaç olabilecek ürünler için de gerekli balantlar yapld. htiyaç görülmesi halinde yetkilerimiz mevcut ancak bu yetkilerimizi, üreticinin olumsuz etkilenmemesi için hasat döneminde hiçbir ekilde kullanmayz.

Güldal, ekmeklik buday arz açsndan darboazn söz konusu olmadna da dikkati çekerek, Ekmek maliyetinde unun tesiri yüzde 26 orannda. Haliyle ekmek fiyatlarnn artnda un fiyatlar bir gösterge deil. Un fiyatlarnn çok yükselmesini gerektirecek bir sebep yok. Un fiyatlarn artrmak isteyenler için gerekli tedbirleri alyoruz. diye konutu.

- Bu yl buday rekoltesinin 20 milyon tonu amasn bekliyoruz

Buday üretimine ilikin geçen yln ekim ve kasm aylarndaki ya azl nedeniyle önce endieye kapldklarn anlatan Güldal, buna karn aralk ayndaki kar ve yamurlarn tüm bölgelerdeki hububat ekililerini olumlu etkilemesini beklediklerini söyledi.

Güldal, hububat ambar tabir edilen Güneydou Anadolu ve ç Anadolu bölgelerindeki ekililer ve ürün çklarnn 2019 sezonunda bir önceki sezona göre daha iyi olduunun tespit edildiini dile getirerek, sertifikal tohum kullanmnn söz konusu dönemde yüzde 30 arttn, bunun da verimin dönüm bana yüzde 25 artaca anlamna geldiini ifade etti.

Gübre kullanmnn da geçen yl, 2018e göre art gösterdiini ve bunun verimi artracak bir baka unsur olduunu vurgulayan Güldal, Bu kapsamda buday rekoltesinin 2020de 2019dan fazla olacan söylemek mümkün. Beklentimiz rekoltenin bu yl 20-21 milyon ton civarnda olmas yönünde. lkbaharda iklim artlarnn olumlu seyretmesi ve ya rejiminin etkisiyle rekoltenin 20 milyon tonun üzerinde gerçekleeceini tahmin ediyoruz. diye konutu.

Güldal, 2019da uygulanan hasat öncesi alm fiyat açklama ve üretici maliyetlerini dikkate alarak fiyat belirleme politikasn sürdürmeyi planladklarn, bu politikann geçen yl üreticide büyük memnuniyet yarattn belirtti.

Ana Sayfaya Git