Ekmeklerini "acı"dan çıkartıyorlar

Şanlıurfa'da isot üretiminde çalışan kadınlar, hem kentin ekonomisine hem de aile bütçelerine katkıda bulunuyor.

Haberler 28.09.2019 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

anlurfada isot üretiminde görev alan kadnlar, biberin el yakan acsna katlanarak evlerine ekmek paras götürmek için canla bala çalyor.

Merkez Haliliye ilçesine bal Srrn Mahallesinde oluturulan alanda erken saatlerde i ba yapan ve biberin el yakan acsnda zor anlar yaayan kadnlar, elle parçaladklar ürünleri makineden geçirip örtülerin üzerinde kurumaya brakyor. Temizledii biber miktarna göre yevmiye alan kadnlar, saat 06.00da baladklar mesailerini 19.00a kadar sürdürüyor. sot içileri, kavurucu güne ile en lezzetli ürünü elde etmenin sevincini yayor. Biber üreticileri ise bereketli bir sezon geçirmeyi umut ediyor.

SOT TARLASINDA çALIIYORLAR

Feride Polat, iin durumuna göre günde ortalama 50 lira kazandn belirterek Burada hem aileme yardmc oluyorum hem de kentimize özgü olan ürünün tantmna katk sunuyorum. çalmalarmz 4-5 ay boyunca devam ediyor. Scaklar olduu sürece iimiz iyi gidiyor, yamur dümeye balaynca da ilerimiz zorlayor. Bu i gerçekten çok zor ancak bu ii yapan bilir. Biz ihtiyaçtan dolay mecbur yapyoruz. Eim inaatta ben de burada çalyorum. çocuklarmla beraber burada çalyoruz. dedi.

Ayn bölgede çalan Emine Polat da yaklak 25 yldr isot iiyle uratn ifade ederek unlar söyledi:

Sabah günein doumuyla isot yapmaya balyoruz. Herkes torba ba çalyor. Kaç torba çkarlrsa ona göre fiyat belirleniyor. Günlük ortalama kii ba 50 lira kazanlyor. Ailemize katk sunmak için scaa da acya da katlanyoruz ayn zamanda acy sevdiimiz için de buna katlanyoruz. anlurfada ac çok seviliyor, biz de iimizi severek yapyoruz. Acsna, scana severek katlanyoruz. Böylece hem anlurfann ekonomisine hem aile bütçemize katk salyoruz.

ALE BÜTçELERNE KATKI

anlurfa sot Üreticileri Kooperatifi (KOP) Bakan Bekir Polat ise biber üretiminin k aylarnn uzun ve yal geçmesi nedeniyle geçen yla oranla daha az olduunu aktard. Biberin az olmasnn fiyatlara da yansdn anlatan Polat, öyle konutu:

Geçen yla göre biber fiyatlar da isot fiyatlar da artt. Tarladan toplanan biberler, buraya getirildikten sonra kadnlar tarafndan elle parçalanr ve sonrasnda makineden geçirilip günete kurumas salanr. anlurfada ortalama yaz scaklarnn en etkili olduu 3 ay boyunca isot yaplr. Amacmz bu sürede isotlar hazrlayp depolamak ve talep edenlere göndermektir. Biber temizleme iinde genelde kadnlar çalyor. Kadnlarn bazlar çocuklaryla geliyor ve kazand parayla aile bütçelerine katkda bulunuyorlar. KOP olarak daha kaliteli isot elde edebilmek için yeni bir yer tahsis edilmesi için çaba harcyoruz. Amacmz anlurfa isotunu daha iyi ortamlarda üretip hem Türkiye hem de Avrupaya göndermek istiyoruz çünkü bizim isotumuzun lezzeti baka bir yerde yok. Bundan dolay bu deerimize daha fazla sahip çkmamz lazm.

Ana Sayfaya Git