Ekmeklerini samandan çıkarıyorlar

Türkiye'nin önemli tahıl merkezlerinden Diyarbakır'da ekmeğini kamyonlara saman yükleyerek kazanan işçiler, toz ve sıcakla mücadele ediyor.

Haberler 12.07.2019 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dou Anadolu Bölgesindeki illere gönderilmek üzere samanlar çuvallara dolduran içiler, kamyona yükledikleri torbalar kaln iplerle skca balyor.

çiler, 3 ay süren zorlu çalma koullarnda en büyük mücadeleyi ise toz ve scaa kar veriyor.

Kimi ailesinin geçimini salamak kimi eitimini sürdürmek kimi de evlenip yuva kurmak amacyla çalan içiler, günde ortalama 160 lira yevmiye kazanyor.

En büyük dümanmz toz ve scaklk

çilerden 4 çocuk babas 40 yandaki Süleyman Aksoy, yaklak 20 yldr bu ii yaptn söyledi.

Ailesinin geçimini salamak için bu ii sürdürdüünü ifade eden Aksoy, Bu i zor. Helal rzk kazanmak için güne, toz, scak ve uykusuzlua katlanyoruz. En büyük dümanmz toz ve scaklk. Ömrümüz tozun içinde geçiyor. Bizim rzkmz da Allah böyle vermi, ükürler olsun. El açmaktan iyidir. dedi.

Günde ortalama 500 torba saman doldurduklarn anlatan Aksoy, Kamyona yaklak 14 ton yükleniyor. Günlük yevmiyemiz ortalama 160 lira. Aldmz yevmiye tonaja bal. diye konutu.

Kazancmla yuva kuracam

çilerden 22 yandaki brahim Okay da bu ite ilk kez çaltn, ailesinin de mevsimlik içi olarak Ankaraya gittiini belirtti.

i yaparken bata zorlandn, zamanla altn dile getiren Okay, Mecbur, nerede ücret yüksekse oraya yöneliyoruz. Saman içisi dier tarm içilerine göre biraz daha fazla kazanyor. ifadelerini kulland.

Scaklara denk gelmemek için ie erken saatlerde baladklarn belirten Okay, Siverekten geldiklerini, bu nedenle kimi zaman uykusuz kaldklarn söyledi.

Ailesine yük olmak istemediini anlatan Okay, Kazancmla evleneceim, yuva kuracam inallah. Bu yl üniversite snavna girdim. nallah iyi bir yer gelir. Üniversiteye gitsem de yine buraya gelir çalrm. eklinde konutu.

Saman çuvallara doldururken ve kamyonlara yüklerken toza maruz kaldklarn kaydeden Okay, Toz boazmza, gözümüze kaçyor. Bu nedenle bamz ve azmz puiyle saryoruz. Hafif rüzgar iimizi kolaylatryor. Tozdan korunmak için rüzgara göre konum alyoruz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git