'Ekmekte makul fiyat artışı gündeme gelecek'

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, "İşletme giderlerimizde, elektrikte, doğal gazda zam var. Buna paralel olarak yine esnafımızın ayakta durabilmesi için ekmekte makul bir fiyat artışı mutlaka gündeme gelecektir ama bu demek değildir ki hemen ocak ayının içerisinde ekmek fiyatları ciddi anlamda artacak. Böyle bir algının kamuoyunda yer almasını doğru bulmuyoruz" dedi.

Haberler 04.01.2022 - 00:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Frnclar Federasyonu Bakan Balc, federasyon genel merkezinde basn toplants düzenledi. 2021in ocak aynda ekmein kilogram fiyatnn azami 10 lira olduunu hatrlatan Balc, u an ekmein kilogramnn 12 liradan satldn söyledi. Balc, llere göre fiyat ve gram farkll olsa da 12 lirann üzerinde 12,5 lira olan birkaç vilayetimiz var. 200 gram ekmek 2,5 liradan satldnda kilogram fiyat 12,5 liraya denk geliyor. Bunun yannda 250 gram ekmek 3 liraya satldnda da kilogram fiyat 12 liraya denk gelmekte. Yani geçtiimiz yl içerisinde birçok girdimize ramen ciddi anlamda fiyat art meydana gelmesinden dolay ekmekteki fiyat artnn yüzde 20 olarak gerçekletiini söyleyebiliriz dedi.

FYAT ARTII GÜNDEME GELECEKTR

Ekmek fiyatn belirlerken hem tüketici hem de üreticiyi düünmek zorunda olduklarn söyleyen Balc, Bizim amacmz 2022 ylnda da makul bir artla ekmein fiyatn belirleyip ve buna göre götürmek olacaktr. Toprak Mahsulleri Ofisinin budaydaki artndan dolay un fiyatlarnda yüzde 16 art oldu ama bir tek un deil, asgari ücretlide yüzde 50 art meydana geldi, içilik artt. letme giderlerimizde art olmayan kalem yok. letme giderlerimizde elektrikte zam var, doal gazda zam var. Buna paralel olarak yine esnafmzn ayakta durabilmesi için ekmekte makul bir fiyat art gündeme mutlaka gelecektir. Ama bu demek deildir ki hemen ocak aynn içerisinde tüm Türkiyede ekmek fiyatlar ciddi anlamda artacak. Böyle bir algnn kamuoyunda yer almasn doru bulmuyoruz diye konutu.

EKMEN SYASETE ALET EDLMES DORU DEL

Bakan Balc, frnclarn fedakarlk yapt bir ortamda ekmein siyasete alet edilmesini doru bulmadna dikkat çekerek, Ekmek fiyat ar pahalanacak, ekmei yaknda 4-5 liradan tüketeceiz. Böyle bir ey bizim gündemimizde yokken kamuoyunda bunun gündeme gelmesi ahsmz ve fedakarlk yapan frnc esnafmz rahatsz etmektedir. Biz yerel yönetimlerin dar gelirli vatandaa ucuz ekmek temini noktasnda çalma yapmasna dün kar olmadk, bugün de kar deiliz. Belediyeler frnc esnafmzla yapaca ortak çalma ile dar gelirli vatandalara ucuz ekmek salayabilirler. Bunun örnekleri var. Dar gelirli vatandamzn bu k günü kuyrukta ucuz ekmek almak adna saatlerdir beklemesi sizleri rahatsz ediyorsa ayn dar gelirli vatandamz su ücreti de ödüyor. Onun suyuna da zam yapmayacaksnz. Onun suyu kesildiinde ona gecikme faizi uygulamayacaksnz. Açma kapama paras uygulamayacaksnz dedi.

HEDEFMZ 15 LRANIN ALTINDA TUTMAK

Türkiye Frnclar Federasyonu Bakan Balc, protein deeri daha düük unun piyasaya sürüldüü iddialarnn doru olmadn belirtirken, 2022deki ekmek fiyatn 15 lirann altnda tutmay hedeflediklerini söyledi. Balc, Biz bu süreçte ayakta durmann mücadelesini veriyoruz. Azami fiyatta kilogram fiyatnn 15 lirann üzerinde olmamas için çalyoruz. 14 lira olduunda 210 gram ekmek 3 lira olur. 15 lira olduunda 200 gram ekmek 3 lira olur. Fiyatlar illere göre deiiklik arz edebilir diye konutu.

Ana Sayfaya Git