Ekmekte zam kapıda

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, "Ankara'da 1 liraya satılan 250 gram ekmeğin fiyatı, eğer un fiyatlarında iyileşme olursa yüzde 10 artar, bu da aynı ekmeğin fiyatının 1,10 lira olması anlamına gelir. Un fiyatları böyle devam ederse Ankara'da 250 gram ekmeğin fiyatı 1,25 liradan aşağı olmaz.

Haberler 07.01.2017 - 09:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakanln en ksa süre içinde, 15-20 gün içinde müdahale ederek bu suni artn önüne geçmesini bekliyoruz dedi.

Balc, Federasyon genel merkezinde, ekmek fiyatlar ve ekmek israfnn önlenmesine yönelik çalmalara ilikin basn toplants düzenledi.

Sözlerinin banda son günlerdeki terör olaylarna deinen Balc, saldrlarda ehit olanlara rahmet, gazilere acil ifalar diledi.

Ekmekte zam kapda

Balc, son 2 aydr ekmein temel girdisi un fiyatlarnda, bugüne kadar görülmemi bir artn söz konusu olduunu söyledi. Bundan 2 ay önce 62 liraya alnan unun 79-85 liraya yükseldiine dikkati çeken Balc, Un fiyatlarndaki yüzde 25-30luk art, kesinlikle spekülatif bir art olarak deerlendiriyoruz. 2015 ylnn aralk ayna baktmzda, ayn olayla kar kar kaldmz görüyoruz. 2016 yl kasm ve aralk aynda ülkemizin içinde bulunduu hassas dönemde, yüzde 25-30 civarnda gerçeklemi olmasn, kesinlikle kabul etmek mümkün deil. diye konutu.

Balc, 2015 yl aralk ayndaki fiyat artnn, Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanl ile Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) gerçekletirdii çalmayla gerilediini hatrlatarak, konuyu Bakanlk yetkililerine ilettiklerini ve ayn çalmann tekrar yaplmasn beklediklerini dile getirdi.

Undaki fiyat artnn, yllk enflasyonun çok üstünde olduunu belirten Balc, Yani undaki art, buday sknts olmamasna ramen yllk enflasyonla paralel bir art olsa biz bugün un fiyatlarn konumuyor olurduk. ifadesini kulland.

Balc, Ankarada 2014 yl ocak ayndan bugüne kadar 250 gram ekmein 1 liradan satldn, bütün girdilerinde fiyat art yaanmasna ramen, yllk enflasyonu ekmek fiyatlarna yanstmadklarn anlatan Balc, frnc esnafnn gerekli özveriyi gösterdiini söyledi.

Ekmekte unun maliyetinin yüzde 33 olduunu anlatan Balc, bunun dnda iletme ve içilik masraflarnn bulunduunu, ekmee zam yaplmayan 3 yl boyunca iletme ve içilik giderlerinin de arttn vurgulad.

Balc, undaki artn en fazla enflasyon orannda olmas gerektiinin altn çizerek, Budayn elimizde bol olduu bu süreçte Bakanlmzn 1 yl önce yapt müdahale gibi ayn ekilde piyasaya müdahale etmesini, TMOnun görevini yerine getirmesini frnc esnaf olarak sabrszlkla bekliyoruz. eklinde konutu.

Türkiyenin içinde bulunduu hassas ortamda her zamankinden daha fazla duyarl olmak gerektiini, frnc esnaf olarak bu süreçte daha dikkatli davrandklarn kaydeden Balc, undaki fiyat artn 2 aydr dile getirmediklerini ancak konuyu Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanl yetkililerine ilettiklerini belirtti.

- Buday sknts bulunmuyor

Balc, Bakanln en ksa sürede, 15-20 gün içinde müdahale ederek bu suni artn önüne geçmesini beklediklerini vurgulayarak, öyle konutu:

Aksi takdirde frnc esnafmzn dayanacak gücü kalmad. Bunun ekmee yansmasnn enflasyon orannn çok üzerinde olaca için tüketici olan halkmzn da madur olmamas için bu çalmay sabrszlkla bekleyeceiz. Bu makul seviyelere çekilmesi durumunda 3 yldr deimeyen ekmek fiyatnn kesinlikle enflasyonun üzerinde olmamas konusunda odalarmza genelge göndererek esnaflarmz uyaracamz ifade etmek istiyorum. Eer un fiyatlar bu ekilde devam ederse bunun ekmee yansmas yüzde 15-20den aa olmaz. Bu çalmay beklemek zorundayz. çünkü bugünkü maliyet hesaplamas doruyu yanstmaz. Bugünkü fiyat ekmee yansttmzda Bakanln yapt çalma neticesinde un fiyatlarnda gerileme olursa ekmee bunun yansmas fazla olur, tüketiciyi madur etmi oluruz. Bunun izahn frnc esnaf olarak yapamayz. Bu çalma yaplmas durumunda netice alacamza inanyoruz.

llere göre ekmek fiyatlarnda deiiklikler olduunu ancak 1 kilogram ekmein fiyatnn un fiyatlar böyle devam ederse 5 lirann altnda olamayacan belirten Balc, Ankarada 1 liraya satlan 250 gram ekmein fiyat, eer un fiyatlarnda iyileme olursa yüzde 10 artar, bu da ayn ekmein fiyatnn 1,10 lira olmas anlamna gelir. Un fiyatlar böyle devam ederse Ankarada 250 gram ekmein fiyat 1,25 liradan aa olmaz. dedi.

Balc, 2016 ylnda buday üretiminin 20 milyon 600 bin ton olarak gerçekletiine dikkati çekerek, tüketimin 19 milyon ton olduunu, buday skntsnn bulunmadn söyledi.

- Ekmek israf frn enflasyonundan kaynaklanyor

Balc, 2 yl önce günde 6 milyon ekmek israf edilirken, balattklar çalma neticesinde bunu 4 milyon 900 bine düürdüklerini anlatt. Bunun ekonomiye ylda 2,8 milyar dolar katk saladna iaret eden Balc, ylda 384 milyon ekmein israf edilmesini önlediklerini ancak saynn yeterli olmadn anlatt. srafn frn enflasyonundan kaynaklandna deinen Balc, 4 milyon 900 bin ekmein 3 milyonunun frnlarda israf edildiini kaydetti.

Ekmek israfnn önüne geçilmesi ve un fiyatlarnn aa çekilmesi noktasnda 2015 ylnda olduu gibi Bakanln ciddi önlemler almasn beklediklerini vurgulayan Balc, bu konuyu aktardklarn ve bakanlkta bir çalma baladn dile getirdi.

Ana Sayfaya Git