Ekmekte zam sesleri geldi

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Eren Günhan Ulusoy, "un fiyatlarına yüzde 30 zam yapıldığı, bunun da ekmek fiyatlarına yansımasının yüzde 25 olduğu" şeklindeki ifadenin gerçek dışı olduğunu belirterek, "Ekmeğin maliyetinde unun payı sadece yüzde 30 civarında.

Haberler 10.01.2017 - 07:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eren Günhan Ulusoy, ekmek fiyatlarndaki olas artn un fiyatlarndan kaynakland yönündeki iddialar üzerine AA muhabirine yapt açklamada, geçen yl boyunca un fiyatlarna, buday fiyatlarna göre yüzde 9 zam yapldn söyledi.

Ulusoy, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) Temmuz 2016da harman döneminde uygulad buday alm fiyatnn, kalitesine göre ton bana 765 lira, 865 lira ve 910 lira olarak deitiini, ocak aynda uygulanacak sat fiyatlarnn ise srasyla 840 lira, 945 lira ve 975 lira olarak açklandn bildirdi.

TMOnun çiftlerin emeini korumak ve piyasann sürdürülebilir olmas için enflasyon oranlaryla uyumlu ekilde budayn kalitesine göre yüzde 7 ila 10 arasnda zam yaptn kaydeden Ulusoy, un fiyatlarndaki yükseliin de budaya yaplan artla ayn oranda olduunu söyledi.

TMOnun piyasay yakndan takip ettii için budayda olaan d fiyat hareketlerine izin vermediini ifade eden Ulusoy, bugün 50 kilogramdan oluan bir çuval ekmeklik unun fiyatnn, kalitesine ve ödeme artlarna göre 62 ila 74 lira arasnda deitiini kaydetti.

- Un fiyatlarnn bu artn sorumlusu olmad ortada

Eren Günhan Ulusoy, ekmein maliyetinde unun paynn sadece yüzde 30 civarnda olduunu belirterek, Geri kalan yüzde 70lik ksmn ise genel imalat giderleri, içilik giderleri, frnc kar, bayi ücreti oluturmaktadr. Bu da demek oluyor ki, ekmee yüzde 20-25 orannda bir zam gelecekse bu zam orannda unun pay yüzde 6-8 arasnda deimektedir. 1 liralk ekmek 1,25 lira olacaksa unun toplam fiyattaki pay 30 kurutur. Kalan ksm ise dier maliyet giderleri ve kar oluturmaktadr. ifadelerini kulland.

Un fiyatlarna yüzde 30 zam yapld, bunun da ekmek fiyatlarna yansmasnn yüzde 25 olduu eklindeki ifadenin gerçek d olduunu savunan Ulusoy, unlar kaydetti:

Bir çuval undan 260-280 adet ekmek elde edildii göz önünde bulundurulursa, 74 liralk bir çuval un karlnda, ekmek üreticisi 1 liralk fiyatla en az 260 lira gelir elde ediyor. Bu haliyle maliyetteki pay yüzde 30 olan unun, eer ekmee yüzde 25 zam gelirse, maliyetteki pay yüzde 25e düecek. Un fiyatlarnda spekülatif bir art yok, aksine yaplacak zamlardan un sanayicileri sorumlu tutulmak isteniyor. Un fiyatlarnn bu artn sorumlusu olmad ortada. Bu yüzden ekmek fiyatlarndaki arttan, asgari ücret, kira, elektrik, doal gaz gibi belli bal giderlerdeki maliyet artlar sorumlu.

- Her zamda un fiyatlar gündeme getiriliyor

TUSAF Bakan Ulusoy, ekmek fiyatnda maliyetler dnda en büyük belirleyicinin illerdeki rekabet artlar olduunu vurgulayarak, stanbuldaki ekmein sat fiyat ile Burdur ve Adanadaki ekmek sat fiyatlar arasnda farkllklar bulunduunu söyledi.

Halihazrda stanbul Halk Ekmekte 300 gramlk ekmein sat fiyatnn 75 kuru iken, Ankara Halk Ekmekte 250 gramlk ekmein sat fiyatnn 70 kuru olduunu belirten Ulusoy, u deerlendirmelerde bulundu:

Türkiye Frnclar Federasyonunun belirlemi olduu sat fiyatlarna göre de Ankarada 250 gram ekmein sat fiyat ortalama 1 lira. Ekmein sat fiyat illerdeki semtlerde dahi farkllk gösteriyor. Ekmee yaplacak her zamda un fiyatlar gündeme getiriliyor. Ancak halk ekmek ile frnlarda sata sunulan ekmein fiyatlar arasnda dahi uçurum bulunuyor. Ankara Halk Ekmekte 250 gram ekmek 70 kurua satlrken, frnlarda 1 liraya hatta daha lüks semtlerde ekmein sat fiyat 1,50 liraya kadar çkyor. Burada sorgulanmas gereken unun fiyat deil, kar marj oranlardr. Fiyatlarn olumasnda, belediyelerin ekmek üretip üretmemesi, datm olanaklar ve nakliye giderleri, ekmek tüketim alkanl, rekabet artlar da etkili oluyor.

Ana Sayfaya Git