Ekonomide kritik hafta!

Gelecek hafta ekonomide yoğun veri trafiği takip edilecek

Haberler 29.11.2021 - 10:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyeyi gelecek hafta youn bir ekonomi gündemi bekliyor. Bir yandan büyüme, ihracat ve enflasyon rakamlar açklanacak bir yandan da milyonlarca çalann ve iverenin gözü 1 Aralkta ilk toplantsn yapacak Asgari Ücret Tespit Komisyonunda olacak.

Gelecek hafta ekonomi gündemi youn geçecek. Türkiye statistik Kurumu (TÜK), 30 Kasm Sal günü yln 3üncü çeyreine ilikin büyüme rakamlarn açklayacak. Temmuz-eylül dönemine ilikin dönemsel gayrisafi yurt içi hasla (GSYH) verileri saat 10.00da duyurulacak.

Büyüme Beklenti Anketine katlan ekonomistler, GSYHnin 3. çeyrekte yüzde 8,1 büyümesini bekliyor. Türkiye ekonomisi, yln ikinci çeyreinde yüzde 21,7 büyüyerek 1999dan bu yana açklanan yeni serideki en yüksek büyüme rakamna ulat.

TÜK, bugün kasm ayna ilikin ekonomik güven endeksini kamuoyuna duyuracak. Endeks, eylülde 102,4 iken ekimde yüzde 1 azalarak 101,4 deerine geriledi.

HRACAT VE ENFLASYON

Gelecek hafta gözlerin çevrilecei dier veriler ise ayn gün açklanmas beklenen ihracat ve enflasyon rakamlar olacak.

Ticaret Bakanlnca 3 Aralk Cuma kasm ayna ilikin geçici d ticaret verilerinin açklanmas bekleniyor. Türkiyenin ihracat ekimde geçen yln ayn ayna göre yüzde 20,2lik artla 20,8 milyar dolar seviyesinde açkland. Bu deerle Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylk ihracat rakam gerçekleti.

TÜK, 3 Aralk Cuma kasm ayna ilikin tüketici fiyat endeksi ile yurt içi üretici fiyat endeksini de açklayacak. Tüketici fiyat endeksi ekimde yllk yüzde 19,89, aylk yüzde 2,39 artt.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu da 1 Ocak 2022den geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere 1 Aralk çaramba ilk toplantsn gerçekletirecek. Milyonlarca çalann ve iverenin gözü bu toplantda olacak.

SZLK VE SANAY ÜRETM ENDEKS TAKP EDLECEK

Gelecek ay takip edilecek bir dier veri olan isizlik rakamlar da 10 Aralk Cuma belli olacak. TÜK, ekim dönemine ilikin i gücü istatistiklerini açklayacak. sizlik oran eylülde geçen yln ayn ayna göre 0,3 puan azalla yüzde 11,5 oldu.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnna kar alanmann giderek artmasnn ekonomik aktivite üzerindeki etkileri bakmndan 13 Aralk Pazartesi duyurulacak ekim ayna ilikin ciro ve perakende sat endeksleri ile sanayi üretim endeksi yakndan takip edilecek.

Hazine ve Maliye Bakanl da kasm aynn bütçe gerçeklemelerini 15 Aralk çaramba açklayacak.

PARA POLTKASI KURULU 16 ARALIKTA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankas da aralkta 2022 Yl Para ve Kur Politikas metnini açklayacak. Bu metin, gelecek yla ilikin para ve kur politikalarnn belirlenmesi açsndan büyük önem tayor. Böylece gelecek yln finansal istikrar ile enflasyon raporlar ve Para Politikas Kurulu toplantlarna ilikin takvim de belirlenmi olacak.

Yln son Para Politikas Kurulu toplants da 16 Aralk Perembe gerçekletirilecek. Kurul, son toplantsnda politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz orannn yüzde 16dan yüzde 15e indirilmesine karar vermiti.

Merkez Bankas, ekim ayna ilikin ödemeler dengesi verilerini 13 Aralk Pazartesi duyuracak.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen 2022 yl Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi, Genel Kuruldaki görümelerin ardndan da yasalaacak.

Ana Sayfaya Git