Ekonomide "müjde" etkileri bu yıl hissedilecek

Son dönemde KOBİ'lerden ihracatçılara, yatırımcılardan üreticiye birçok kesimi ilgilendiren önemli teşvik ve düzenleme hayata geçirilirken, ekonomiyi canlandırmayı amaçlayan bu adımların etkilerinin 2017 verilerine yansıması bekleniyor.

Haberler 14.02.2017 - 09:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye ekonomisini canlandrmaya yönelik son dönemde KOBlerden ihracatçlara, yatrmclardan üreticiye birçok kesimi ilgilendiren önemli tevik ve düzenleme hayata geçirilirken, bu admlarn etkilerinin 2017 verilerine yansmas bekleniyor.

Küresel ölçekte gelimeler, ticarette zayflama, jeopolitik gerginlikler, gelimekte olan ülkelere yönelik sermaye akmlarnda azalma ile Türkiye genelinde darbe giriimi ve terör olaylarnn etkisiyle geçen yln üçüncü çeyreinden itibaren görülen daralmaya karn hükümet milyonlarca kiiyi rahatlatacak müjde paketleri açklad.

Ekonomide meydana gelebilecek krlganlklar engellemek ve piyasalar canlandrmak için çok sayda tedbir alan hükümet, reel sektöre nefes aldracak birçok vergi indirimi ve istisnasndan yeniden yaplandrmaya, Varlk Barndan Kredi Garanti Fonu ile yeni kredi hacmi oluturulmasna kadar oldukça önemli admlar att.

Bu kapsamda KOB ve ihracatçlarn piyasada nakit ihtiyaçlarn gidermek, ilerini geniletmelerini salamak ve istihdam artrmak için Kredi Garanti Fonunun kefaletiyle 250 milyar liraya kadar kredi hacmi oluturulurken, krediye eriimi kolaylatrp hzlandracak Portföy Garanti Sistemi devreye sokuldu.

Reel kesime verilen destekler bu yl geçen seneye kyasla yüzde 16 artla 32,4 milyar lira seviyesine çkarlrken, iletmelerin nakit ihtiyaçlarn karlamak için SGK primleri ertelendi, BA-KURlu vatandalarn ve esnafn ödedii primlerde indirimlere gidildi. Sektörün özel sektör yatrmlarnn artrlmas amacyla bata Kurumlar Vergisi indirimi olmak üzere çeitli vergi indirimleri ve istisnalar saland.

letmelerin süratli bir ekilde kredi imkannndan yararlanmas amacyla tüketici kredileri için uygulanan genel karlk oran düürüldü, vergi ve prim borçlar bata olmak üzere baz alacaklarn yeniden yaplandrlmas amacyla kanun çkarld, sicil affna dönük çalma tamamlanarak yürürlüe girdi.

Talebin canlandrlmas için tüketici kredilerinin vadeleri 36 aydan 48 aya, kredi kart taksit says 9 aydan 12 aya çkarlrken, kredi kart ve kredi borçlarnn 72 aya kadar yaplandrlmas imkan da getirildi.

Reel sektör destekleri içerisinde ihracatn desteklenmesine yönelik ayrlan kaynak artrlrken, imalat sektöründe yaplacak yatrm harcamalarna salanacak tevik oranlar yukarya çekildi.

KOSGEB destekleri kapsamnda kendi iini kurmak isteyen gençlere proje karl 50 bin liraya kadar karlksz nakdi destek imkan, kendi iini kurmak veya gelitirmek isteyen gençlere ayrca 100 bin liraya kadar faizsiz kredi imkan saland.

Tanr Rehni Kanunu ile KOBlerin sahip olduklar tanr üzerinden kredi almalarna imkan saland.

- Vatandaa ÖTV ve KDV müjdesi

Klima, buzdolab, çamar makinesi, su stcs, bulak ykama makinesinin de aralarnda bulunduu beyaz eya ile baz küçük ev aletlerinden alnan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) 30 Nisana kadar sfra çekilirken, binde 9,48 olarak uygulanan resmi ekilde düzenlenen gayrimenkul sat vaadi sözlemeleri ile ön ödemeli konut sat sözlemelerine ait damga vergisi orannn sfr olarak uygulanmasna karar verildi.

Yap ruhsat 1 Ocaktan sonra alnan konut inaat projeleri ile kamu tarafndan ihalesi 1 Ocaktan itibaren yaplacak konut inaat projelerinde de metrekare vergi deeri bin lira ile 2 bin lira arasndaki konutlarn tesliminde yüzde 8,2 bin lirann üzerindeki konutlarn tesliminde de yüzde 18 KDV uygulanmas kararlatrlrken, mobilyalarn KDVsi de 30 Nisana kadar yüzde 8 olarak belirlendi. Yatlar, kotralar, tekneler ve gezinti gemilerinde uygulanacak ÖTV oran da sfr olarak tespit edildi.

TBMMde kabul edilen ve Katma Deer Vergisi (KDV) Kanununda deiiklik yapan düzenlemeyle de indirimli oranda mal ve hizmet tesliminde bulunan mükelleflerin KDVsine ilikin nakden iadelerini ertesi yl beklemeden alabilmeleri için Maliye Bakanlna yetki verildi. Söz konusu yetkiyle mükelleflerin allar srasnda ödedikleri ancak mahsup yoluyla alamadklar katma deer vergisini yl içinde nakit olarak alabilmeleri, finansman ihtiyac içinde olan iletmelerin hem finansman imkan elde edebilmesi hem de finansman maliyetinden kurtulmas amaçland.

- Süper tevik devreye sokuldu

Dier taraftan yatrmlarn artrlmas için de önemli hamleler yapld. Süper Tevik olarak nitelendirilen asgari sabit yatrm tutar 100 milyon dolar olan projeler için firmalara, vergi muafiyeti ve indirimi, sermaye katks, yatrm yeri tahsisi ve kamu alm garantisi gibi proje bazl devlet yardm verilmesini öngören Bakanlar Kurulu karar yürürlüe girdi.

23 ili kapsayan Dou ve Güneydou Anadolu Bölgesi Cazibe Merkezleri Program, Yatrm ve Destek Hamlesi açkland, yaklak 20 milyar lira tutarnda müracaat alnd, öngörülen istihdam da 112 bini at.

- Varlk Fonu dev kurulularla büyüdü

Babakanla bal, ana faaliyet konusu fonlarn kurulmas ve yönetimi olan Türkiye Varlk Fonu Yönetimi A, sermaye piyasalarnda araç çeitlilii ve derinliine katk salamak, yurt içinde kamuya ait varlklar ekonomiye kazandrmak, d kaynak temin etmek, stratejik, büyük ölçekli yatrmlara itirak etmek için Türkiye Varlk Fonu ve bu fona bal alt fonlar kurmak ve yönetmek üzere kuruldu.

At yarlar ve ans oyunlarna ilikin lisans haklarnn 49 yllna Türkiye Varlk Fonuna devredilmesine karar verilirken, Ziraat Bankas A, Boru Hatlar ile Petrol Tama A (BOTA), Türkiye Petrolleri AO (TPAO), Posta ve Telgraf Tekilat A (PTT), Borsa stanbul A, Türksat Uydu Haberleme Kablo TV ve letme Anin (TÜRKSAT) sermayelerinde bulunan Hazineye ait hisselerin tamam,Türk Telekomünikasyon Anin yüzde 6,68 oranndaki Hazineye ait hissesi ile Eti Maden letmeleri Genel Müdürlüü ve çay letmeleri Genel Müdürlüü (çaykur) fona aktarld. Özelletirme Yüksek Kurulunca Türk Hava Yollarnn (THY) yüzde 49,12 ve Halkbankn yüzde 51,11 oranndaki hisselerinin özelletirme kapsam ve programndan çkarlarak Fona devrine karar verildi.

Bu ve benzeri birçok admn etkilerinin bu yl hissettirmesi öngörülürken, Babakan Binali Yldrm da Eminim ki önümüzdeki yaz aylarndan itibaren Türkiyede iler süratle yoluna girecek, her ey daha güzel hale gelecek. ifadesini kullanmt.

Babakan Yardmcs Mehmet imek, Reel sektöre yönelik açkladmz tedbirler, muhtemelen yln ikinci çeyreinde kendini güçlü bir ekilde hissettirir. deerlendirmesinde bulunmutu.

Ana Sayfaya Git