Ekonomide torba tamam!

Ekonomi alanında düzenlemeler içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Haberler 19.07.2019 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ekonomi alannda önemli düzenlemeler içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmas Hakknda Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Kanunla ehir içi yolcu tamacl yapan ve haslatlarnn tamamn elektronik ücret toplama sistemiyle elde eden mükelleflerin talep etmeleri halinde gelir ve kurumlar vergisinin hesaplanmasnda esas olan kazancn tespitinde yeni yöntem getiriliyor. Gelir ve giderleri karlatrma yerine, bu mükelleflerin elde ettii haslatn yüzde 10u kazanç kabul edilerek, gelir ya da kurumlar vergisi oranlar uygulanacak.

Kazançlar bu ekilde tespit edilenlerin, bu faaliyetlerine ilikin gider veya maliyetleri, vergiye tabi dier kazanç veya iratlarnn tespitinde dikkate alnmayacak. 2 yl geçmedikçe bu usulden çklamayacak.

Bir takvim yl içinde iki kez ceza kesilen mükellefler, cezann kesildii ve takip eden iki takvim ylna ait kazançlar için bu hükümlerden yararlanamayacak.

Bu hükümler, kurumlar vergisi mükellefleri hakknda da uygulanacak.

Cumhurbakan, yüzde 10 orann iki katna kadar artrmaya, yarsna kadar indirmeye, kanuni oranna getirmeye yetkili olacak.

Varlk Bar uzatlyor

Kanun, Varlk Bar süresini yl sonuna kadar uzatyor.

Yurt dnda bulunan para, altn, döviz, menkul kymet ve dier sermaye piyasas araçlarn, 31 Aralk 2019a kadar Türkiyedeki banka veya arac kuruma bildiren gerçek ve tüzel kiiler, bunlar serbestçe tasarruf edebilecek.

Banka ve arac kurumlar, kendilerine bildirilen varlklara ilikin yüzde 1 orannda hesapladklar vergiyi, vergi dairesine beyan edecek, ayn sürede ödeyecekler. Bu varlklar, yurt dnda bulunan banka veya finansal kurumlardan kullanlan, kanuni defterlerde kaytl olan kredilerin en geç 31 Aralk 2019a kadar kapatlmasnda kullanlabilecek.

Kanuni defterlerde kaytl olan sermaye avanslarnn, yurt dnda bulunan para, altn, döviz, menkul kymet ve dier sermaye piyasas araçlarnn, teklifin yasalamasndan önce Türkiyeye getirilerek karlanm olmas halinde, bu avanslarn defter kaytlarndan düülmesi kaydyla düzenlemeden yararlanlacak.

Defter tutan mükellefler, Türkiyeye getirilen varlklarn, dönem kazancnn tespitinde dikkate almakszn iletmelerine dahil edebilecekleri gibi ayn varlklar vergiye tabi kazancn ve kurumlar için datlabilir kazancn tespitinde dikkate almakszn iletmelerinden çekebilecekler.

Kanuni defter kaytlarnda yer almayan varlklar

Gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince sahip olunan ve Türkiyede bulunan ancak kanuni defter kaytlarnda yer almayan para, altn, döviz, menkul kymet ve dier sermaye piyasas araçlar ile tanmazlar için de 31 Aralk 2019a kadar beyan süresi tannd.

Vergi dairelerine beyan edilecek bu varlklar, ayn tarihe kadar dönem kazancnn tespitinde dikkate alnmakszn kanuni defterlere kaydedilebilecek. Bu takdirde, söz konusu varlklar vergiye tabi kazancn ve kurumlar için datlabilir kazancn tespitinde dikkate alnmakszn iletmeden çekilebilecek.

Beyan edilen tanmazlarn ayni sermaye olarak konulmak suretiyle iletme kaytlarna alnmas halinde, sermaye artrm kararnn beyan tarihi itibaryla alnm olmas ve ticaret siciline tescil edilmesi kaydyla bu uygulamadan yararlanlabilecek.

Vergi incelemesi yaplmayacak

Vergi dairelerine beyan edilen varlklarn deeri üzerinden yüzde 1 orannda vergi alnacak. Vergi, gider yazlamayacak, baka bir vergiden mahsup edilemeyecek, Türkiyeye getirilen veya kanuni defterlere kaydedilen varlklarn elden çkarlmasndan doan zararlar, gelir veya kurumlar vergisi uygulamas bakmndan gider veya indirim olarak kabul edilmeyecek.

Bildirilen veya beyan edilen varlklar nedeniyle vergi incelemesi ve vergi tarhiyat yaplmayacak.

Bu hükümden yararlanlabilmesi için bildirilen veya beyan edilen tutarlara ilikin vergi vadesinde ödenecek, varlklar bildirimin yapld tarihten itibaren 3 ay içinde Türkiyeye getirilecek veya Türkiyedeki banka ya da arac kurumlarda açlacak bir hesaba transfer edilecek.

Cumhurbakan, bu düzenlemedeki süreleri, bitim tarihlerinden itibaren 6 aya kadar uzatabilecek.

Merkez Bankas düzenlemeleri

Kanunla, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasnn temel görev ve yetkilerinde de deiiklik yaplyor. Bir para politikas arac olan zorunlu karlklarn etkinliini artrmak üzere, bankalarn ve Merkez Bankasnca uygun görülecek dier mali kurulularn bilanço içi veya d uygun görülen kalemlerinde meydana gelen deiikliklerin, skça farkllaan piyasa koullarna göre zorunlu karla tabi tutulmas mümkün hale getiriliyor.

Buna göre Merkez Bankas, zorunlu karlklar belirlerken bilanço içi ve d unsurlar da dikkate alacak.

Banka talepleri gerçek zamanl ve anlk karlanacak. Bu taleplerin karlanmas için bankaca kurum ve kurulularn bilgi ilem sistemlerine eriim sistemleri kurulabilecek.

Bankalar ve elektronik ödeme araçlarn çkaran kurulular dahil olmak üzere bankaca uygun görülecek dier mali kurulular, banka nezdinde açlacak hesaplarda yükümlülükleri esas alnarak nakden zorunlu karlk tesis ederken kanunla, hesaplarda bilanço içi veya bilanço d uygun görülen kalemlerini esas alarak bunu yapacaklar.

Zorunlu karla tabi bilanço içi veya bilanço d uygun görülen kalemlerin kapsam, zorunlu karlklarn oran, tesis süresi ve tesis edilen karlklara gerektiinde ödenecek faiz oran, mevduat veya katlm fonlarndan olaanüstü çekililer ve birleme, devir, bölünme hallerinde yaplacak ilemler de dahil olmak üzere uygulamaya yönelik her türlü usul ve esas, bankaca belirlenecek.

Belirtilen bu kurulularn taahhütlerine kar bulunduracaklar umumi disponibilitenin nitelik ve orannn, gerektiinde bankaca tespit edileceine dair hükümde yer alan taahhüt ibaresi de kanunla çkarlyor.

htiyat akçesi

Merkez Bankasnn yllk safi karnn yüzde 20sinin ihtiyat akçesine ayrlacana yönelik hüküm kaldrlyor.

Hisse senetlerinin nominal deerleri üzerinden yüzde 6 orannda ilk kar hissesi hissedarlara datlmaya devam edilecek. Bunun ödenmesinden sonra kalan miktarn yüzde 10u, fevkalade ihtiyat akçesi yerine, ihtiyat akçesine aktarlacak.

Son yl karndan ayrlan ihtiyat akçesi hariç, birikmi ihtiyat akçeleri her yl kara katlarak datlabilecek.

Bu maddenin yürürlüe girdii tarihe kadar ayrlm bulunan ihtiyat akçelerinin tamam, birikmi fevkalade ihtiyat akçelerinin ise son yln karndan ayrlan ksm hariç tamam Genel Kurul karar aranmakszn Hazineye verilecek.

Geçen yl baz üniversitelerin bölünmesiyle kurulan üniversitelere devredilen bina ve tesislerin bulunduu tanmazlardan, halen bu bina ve tesislerin eski maliki üniversitelerin mülkiyetindeki tanmazlar, talepleri halinde YÖKün onayyla bu üniversitelere devredilebilecek. Kurulan üniversitelere balanan birimlerin hangi bina, tesis ve tanmazlar kapsad konusundaki tereddütleri YÖK giderecek.

Yurt dnda çalan Türk vatandalar ile yurt dnda çalmaktayken veya yurda kesin dönüten sonra ölenlerin Türk vatanda olan hak sahipleri, SGKye bavurarak, Yurt Dnda Bulunan Türk Vatandalarnn Yurt Dnda Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakmndan Deerlendirilmesi Hakknda Kanundaki haklardan yararlanabilecek.

Kanunla yurt d borçlanmasnda prim oran yüzde 32den yüzde 45e çkarlacak. Borçlanlan süreler, ksmi ayln statüsü ile tam ayln statüsünün farkl olmasna neden olabilecei için tam ayln balanaca statü ve balayacak sosyal güvenlik kuruluu da belirlenecek.

Ksmi aylk balanm olanlar dahil maddenin yürürlük tarihinden önce yurt dnda geçen sürelerini borçlanma talebinde bulunanlardan tahakkuk ettirilen borçlarn yasal süresi içinde ödeyenler için sigortallk sürelerinin hangi statüde deerlendirilecei ve borç tutarnn tespitinde önceki hükümler esas alnacak.

Mevcut bir soruturma kapsamnda bulunan veya el konularak mülkiyetin kamuya geçirilmesi karar verilen kara ulam araçlar için 31 Aralk 2019a kadar ilgili gümrük idaresine bavurulmas ve tatn ilk ediniminde ödenmesi gereken ÖTVnin yüzde 25ine tekabül eden tutarn 1 ay içinde ödenmesi halinde, el konulan araç sahibine iade edilecek.

ÖTV oran, maddenin yürürlüe girdii tarihten önce ilk edinimi gerçeklemi ulam araçlarnn el konularak mülkiyetin kamuya geçirilmesi karar verilmesi gereken fiilin gümrük idaresince tespit edilmesinden önce ve 1 ay içerisinde kendiliinden bildirilmesi durumunda yüzde 15 olarak uygulanacak. Bu süreyi, Cumhurbakan 6 aya kadar uzatabilecek.

adesi talep edilen ulam araçlarnn muhafazasna ilikin masraflar, araç sahibince ödenecek. Tasfiyesi tamamlanm ulam araçlar için bavurular kabul edilmeyecek.

Yenilenebilir Enerji Kaynaklar (YEK) Destekleme mekanizmasnda öngörülen süreler, ilgili kanun ve biyokütle tanmna eklenen kaynaklar için üretim tesisinin YEK Destekleme mekanizmasna dahil edildii tarihten itibaren balayacak.

Bankalar, kredilerle ilgili domu veya domas muhtemel zararlarn karlanmas için yeterli düzeyde karlk ayracak. Bankalar, kredilerin kalitesine ve snflandrlmasna, garantilerin ve teminatlarn alnmasna, bunlarn deerinin ve güvenirliinin ölçülmesine, takibe alnan kredilerin izlenmesi ve Türkiye Finansal Raporlama Standartlarna göre kayttan düürülmesine, kredilerin yeniden yaplandrlmas dahil geri ödenmelerine ilikin politikalar oluturmak ve uygulamak, bunlar gözden geçirmek, tüm bu hususlar icra edebilecek gerekli yaplar tesis etmek ve iletmek zorunda olacak.

Krediler ile ilgili olarak ayrlan özel karlklarn tamam ayrldklar ylda kurumlar vergisi matrahnn tespitinde gider olarak kabul edilecek.

Özel karlk ayrldktan sonra tahsil imkan kalmamas nedeniyle kayttan düülen krediler, Vergi Usul Kanununun ilgili maddesi hükümleri kapsamnda deersiz alacak saylacak.

Firmalara ödeme kolayl

Türkiyede faaliyette bulunan bankalar, finansal kiralama irketleri, faktoring irketleri ve finansman irketleri ile dier finansal kurulularla kredi ilikisinde bulunan ve BDDKca çkarlan yönetmelie göre hazrlanan çerçeve Anlamalarda belirlenen borçlular, bu kurulular tarafndan kullandrlm olan kredilere ilikin olarak alnacak tedbirlerle, geri ödeme yükümlülüklerini yerine getirebilmelerine ve istihdama katkda bulunmaya devam etmelerine imkan verilmesini salamak amacyla dahil olduklar risk grubundaki dier borçlularla bir bütün olarak veya ksmen yeniden yaplandrmaya tabi tutulabilecek.

Bu madde uyarnca yaplacak finansal yeniden yaplandrmalara ilikin usul ve esaslar yönetmelik hükümleri çerçevesinde hazrlanan çerçeve Anlamalar ile belirlenecek. Bu hükümler, 2 yl süreyle uygulanacak. Süreyi 2 yl daha uzatmaya Cumhurbakan yetkili olacak.

Finansal yeniden yaplandrma kapsamna alnacak borçlularn mali durumlarnn tespit edilmesi ve bu kapsamda borçlarnn yeniden yaplandrlmas sonucunda borçlarn geri ödeme kabiliyeti kazanacana kanaat getirilmesi art olacak. Borçlarn geri ödeme kabiliyeti kazanamayacana kanaat getirilen borçlular, finansal yeniden yaplandrma kapsamna alnmayacak.

Finansal yeniden yaplandrma kapsamna alnacak borçlularn mali durumunun tespiti ve finansal yeniden yaplandrmann uygulanabilirliine ilikin deerlendirme, bamsz denetim kurulularna, çerçeve Anlamalar kapsamnda belirlenecek yeterli bilgi ve uzmanla sahip kurululara veya borçlu tarafndan kabul edilmesi halinde alacakl kurululara yaptrlacak.

Finansal yeniden yaplandrmalarda; kredilerin vadelerini uzatmak, kredileri yenilemek, ilave kredi vermek, anapara, faiz, temerrüt faizi, gecikme cezalar ve kar paylar ile kredi ilikisinden doan dier her türlü alaca indirmek, bunlardan ksmen veya tamamen vazgeçmek mümkün olacak.

Teminat azaltmak, anapara, faiz veya kar pay alacaklarn ksmen veya tamamen itirake çevirmek, özel amaçl irketler ile yatrm fonlarna ayni, nakdi ya da tahsil artna bal bir bedel karl devir veya temlik etmek, borçlu ya da üçüncü kiilere ait ayni deerler karlnda ksmen veya tamamen tasfiye etmek, satmak, bilanço dna çkarmak, dier alacakl kurulular ve alacakllarla birlikte hareket ederek protokoller yapmak gibi gerekli görülen tedbirler alnabilecek.

Kredilerin teminatlarnn ya da alacakl kurulular tarafndan itirak olarak edinilecek borçlularn varlk ve yükümlülüklerinin gerçee uygun deerine ilikin deerleme, taraflardan birinin talep etmesi durumunda, Sermaye Piyasas Kurulunca deerleme yapmaya yetkilendirilmi kurulularca yaplacak.

Finansal yeniden yaplandrma kapsamna alnan bir borçlunun borçlarnn, sözlemenin imza tarihini izleyen yln bandan itibaren 2 yl içerisinde tekrar finansal yeniden yaplandrmaya konu edilmesi halinde, belirtilen vergi istisnalar ve tevikler uygulanmayacak.

Sözlemeler ile uygulamaya konulan ilemlerin gerçeklememesi halinde dahi, uygulanm olan vergi, fon ve harç istisnalar geri alnmayacak.

Düzenleme uyarnca yaplacak teminat azaltma, anapara ve dier alacaklardan vazgeçilerek kayttan düme yahut benzer ilemlerle kredilerin yeniden yaplandrlmas Bankaclk Kanunu ile düzenlenen zimmet suçunu oluturmayacak.

Yurt d çk harc

Yurt dna çk yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandalarndan çk bana alnan harç miktar 50 liraya çkarlacak.

TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Gelir Vergisi Kanunu ile Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmas Hakknda Kanuna göre, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), mevzuatnda belirtilen görevlerini yerine getirmek amacyla iledii kiisel veriler ile ticari sr niteliinde olan verileri, veri sahibinin noter onayl muvafakati veya e-Devlet uygulamas üzerinden kimlik teyidi ile verilen izni olmadan gerçek veya tüzel kiilerle paylaamayacak ancak SGK, kamu idareleri ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasnn (TCMB) ilgili mevzuatlarnda belirtilen görevleri yapabilmeleri için ihtiyaç duyduklar salk verisi dndaki kiisel veriler ile ticari sr niteliindeki veriler paylalabilecek.

SGK, kiisel salk verilerini kamu salnn korunmas, koruyucu hekimlik, tbbi tehis, tedavi ve bakm hizmetlerinin yürütülmesi, verilen salk hizmetinin uygunluunun ve yerindeliinin takibi ve finansmannn planlanmas amacyla talebi halinde Salk Bakanl ile paylaacak.

Kurum, bunlarn dndaki gayri maddi haklar ile kimlii belirli veya belirlenebilir bir gerçek veya tüzel kiiyle ilikilendirilemeyecek ekilde anonim hale getirdii verileri aratrma, planlama ve istatistik gibi amaçlar için kamu idareleri, TCMB, bilimsel aratrma yapan kamu personeli, bilimsel dernekler, kamu kurumu niteliindeki meslek kurulular veya üniversitelerle ücretsiz olarak paylaabilecek.

Yatrmlarn Proje Baznda Desteklenmesi ile Baz Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun kapsamnda teviklerden yararlanmasna karar verilen, sera etkisi yaratan egzoz gaz salmn tamamen ortadan kaldracak teknolojilerin gelitirilmesi için Ar-Ge faaliyetleriyle elektrik motorlu tat araçlarn Türkiyede imal eden mükelleflere ilikin düzenleme yaplyor. Söz konusu mükelleflere hak kazandklar yatrma katk tutarn ksmen veya tamamen, nakden ya da vergi borçlarna mahsuben ödenmesi suretiyle kullandrmaya Cumhurbakan yetkili olacak.

Düzenlemeyle yurt dna çk yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandalarndan çk bana alnan harç miktar 15 liradan 50 liraya çkarlacak. Bu miktarn 3 katna kadar artrlmas konusunda Cumhurbakanna yetki veriliyor.

Harcn çk bana Cumhurbakannca 15 liradan düük bir miktar belirlenmesi halinde belirlenen miktar Toplu Konut daresine aktarlacak, kalan miktar genel bütçeye gelir kaydedilecek.

Elektronik kimlik bilgisi deitirilmi olan cihazlar

Bilgi Teknolojileri ve letiim Kurumunun (BTK) Mobil Cihaz Kayt Sisteminde (MCKS) kaytl olmakla birlikte elektronik kimlik bilgisi deitirilmi olan cihazlara elektronik haberleme hizmeti verilmesi 4 ay içinde engellenecek.

TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Gelir Vergisi Kanunu ile Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmas Hakknda Kanunla, eyay, aldatc ilem ve davranlarla gümrük vergilerini ksmen veya tamamen ödenmeksizin ülkeye sokan kiilerle ilgili balatlan bir soruturma veya kovuturma kapsamnda bulunan ve müsadere karar verilmemi kara tatlaryla ilgili düzenleme yaplyor.

Buna göre, tatn tasfiyesinin tamamlanmam olmas, 31 Aralk 2019 tarihine kadar ilgili gümrük idaresine bavurulmas ve tatn ilk iktisabnda ödenmesi gereken Özel Tüketim Vergisinin (ÖTV) yüzde 25inin ilgili tahsil dairesine ödenmesi artlarnn birlikte gerçeklemesi halinde araç hakknda el koyma ve müsadere karar verilmeyecek. Mevcut el koyma karar kaldrlacak ve el konulan aracn sahibine iade edilmesine karar verilecek. adesi talep edilen ulam araçlarnn muhafazasna ilikin masraflar araç sahibince ödenecek.

Cumhurbakan, bavuru süresini 6 aya kadar uzatmaya yetkili olacak.

Kanunla, Elektronik Haberleme Kanununun abonelerin elektronik haberleme hizmetlerine yönelik fatura tutar ve ödeme bilgilerini dier iletmecilerle paylaabilir veya ileyebilir hükmü, kötü niyetli kullanmlarn önlenmesi amacyla yeniden ele alnyor.

Buna göre, tahsilata ilikin riskin yönetilmesi ve kötü niyetli kullanmlarn önlenmesi amacyla abonelerin elektronik haberleme hizmetlerine ve elektronik kimlik bilgisini haiz cihazlara yönelik taraflarn kendi sistemlerinde oluan fatura tutar ve ödeme bilgileriyle sahtecilik, dolandrclk riski içeren üpheli veya zarar dourucu vakalara ve ilem hareketlerine ilikin kaytlar, iletmeciler ve BTKnin MCKSi arasnda paylalabilecek veya ilenebilecek.

letmeciler, elektronik kimlik bilgisi deitirildii tespit edilen, uluslararas dolam hizmetlerine yönelik düzenlemelere ve BTK düzenlemelerine uymayan elektronik kimlik bilgisine haiz cihazlara, kayp, kaçak veya çalnt cihazlara, elektronik haberleme hizmeti veremeyecek.

MCKSde kaytlyken elektronik kimlik bilgisi kopyalanm gerçek cihazlar ve mobil haberleme hizmeti sunan iletmeciler tarafndan finansman borcu bulunduu bildirilen cihazlar, borcun devam ettii süre boyunca sadece eletirme yaplan abone numaralaryla kullanlmak üzere kullanma açlacak. letmeciler finansman borcu ödenen cihazlar, eletirme yaplan numara kstnn kaldrlmasn teminen MCKSye bildirecek.

BTKnin MCKSsinde kaytlyken kesintisiz 7 yl süreyle elektronik haberleme ebekelerinden hizmet almayan cihazlarn elektronik kimlik bilgileri kaytl olmaktan çkarlacak.

Bu 7 yllk sürenin hesaplanmasnda kanunun yürürlüe girdii tarihten önceki süre de dikkate alnacak. Bu suretle elektronik kimlik bilgileri kaytl olmaktan çkarlan cihazlarn kullanclarnn, BTK düzenlemeleri çerçevesinde bavuru yapmalar halinde cihazlarn elektronik kimlik bilgileri tekrar kaytl hale getirilecek.

Elektronik kimlik bilgisi deitirilen ve borcu bulunan cihazlar

MCKSde kaytl olmakla birlikte düzenlemenin yürürlüe girdii tarihten önce elektronik kimlik bilgisi deitirilmi olan cihazlar ile kurumun uluslararas dolam hizmetleri çerçevesinde yapt düzenlemelere uymayan cihazlara elektronik haberleme hizmeti verilmesi 4 ay içinde engellenecek.

Bu cihazlarn kullanclar, düzenlemenin yürürlüe girdii tarihten itibaren 1 yl içinde BTKnin düzenlemeleri çerçevesinde bavuru yaparak 250 lira tutarndaki kayt ücretini Hazine ve Maliye Bakanl muhasebe birimi hesabna yatrmalar halinde, cihazlarn elektronik kimlik bilgisi ilgili abonenin numaralaryla eletirilerek kullanlabilecek.

Finansman borcu bulunduu bildirilen cihazlarn kstlanmasna ilikin hüküm, düzenlemenin yürürlük tarihinden sonraki i ve ilemlere uygulanacak.

hraççlarn borçlanma araçlarna ilikin ödeme yükümlülüklerini yerine getirmemeleri nedeniyle, Merkezi Kayt Kuruluu Anonim irketi tarafndan düzenlenip hak sahiplerine verilen belge, cra ve flas Kanununda itirazn kesin olarak kaldrlmasn içeren belgelerden saylacak.

Salk Bakanlnca Kamu Özel Birlii Modeli ile Tesis Yaptrlmas, Yenilenmesi ve Hizmet Alnmas ile Baz Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Deiiklik Yaplmas Hakknda Kanuna sözleme bedeli tanm ekleniyor.

TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Gelir Vergisi Kanunu ile Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmas Hakknda Kanununa göre, sözleme bedeli, sözleme kapsamnda iletme dönemi boyunca yükleniciye ödenecek kullanm bedeli ile mecburi hizmet bedelinin yönetmelik çerçevesinde hesaplanan net bugünkü deerleri üzerinden elde edilen toplam olarak ele alnyor.

Mücbir sebepler, olaanüstü haller veya sözleme ve eklerinin uygulanmasn etkileyen bir durumun ortaya çkmas veya sözleme ve eklerindeki hükümlerin ihtilaf içermesi hallerinde sözlemenin uygulanabilirliini veya anlalabilirliini salamak amacyla sözleme bedelini artrmamak kaydyla Salk Bakan onay ile sözleme ve eklerinde taraflarca deiiklik yaplabilecek.

Bu kapsamdaki sözleme deiikliklerinde, sözleme bedelinin artrlmamas kaydyla kullanm bedeli veya hizmet bedeli artrlmak veya azaltlmak suretiyle deitirilebilecek. Sözleme bedeli, net bugünkü deer dikkate alnarak belirlenecek ve net bugünkü deer hesaplanmasna ilikin esaslara yönetmelikte yer verilecek. darece gerekli görülmesi halinde yükleniciye ödenecek kullanm bedeli ödemelerine ilikin Türk liras veya döviz cinsinden alt ve üst limitler sözleme deiiklii düzenlemelerine uygun olarak belirlenebilecek.

Elektrik Piyasas Kanununa geçici madde eklenerek, kurulu gücü azami bir megavatlk yenilenebilir enerji kaynaklarna dayal üretim tesislerinin faaliyetlerine ilikin düzenleme yaplyor.

Buna göre, çar mektubu tarihinden balant anlamas süreleri çar mektubu tarihinden balant anlamas süresi sonuna kadar tüketim-üretim ba kopmu olanlar için, bu maddenin yürürlüe girdii tarihten itibaren 30 gün içinde çar mektubuna esas abonelik ile en az ayn özelliklere haiz eski veya yeni bir tüketim tesisi abonelii ihdas ederek ilgili ebeke iletmecisine bildirmesi halinde, söz konusu bildirim tarihini izleyen 120 günü balant anlamas süresi bittii halde geçici kabul yaplmam olanlar ve henüz balant anlamas süresi bitmemi olanlar için ise maddenin yürürlüe girdii tarihten itibaren 120 günü kapsayacak ekilde kendiliinden uzam kabul edilecek.

Özelletirme ihalesi yaplan yenilenebilir enerji kaynaklar veya yerli kömüre dayal elektrik üretim tesisi kurulmas amacyla yaplm devir sözlemeleri ve elektrik sat anlamalar kapsamndaki hak ve yükümlülükler için öngörülen süreler, maddenin yürürlüe girdii tarih itibaryla 36 ay süreyle uzatlacak.

Bu madde kapsamnda uzatlan süre içerisinde talepte bulunulmas halinde ilgili sözlemeler devredilebilecek. Bu durumda devir alacaklarda teknoloji salayc koulu hariç ilk ihaledeki artlar aranacak ancak devirden kaynaklanan kstlama ve yaptrmlar uygulanamayacak. Devir nedeni ile idareden herhangi bir hak talebinde bulunulmayacak. Bu kapsamda devredilecek sözlemelerden damga vergisi alnmayacak.

Düzenlenen sözlemeler ve anlamalar özel hukuk hükümlerine tabi olacak. Anlan sözleme ve anlamalarda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanl onay ile sözleme konusu ve bedelini deitirmemek ve finans salayclarn haklarna ilikin hususlarla snrl kalmak kaydyla, idarenin fesih hakknn ötelenmesi de dahil olmak üzere taraflarca deiiklik yaplabilecek. Bu düzenleme halihazrda imzalanm sözleme ve anlamalar hakknda da uygulanacak.

Muafiyetler sona erdiriliyor

Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman irketleri Kanununda yaplan deiiklikle, irket tarafndan özel karlk ayrldktan sonra tahsil imkan kalmamas nedeniyle kayttan düülen alacaklar, deersiz alacak addolunacak.

TBMM dari Tekilat Kanununa eklenen geçici maddeyle, 703 Sayl KHK kapsamnda idari tekilat kadrolarna atanp Milli Saraylar daresi Bakanlnda görevlendirilen idari tekilat personeli, Milli Saraylar daresi Bakanlna atanabilecek.

Atamas yaplmayan personelin görevlendirmeleri sonlandrlm saylacak.

hdas edilen maddeyle, On Dört lde Büyükehir Belediyesi ve 27 lçe Kurulmasyla Baz Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Deiiklik Yaplmasna Dair Kanunda düzenleme yapld.

Buna göre, köyden mahalleye dönüen yerlere, kanun uyarnca getirilen baz vergi, harç, katlm pay, ücretlere ilikin muafiyetler sona erdiriliyor. Maddenin gerekçesinde, aradan geçen zaman içerisinde bu yerlerin ehirlemesinin tamamlad ifadesine yer verildi.

Yükseköretim kurumlarndan Türkiye Salk Enstitüleri Bakanlna (TÜSEB) görevlendirilen öretim üyelerine mali ve sosyal hak ve yardmlar kurumlarnca ödenmeye devam etmesine ilikin madde, tekliften çkarld.

Ana Sayfaya Git