"Ekonomide umut verici sonuçlar elde ediyoruz"

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, yürütülen çalışmalar sayesinde ekonomide umut verici gelişmeler yaşandığını ve vatandaşları rahatlatacak sonuçlar elde edildiğini söyledi.

Haberler 15.03.2019 - 11:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nebati, 2018in Austos aynda ülke ekonomisini finansman noktasnda çökertmek ve ardndan da ekonomiyi çok ciddi bir ekilde zaafa uratmak için bir operasyon yürütüldüünü hatrlatt.

Söz konusu olayn Türkiyenin bekas üzerine oynanan oyunlarn bir aamas olduunu ifade eden Nureddin Nebati, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ile Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayrakn talimatlar dorultusunda alnan tedbirler sayesinde hzl bir toparlanma gerçekletiini aktard.

Ekonomide umut verici ve insanlar rahatlatacak sonuçlar elde ediyoruz. diyen Nebati, geçen yl 20 Eylülde Orta Vadeli Programn açklandn ve yln sonu itibaryla da 2019, 2020 ve 2021 yllar için hedeflerin ortaya konulduunu anmsattt.

Nebati, bu hedefler çerçevesinde yl sonunda gerçekleen rakamlarn kendilerini tatmin ettiini vurgulayarak, öyle devam etti:

çünkü gerek cari açn azaltlmas, gerek enflasyonun dümesi, gerek faiz oranlarnn da dengelenme süreci ad altndaki o süreç içerisinde rakamlarn aa yönlü hareket etmesi bizi oldukça umutlandrmt. Bunun gerçekletirilmesinde en önemli ayaklar ekim ay itibariyle balatm olduumuz Enflasyonla Topyekun Mücadele Program ve sektör bazl yaplm olan desteklerdi. Atlm olan admlar piyasalarn rahatlamasna ve canlandrlmasna yol açt. 31 Aralktan sonra elde edilmi olan bu rakamlar çerçevesinde ocak, ubat ve mart aylarn kapsayacak ayn tedbirlerin uzatlmas konusunda da admlar atld ve bunun karlnda da ocak enflasyonu açklanrken gördük, enflasyon gda fiyatlarndaki yüzde 6,5 gibi son 20 yln en yüksek rakamna ramen 1,08lik bir artla geçitirildi. Eer o günlerde gda enflasyonu yüzde 6,5 deil de çok daha düük olmu olsa yüzde 18lerdeki enflasyonu görme ihtimali olacakt

- Hedeflerimizin ötesinde sonuçlar elde edeceimizi tahmin ediyorum

Nebati, Enflasyonla Topyekun Mücadele Program ad altnda özellikle gda konusunda elde edilmi olan bilgilerin bunun bir operasyon olduunu gösterdiini ve bu kapsamda duruma dorudan müdahale ederek üreticiden tüketiciye tanzim noktalar oluturulduunu hatrlatt.

Bu anlamda da baarl sonuçlar elde edildiini dile getiren Nebati, unlar kaydetti:

ubat ayndaki binde 16lk enflasyon art, enflasyonun yüzde 20nin altna dümesine sebep oldu. Bilindii gibi bu yln sonunda yüzde 15,9luk enflasyon öngörümüz var ama anlalan u ki bu enflasyon rakamnn ötesinde, daha iyi noktalarda bir hedefe ulam olacaz. Ama özellikle ocak ve ubat aylarnda gördüümüz cari dengesinin pozitif anlamda ayrmas ve cari açn aalara kaym olmas, ihracat artnn devam etmesi, ihracatn ithalat karlama orannn yüksekliinin ayn oranda sürdürülmesi, ithalatn çok ciddi bir oranda dümesi hem cari açn azalmasna hem de piyasadaki dengelerin daha da uygun ekilde yürütülmesine sebep oldu. imdi bundan sonraki admlar ve özellikle de 31 Martta gerçekletirilecek seçimden sonra da yl sonu hedeflerimizin çok daha ötesinde sonuçlar elde edeceimizi tahmin ediyorum.

Ana Sayfaya Git