Ekonomide yapısal dönüşüm!

Albayrak reformların başında finansal sektör olduğunu belirtti ve "Özel bankaların ihtiyaç halinde hazır tuttukları yeniden sermayelendirme planları çerçevesinde sermayeleri artırılacak..Bankaların sermayelerinin güçlendirilmesi strateji kapsamında ilk adımımız kamu bankalarının sermayesini güçlendirmek olacak.

Haberler 11.04.2019 - 10:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayrak Yeni Ekonomi Program Yapsal Dönüüm Admlar 2019u açklad sunumda gündemin ekonomide reform olduunu söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanl ihraç edecei yaklak 28 milyar liralk devlet iç borçlanma senetlerini kamu bankalarna verecekler. Böylelikle kamu bankalarnn sermaye yeterlilii ve likidite karlama oran artrlarak bilançolar çok daha dirençli hale getirilecek, bankalarn aktif kaliteleri çok daha iyi bir düzeye tanacak dedi.

Yeniden yaplandrma ve alacak tahsil süreçlerinin hzlandrlacan ve özellikle borç ödeme kabiliyetini yitirmi irketlerin hzl bir ekilde tavsiyesini salayacak bir çerçeve oluturulacan belirten Albayrak, Bankalar Birlii öncülüünde kamunun olmad bir yapda enerji ve inaat gibi sorunlu kredi noktasnda önem tekil eden sorunlu varlklar alp borç hisse takasyla dçar çkaracak ve bankalarn bilançolarn daha iyi bir hale getireceiz. Bunun için de enerji giriim sermaye fonu ve gayrimenkul fonu kurulmasn gündeme aldk dedi.

YEN FNANS KAYNAKLARI

Sigortacln önemli bir yeni finansman kayna olacan ifade eden Albayrak, Sigortaclk Denetleme ve Düzneleme kurumu kurarak sektörün denetlenmesini yakndan takip edeceiz. Bir dier admmz ihracat ve katma deerli ürün üretimini yerliletirmeyi salayan sektörlerin kredi arzndan daha fazla yararlanmasn salamak olacak dedi.

Etkin ve salkl bir tasarruf sisteminin önemine iaret eden Albayrak, Devletten balayarak bireye kadar her alanda tasarruflar önceliklendirmemiz gerektiini inanyoruz. Tasarruflarn ekonomimizin krlganlklarmz gidermede en önemli araç olduunu düünüyoruz. Ve bu kapsamda emeklilik sisteminin reforme edilmesi; en önemli yapsal reformlardan birini oluturacak.

YEP kapsamnda emeklilik sistemini daha sürdürülebilir hale getirmek önümüzde dönemde en öncelikli konulardan. Tamamlayc emeklilik sistemi emekliliklerinde ek gelir oluturarak çalma dönemlerindeki hayat standartlarn korumalarn salayacak. Artk vatandalarmz emekli olunca artk nasl geçinirim kaygs tamayacak dedi.

TARIMDA BRLK PROJES

Mays aynda açklanacak olan Tarmda Birlik Projesi ile gda alannda yaadnan enflasyon sorunlarnn çözümü için için yapsal reformlarnz da gda alannda hazrlandn söyleyen Albayrak, Bu alandaki admlar Gda ve Tarm Bakanlmzla Gda Komitesi koordinasyonunda takip edeceiz. Gda enflasyonu ile mücadele için en önemli reformunuz Tarmda Milli Birlik Projesi olacak. Tarm ve Orman Bakanlmz tarafndan çalan bu kapsaml strateji Mays aynda tüm kamuoyuyla paylalacak dedi.

Sk Maliye Politikasnen en temel politikalarn banda geldiini söyleyen Albayrak, Bildiiniz gibi, Yeni Ekonomi Programnda 76 milyar liralk tasarruf ve gelir artrc önlemleri devreye alacamz ifade etmitik. u ana kadar, 2019 bütçesinde bu rakamn 44 milyar liralk ksmn uygulamaya aldk. Bundan sonra da bu admlarmz devam edecek. Bütçe hedeflerini tutturacak tasarruf admlarmz devam edecek.

MAL DSPLN KARARLARI

Mali tarafta sklama devam edecek. Seçimden önce mali disiplinden vazgeçmedik, seçimden sonra da vazgeçmeyeceiz. Büyümeyi ve istihdam desteklemek amacyla sorun yaayan baz sektörler bir ksm vergi tevikleri saladk.

Ancak bunu yaparken de ylsonu bütçe hedeflerimizden hiçbir zaman taviz vermedik. Bundan sonra da gelirlerimizi arttrmak için, toplumun genelini etkilemeyen ve yüksek gelir gruplarnn daha adil vergilendirilmesini salayacak baz admlar atmakta projeksiyonlarmz arasnda yer almaktadr dedi.

Yln en önemli reformlarndan birinin Vergi Dönüümü olacan açklayan Albayrak, Vergi Konseyi gibi, toplumun tüm kesimlerinin içinde olduu, çok kapsaml bir ekip ile bu reformu hazrlyoruz. 3 balkta temel detaylarn burada bugün sizinle paylamak isterim.

Birincisi yeni mimari. Yeni Vergi mimarimizde, stisna ve muafiyetleri azaltacaz. Kurumlar Vergisini kademeli olarak düüreceiz. Daha adaletli bir vergi sistemi için, gelire göre artan oranlarda vergilendirmeyi salayacaz.

Özellikle beyannameyi yaygnlatracak ve gelir artlarnn salayaca potansiyel ile dolayl vergileri azaltp, dolaysz vergileri artrarak verginin tabana yaylmasn salayacaz.

YEN VERG SSTEM GELYOR

Yeni Vergi Mimarimiz, dünyada çada vergi reformlarnn önceliklerinden olan, stihdam oluturma hedefine üzerine oturacaktr.

Ayrca yapma kolayl endeksindeki bulunduumuz seviyeyi, atacamz bu admlarla daha da yukarya çkaracaz. Giriimciliin ve yeni i kurmann kolaylatrlmasn salayacaz.

Vergi Dönüümünde ikinci balmz Kaytdlk ile Mücadele olacak. Gönüllü uyum ad verilen bir sistem ile mükelleflerin beyanlarnn esas olduu ve ilk inceleme sonrasnda sorun görülmedii takdirde süreçlerin tamamland sadeletirilmi bir süreci hayata geçireceiz.

Ayrca sahte ve yanltc belge ile mücadele için, etkin yaptrm, teknik çözüm, e-fatura ve e-faturann e zamanl takibi, benzersiz kodlu mal hareketi takip sistemi ile kaytdla kar etkin bir yapy devreye alm olacaz.

Vergi Dönüümüzde önemli gördüümüz bir dier alan da Mükellef Haklar olacak. Mükellef dostu bir vergi sistemi ile, süreçlerin baarsn artracaz. Bu kapsamda, Mükellef Haklar cra kurulu kuracaz. Mükelleflerin, vergi süreçlerindeki beyanlar ile ilgili yazl destekleri devreye alacaz. Mükellef Memnuniyetini düzenli ve sürekli olarak ölçecek, süreçlerdeki eksikleri annda tespit edeceiz. Ayrca mükellef haklar bildirgesinin balayc hale gelmesini salayacaz.

te bu admlarla, aslnda bir hedefin de altyapsn çok salam admlarla hayata geçirmi olacaz. O da ulamak istediimiz, Sürdürülebilir Büyüme ve stihdam olacak. hracata dayal, yüksek katma deer ve teknolojik üretimi önceleyen bir ekonomiyi tesis edeceiz. Gerek güçlü tasarruf ile, gerek bankaclk sisteminin aktif kalitesindeki düzelme ile gerekse de üretim odakl finansman ile bu büyümenin finansman altyapsn salayacaz.

YAPMA KOLAYLII SALANACAK

Geçen sene yapma kolayl endeksinde 17 basamak atlayarak 43. sraya yükseldik. Bu sene e balama, Vergi Ödemesi, kredi temini, Sözlemelerin cras, tapu ve irket tasfiyesi alanlarnda gündemimize aldmz reformlarla daha fazla sçramay hedefliyoruz.

Önümüzdeki dönem için geçici beyanname saysnn dörtten üçe düürülmesi ve elektronik çeklerin ücretten muafiyet konusu üzerinde çalmaktayz. naat izinlerinde, elektrik balama, ie balamada belediyeler ile ilgili kamu kurulular (SGK, belediyeler, ticaret sicil müdürlükleri) arasndaki elektronik imzann sürece dahil edilmesi için mevcut sistemlerin entegre edilmesini gerçekletireceiz.

Vergi Dönüümü ile süreçleri kolaylatracak, kaytdlk ile mücadele ile gelirleri artracaz.

Ve kaynaklarn yedi stratejik sektöre, enerji, maden, petrokimya, turizm, biliim, otomotiv ve ilaç sanayilerine yönlendirilmesini salayacaz.

Biz bunlar yaparken dier bakanlklarmz ve kurumlarmzla farkl stratejik dönüümleri gerçekletireceiz dedi.

Albayrak, kapsaml bir katlmla hazrlanan bu reform paketi Yarg Reformu Strateji Belgesiyle Adalet Bakanl tarafndan kamuoyu ile paylalacan açklad ve öyle devam etti:

Yarg Reformunun vizyonu; güven veren ve eriilebilir bir adalet sistemi olacaktr. Ekonomik refahn salanmas ve toplumsal tabana yaylmasnda hukuk ve ekonomi birbirini tamamlayan iki önemli çalma alandr.

Güçlü ve sürdürülebilir bir ekonomik kalknmayla, adil ve etkin ileyen bir hukuk sistemi arasndaki iliki açktr.

Uzun vadeli yatrmlar, öngörülebilir, sonuçlar kestirilebilir bir hukuk pratiine yakndan baldr.

Yarg sisteminin kalitesi, hz, ihtiyaçlara cevap verme kapasitesi yatrm ortamn gelitirmenin temel artlar arasndadr. Bugüne kadar, ülkemize üretim ve istihdam katks sunan, piyasa kural ve koullarnda faaliyet yürüten her yatrmcya desteimizi sunmaktan geri durmadk.

Yatrmcnn, hukuki güvence ve istikrar beklentisini, mümkün olan en yüksek seviyede karladk. Hukukun kolaylatrc, tevik edici ve güvence verici imknlarn gelitirme irademizi koruduk.

Bu iradenin bir tezahürü olarak Adalet Bakanlmz da yarg alannda önemli reformlara imza att. Yarg Reformu Strateji belgesinin güncellenmesi çalmalarn sürdürüyor. Yakn zamanda kamuoyu ile paylaacaklar.

Strateji Belgesi ayn zamanda ab ile müzakere sürecinin de parças olan teknik bir belgedir. Ancak reform sürecini canl tutma yönündeki dikkatimizi, katlm süreciyle ilikili siyasi beklentilerin ötesinde, temelde vatandalarmzn memnuniyeti üzerinde younlatryoruz.

Toplumun önünü açan, vatandalarmzn hayatn kolaylatran, devletimizin demokratik karakterini güçlendiren ve hukuk devleti vasfn tahkim eden bir reform gündemini bu çerçevede srarla takip edeceiz.

TAIMACILIK SEKTÖRÜ DE

Türkiyenin stratejik konumundan kaynaklanan lojistik avantajnn ve rekabet gücünün artrlarak, iktisadi ve sosyal gelimeyi hzlandrmak ve ülkemizi uluslararas ticarette bölgesel lojistik üs haline getirme bak açyla Lojistik Master Plan, Varlk Fonu tarafndan hazrlanacan açklayan Bakan Albayrak:

Tamaclkla ilgili tüm hizmetlerin tek bir merkezden ve etkin bir ekilde verildii ve birden fazla tamaclk moduna eriim imkan salayacak lojistik merkez planlamas sayesinde tama modlar arasndaki rekabetin artrlmas, Mevcut lojistik altyapsnn karayolu, denizyolu ve havayolu eksenlerinde etkin bir ekilde incelenmesi, Lojistik ihtiyaçlarn belirlenmesi, rekabet ve güvenlii esas alarak stratejik önceliklerin saptanmas, Belirlenen ihtiyaçlar ve önceliklere göre kamu lojistik varlklar arasndaki potansiyel sinerjilerin ortaya çkartlarak etkin bir model mimarisinin oluturulmas, planlanan hedeflerin gerçekletirilmesi için yerli ve yabanc tüm paydalara kazan kazan modeline dönük ibirliklerinin gerçekletirilmesi salanacak.

Ticaret Bakanlmz, Austos aynda açklayaca plan ile Ksa-orta ve uzun vadede ihracat potansiyelinin belirlenerek ülkemiz ihracatnn arttrlmas için sürdürülebilir bir stratejinin yürürlüe konmas ve bu stratejiden sapmadan doru admlarn atlmasn salayacak.

HRACATIN ARTIRILMASI

hracatn ithalat karlama orannn sürdürülebilir bir ekilde artrlmas için stratejiler oluturulup bunlarn uygulanmas için gerekli admlar ortaya konulacak.

Austos aynda açklanacak plan ile katma deeri yüksek ürün ihracatnn arttrlmas amacyla, etki analizleri yaplarak ihracatta devlet yardmlarn yeniden düzenlemek, hedef ürün ve pazarlara odaklanm bir bak açsyla, birim ihraç fiyatlarnn yükseltilmesini salanacak dedi.

Albayrak, Sanayi Bakanlnn, Sanayi Yerliletirme Program ile, Ar-Geden yatrm ve ihracata tüm admlarn tek pencereden yönetildii, arz-talep bileenlerinin desteklendii, öncelikli orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlere yönelik stratejileri hayata geçireceini söyledi ve ekledi, 300 ürünün yerliletirmesini ortaya koyacak bu program Mays aynda kamuoyu ile paylaacak.

TURZM VE SALIK ALANI

Turizm Bakanlmz Turizm Master Plannn hazrlna balam olup tüm paydalarn katlm ile hazrlanacak olan Turizm Master plan Turizm Bakanmz tarafndan Eylül aynda kamuoyu ile paylalacaktr.

Bu plan çerçevesinde turizmde hem ülke ve desitnasyon çeitliliini hem turist saysn hem de turist bana düen geliri arttrarak dört yl içerisinde 70 milyon turist 70 milyar dolar turizm gelirine ulama hedefi gerçekletirilecektir.

Bu plan çerçevesinde gastronomi, inanç, kültür, golf, k ve kongre turizmleri ky turizmine çeitlilik ve turizm gelirimize katk salayacaktr.

2019 yl içerisinde YEP planlarmzla uyumlu biçimde 2019 yl turist says 50 milyonun kiinin, turizm geliri ise 35 milyar dolarn üzerinde gerçeklemesi beklenmektedir.

Ayrca kurulacak olan Turizm Gelitirme Fonu ile de hem ülkemiz turizminin tantm daha etkin yaplacak hem de turizmde bölgesel çeitliliin arttrlmas için yatrmclar tevik edilerek yatrmlara destek olunacaktr.

Ana Sayfaya Git