Ekonomide yeni hamle

Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren teklif TBMM Genel Kurulunda yasalaştı

Haberler 17.04.2021 - 10:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Amme Alacaklarnn Tahsil Usulü Hakknda Kanun ile Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalat.

Buna göre, ücretsiz izin ve prim destei verilecek sektörlerin kapsam geniletildi.

Kanunla yiyecek ve içecek sektörünün yan sra internet kafe, spor, elence, eitim kurslar, yüzme kulüpleri, form tutma ve vücut gelitirme salonlar, bilardo salonlar, elence parklar, lunaparklar, düün, balo ve kokteyl salonlar, oyun makinelerinin iletilmesi, güzellik merkezleri, hamam, sauna, kaplca sektörlerinde faaliyet gösteren i yerlerinde de günlük 50 lira ücretsiz izin destei ve sigorta prim destei verilecek.

Kamu kurum ve kurulular, menkul ve gayrimenkul mallar elektronik ortamda açk artrmayla satabilecek.

Bozulma, çürüme ve benzeri sebeplerle korunmas mümkün olmayan ya da bekledii zaman önemli bir deer düüklüüne urayaca anlalan mallar ile muhafazas tehlikeli veya masrafl olan mallar en uygun yerde pazarlkla, borsas bulunan mallar ilgili borsada satlabilecek.

TÜKETM VERGS

Özel Tüketim Vergisi Kanununda yaplan deiiklikle, tütün ürünleri, alkollü içecekler, sade ve meyveli gazozlar, meyve sular gibi ürünlerin yer ald III sayl cetveldeki mallarn komisyoncular vastasyla veya konsinasyon suretiyle satnda imalatç tarafndan bu mallarn komisyoncuya veya konsinye iletmelere verildii anda vergilendirilecek.

Kanunla, hastalk ve analk sigortasndan ödenecek olan geçici i göremezlik ödeneine esas günlük kazancn hesabnda dikkate alnan 3 aylk dönem, 12 aya çkarlacak.

göremezliin balad tarihten önceki son bir yl içerisinde 180 günden az ksa vadeli sigorta primi bildirilmi olanlara hastalk ve analk halinde ödenee esas tutulacak günlük kazanç, i göremezliin balad tarihteki günlük prime esas kazanç alt snrnn 2 katn geçemeyecek.

Yüzde 20 olan kurumlar vergisi oran 2021 yl kurum kazançlar için yüzde 25, 2022 yl kurum kazançlar için ise yüzde 23 orannda uygulanacak.

31 Aralk 2020 tarihi itibaryla tasfiye olunacak alacaklar hesaplarna aktarlm olan tarmsal kredi borçlar, yaplandrlacak.

Ana Sayfaya Git