Ekonomik güven endeksi Nisan’da yüzde 3.4 artışla 84.7’ye yükseldi

Ekonomik güven endeksi Mart ayındaki 81.9 düzeyinden, Nisan ayında yüzde 3.4 artışla 84..7’ye yükseldi.

Haberler 30.04.2019 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ekonomik güven endeksinin 100den büyük olmas genel ekonomik duruma ilikin iyimserlii, 100den küçük olmas ise genel ekonomik duruma ilikin kötümserlii gösteriyor.

Türkiye statistik Kurumunun (TÜK) verilerine göre, ekonomik güven endeksindeki art, tüketici, reel kesim (imalat sanayi) ve hizmet sektörü güven endekslerindeki artlardan kaynakland.

Nisan aynda tüketici güven endeksi 63.5e, reel kesim güven endeksi 100e, hizmet sektörü güven endeksi 83.1e yükselirken, inaat sektörü güven endeksi 53.9a ve perakende ticaret güven endeksi 90.6ya geriledi.

EKONOMDE GÜVEN ENDEKS

Ekonomik güven endeksi, tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilikin deerlendirme, beklenti ve eilimlerini özetleyen bir bileik endekstir. Endeks, mevsim etkilerinden arndrlm tüketici güven endeksi, reel kesim, hizmet, perakende ticaret ve inaat sektörleri güven endekslerinin alt endekslerinin arlklandrlarak birletirilmesinden oluuyor.

Ekonomik güven endeksi hesaplamasnda, her bir sektörün arl o sektörün normalletirilmi alt endekslerine eit datlarak uygulanyor, güven endekslerine dorudan uygulanmyor. Bu kapsamda tüketici, reel kesim, hizmet, perakende ticaret ve inaat sektörlerine ait toplam 20 alt endeks hesaplamada kullanlyor.

Ekonomik güven endeksinin hesaplamasnda kullanlan alt endeksler her ayn ilk iki haftasnda derlenen veriler kullanlarak hesaplanyor.

Ana Sayfaya Git