Ekonomiye bahar getirdi!

Açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin incisi olarak tanımlanan Nissibi Köprüsü, bölge turizmini ve ticaretini hareketlendirdi.

Haberler 06.11.2017 - 08:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

1992 ylnda Atatürk Barajnda su tutulmasyla beraber Adyaman-anlurfa-Diyarbakr birbirine balayan yol ve köprü sular altnda kalrken, bölgede ulam feribotlarla salanm, bölge halk uzun yllar ekonomik ve sosyal maduriyet yaamt. Dönemin Babakan olan Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann talimatyla yaplan ve Türkiyenin en uzun 3üncü asma köprüsü olan Nissibi, anlurfa ve Adyamann yan sra dou ile bat illerini de birbirine balyor. Köprünün açlmasyla yaanan ulam kolayl, bölge ekonomisine ciddi katk sunuyor.

Dou illerinden bat illerine giden otobüs firmalarnn da kulland Nissibi Köprüsü, sürücülerin en fazla tercih ettii güzergah haline geldi. Daha önce saatler süren feribot yolculuunu sona erdiren köprü, ülke ve bölge illerinin turizmini de hareketlendirdi. Adyaman snrlarndaki Nemrut Dana gitmek isteyen turistlere ulam kolayl salayan Nissibi, dou illerinde üretim yapan firmalarn ürünlerini batya ulatrmasn daha rahat hale getirdi.

BÖlgenin ekonomisini canlandrd

Siverek Belediye Bakan Resul Ylmaz Nissibi Köprüsünün bölgeye birçok katksnn olduunu söyleyerek, Ulam medeniyettir, ulam kolaylatrd, insanlarn bir an önce birbirlerine kavumalarn salad. Kald ki insanlar eskiden saatlerce feribotu bekliyordu karya geçmek için. uan öyle bir sknt yok, hemen bir kaç dakika içinde kar tarafa geçebiliyorsunuz dedi.

Köprünün bölge ticaretini de hareketlendirdiini dile getiren Ylmaz, unlar kaydetti:

Örnein geçmite Kahta ilçemizden, Adyamanmzdan, Gergerimizden insanlar Siverek hayvan pazarna hayvanlarn satmak üzere gelmek istiyorlard fakat çok az gelebiliyordu. uan da ise diyebilirim ki hafta 1-2 defa bata Adyaman ilimiz olmak üzere çevredeki ilçeleriyle birlikte Siverek ile daha sk bir iliki içerisindeler, ticaret daha fazla geliti. Keza Diyarbakrdan örnein Maraa gitmek isteyen, Malatyaya gitmek isteyen, Adyamana gitmek isteyen daha da bat illerine gitmek isteyen vatandalarmz bu yolu kullanyor.

Cumhurbakanmza yürekten teekkür ediyoruz

Duble yol çalmalarnn sürdüünü ifade eden Belediye Bakan Resul Ylmaz, Bu vesileyle hükümetimize ükranlarm sunuyoruz. Keza bu köprünün buraya kazandrlmasnda büyük bir emei olan sayn Cumhurbakanmza yürekten teekkür ediyorum Siverek halk adna. Gerçekten büyük bir sorundu, insanlarn birbirlerine ulamalarna vesile oldu. nallah ileri ki dönemlerde, bölgemiz, hem turizm açsndan hem ticari faaliyetlerin daha da gelimesi açsndan köprünün önemini daha iyi anlayacaktr diye konutu. Güneydou Anadolu Bölgesinin ncisi olarak adlandrlan köprünün hemen yan bana 50 bin metrekare alan bir mesire yeri yaptklarn söyleyen Ylmaz, dev bir kompleks yaptklarn belirtti. Ylmaz, tesisinde bölgenin tantmna katk sunacan belirtti.

Yolu sk sk kullandn belirten Sedat Büyükbayram, Daha önce gelirken feribot vard, feribotta zaman kayb çok oluyordu. 2-3 saat beklediimiz olurdu, gece bir hastamz olduu zaman gidemiyorduk, Urfa üzerinden gittiimizde çok fazla zaman kayb oluyordu. Bu köprünün yaplmas hem Kahta, hem Gerger, hem de Siverek arasndaki ticareti de gelitirdi. Bu anlamda köprünün yaplmasnda emei geçen herkese teekkür ediyorum. imdi rahatlkla Sivereke gidip ailelerimizi ziyaret edebiliyoruz. Ticaret anlamnda Kahta kapal bir ortamda bulunuyordu, uan ticaret anlamnda Diyarbakr, özellikle Siverek ile hayvanclk anlamnda da ticaret gelimi oldu. Bildiiniz gibi Adyaman bir tekstil kenti, batya açlabiliyordu ama douya açlamyordu. Köprü Adyaman için hem tekstil, hem ticaret anlamnda büyük bir kap önemine sahip oldu dedi.

Mevsimlik içiler göç etmiyor arttk

Bayram, köprünün tamamlanmasyla ticaretin gelitiini ve çok sayda mevsimlik içinin kendi iini yapmaya baladn söyledi. Köprünün yaplmasyla yollarnn ksaldn ifade eden tr sürücüsü Hac Güngör, unlar söyledi:

çok güzel oldu, mesela gemi vard, saati kaçrdm m orada kalyordum. Bazen gece orada kalrdm sabaha kadar. Yani köprü çok güzel oldu, devletimizden Allah raz olsun. Memnunuz yani köprüden. Adyaman kör cepheydi, uan açld, firmalarda geçiyor, daha yakn oldu bize dou. çok güzel oldu, memnunuz yani.

Köprüyü görenler hayran kalyor

Diyarbakrdan Adyamana taziye ziyaretine gittiklerini söyleyen Süleyman Yldrm, u ifadeleri kulland:

Aslnda köprünün açlmas dou ile batnn birlemesine vesile oldu. Millet için daha güzel oldu, hem ticaret yönünden hem de ulam bakmndan millete çok faydal bir köprü oldu. Yapanlardan Allah raz olsun. çok faydal bir köprü oldu insanlar için. Daha önce gelirken feribot üzerinde geçiyorduk, baya bir sknt yayorduk, her saat gidip gelemiyorduk, geldiimizde feribotun kalkmasn bekliyorduk. Bu açndan baya güzel oldu ulam açsndan, feribotla baya bir sknt yayorduk yani.

Köprüyü her gün yaklak 300 aracn kulland tahmin edilirken, hafta sonlar saynn daha fazla olduu düünülüyor. Köprüye ulam daha kolaylatracak ve otoban standardnda yaplan yolda ise hummal çalmalar devam ediyor.

Ana Sayfaya Git