Ekonomiye can suyu!

Başbakan Binali Yıldırım, geçtiğimiz hafta yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında ekonomiye ilişkin alınan tedbirleri açıkladı.

Haberler 09.12.2016 - 08:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Babakan Binali Yldrm,Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) kararlarn açklad. Babakann açklamalarndan öne çkanlar öyle:

stihdamn artrlmas, reformlarn devam edilmesi, reformlarn tekrar kald yerden devam edip hzlanmas, kamuda tasarruf yapmaya devam edilmesi gibi hususlarda karar almtk. Bu kararlarn teknik çalmalarnn tamamlanmasna müteakip bugün bu kararlarn önemli olanlarn kamuoyu ile paylayoruz.

Piyasalarn nakit skntsn rahatlatmak ve ilerin genilemesini salamak için kredi garanti fonunun kefaletiyle 250 milyar liraya kadar kredi hacmi oluturuyoruz. Piyasada KOBler, ihracat yapanlara nakit skkln giderecek, ileri düzene sokacak yeni bir kaynak oluturulacak. hracat kredilerinde garanti teminat yüzde 100, KOBlerde yüzde 90, ticarilerde yüzde 85. Demek ki KOBler istihdammzn yüzde 65ini oluturan ihracatmzn yüzde 60n oluturan ilave kyak yapm oluyoruz.

BÜTçEDEN GELECEK PARALARLA KARILANACAK

Bütçe açn artracak yeni borçlanma gerektirecek bir durum yok. Bu sadece 2017 bütçesinden gelen paralarla karlanacak. Bütçe kalemleri arasnda baz kaydrmalar yapmak suretiyle gerçekletirmi olacaz. Bu tedbir i dünyamza, ihracatçmza, üretimcimize bütün i dünyamza çok ciddi bir rahatlk getirecek hayrl olsun.

2017de özel sektör yatrmlarn tevik etmek amacyla imalat sanayiine yatrm tevik kapsamndaki projelere art destek vermek. 2017de yaplan imalata yönelik yatrm harcamalar için yatrma katk orann yüzde 15 daha artryoruz. Kurumlar vergisi indirimini tam olarak uygulayacaz. Tevikin tamamn dier kazançlara uygulama imkan getireceiz. Yatrma yönelik inaat ilerinde KDV iadesi vereceiz.

PRM ÖDEMELERNE ERTELEME

stihdam korumak ve artrmak için baz tedbirler alyoruz. Bu tedbirler özel sektör iverenlerinden asgari ücret desteinden yararlananlarn buna esas prim ödeme gün saysna kar gelecek ekilde 2017 Ocak-ubat-Mart primlerini 2017 Ekim-Kasm-Aralk ayna öteliyoruz.

600 BN KYE STHDAM

2017de toplam özel sektörde 500 bin vatandaa KURun aktif igücü programalarndan yararlandracaz. 500 bin insanmza özel sektörde 2017 için i temin edeceiz. 100 bin de toplum yararna çalma programna devam edeceiz.

KOSGEB ÜYES LETMELERE 50 BN LRALIK KRED

KOBlere 3 yl vadeli 50 bin lira kredi salanacak. lk 12 ay geri ödemesiz faizsiz para verilecek. KOSGEBe üye olan 15 bin KOByi kapsyor. Bu tedbirler için bütçede yaplacak tasarruflar kullanacaz. Hesap kitap yapld. Mali disiplin devam edecek. 2017 yal için yapsal reform uygulamalarn takvimlendirdik. Bir bir hayata geçireceiz.

2017 YILININ YAPISAL REFORMLARINI PLANLADIK

Yl boyunca hangi yapsal reformlar yapacaz. 2017 ylnn yapsal reformlarn planladk ve bunu takvime baladk.Paydalarmzla paylaacaz. çalma hayatna yönelik bir reformsa ülke geneline, vatandalarmzn beklentilerine dikkat edeceiz. Bütün alanlardaki reformlar gerçekletireceiz. Reformlarn esas devletin bütün alanlardaki belirleyici rolünü ekonomi ve dier alanlardaki belirleyici rolünün snrlandrlmas ve vatandalarn rahatça hareket etmesi özeti bu. ki alan adalet ve güvenlikten vazgeçemeyiz. Bu iki alan devlette olacak ve bu alanlarda reform düünülmeyecek. Gerekli tedbirleri alacaz. Yaplacak eyler toplumu ilgilendiren konular.

KAMU BANKALARI PARA TOPLARKEN YARI YAPMAYACAK

ki husus daha var. Birincisi geçtiimiz günlerde bir genelge imzaladk. Buna göre kamu bankalar aralarnda para toplarken yar yapmayacak. Kamunun paralar genelde kamuda tutuluyor. Birbirileri arasnda özel bankalarla yara giriyorlar. Bu paralar ne kadar yüksek maliyetli toplanrsa kredilendirme reel sektöre aktarlmas pahal oluyor. Yüzde 7,5u geçmeyecek. Sizin iiniz faizcilik deil, daha çok kar etmek deil. Sizin aldnz paralar reel sektöre üretime aktarmak. Bunu da uygulamaya soktuk. Bu da dolayl olarak daha düük faiz ve kaynaa ulatnz için verecekleri kredilerde de maliyetlerini azaltacaklar. ki bankamzda yaptk. TOBBla beraber kaynak oluturdular. 9,90a indirdiler. Oradan 5 milyar dolaynda ilave kaynak oluturdular. Kamu bankalarnn kullandracaklar kredilerin maliyetlerine yansmasna sebep olacak.

10 MLYAR DOLAR TLYE DÖNÜTÜRÜLDÜ?

Piyasalarda yaanan dalgalanmalar üzerine Cumhurbakanmzn çarsyla milletimiz sorumluluk üstlendi. Milli paramza yönelme oldu. Bunun için teekkür ederiz. Bunun vatandalarmzn tek bana yapmas yetmez dedik, biz de kamuda önlemler aldk. Bu önlemler nedir? Devletin döviz üzerinden sözlemeleri olmayacak. D ve mecburi deilse döviz olmayacak. Yaplan tüm sözlemelerin tümünü Türk parasna dönütürmek. htiyaç fazlasn baz kamu kurulular da Türk lirasna dönütürdü. 10 milyar dolar civarnda bir kaynak yerli paraya dönütü. Döviz imkanna da bir takviye yaplm oldu. Bu uygulama devam edecek. Önce milletten bir ey isterken kendimiz ne yapyoruz ona bakmak lazm. Devlet olarak 2017de muazzam bir tasarruf yl olacak. Ciddi tasarruflar yapacaz. Öncelii olmayan, gereksiz masraflar yaplmayacak. Bunlardan kaçnacaz. Bir ey isterken vatandatan, önce devlet olarak bizler elimizi tan altna koymamz lazm. Kamuoyunda paylamak istedim. nallah bu aldmz tedbirler semeresini ksa sürede verecektir. Dünyadaki dalgalanmalarn etkileri ülkemiz bakmndan ortadan kalkacaktr. Hayrl uurlu olsun.

GAZETECLERN SORULARINI YANITLADI

Tevik ve tedbirleri birbirine kartrmayalm. 250 milyar liralk kredi hacmi oluturuyoruz. Para var ama verilmiyor. Finans sektörü yeterli emniyet tedbiri görmek istiyor. Zora girerim diye vermiyor. Ver kardeim teminat biziz. Biz teminat vermek için karlk ayrmamz lazm. 25 milyar TL. Dier kalemlerle de bütçe içindeki kalemlerden kaydrlacak. Bunlarn yaplmas için biz ilave borçlanma yapmayacaz. Onu yaparsan kymeti yok ki. lave borçlanma yapmadan karlk ayrma bu iin püf noktasdr. Dierleri için de 3 yl boyunca 15-16 milyarlk bir kaynak oluturuyoruz. 3 yllk 17,5 milyarlk.

EN KÖTÜ SENARYOYA GÖRE HAREKET EDYORUZ

unu bilmek lazm. Bankalarda 1 trilyon üzerinde kredi var da bu olas dalgalanmalardan olumsuz etkilenmeler olabilir diye biz devlet olarak 250 milyon liralk rezerviniz var diyoruz. Sorunlu kredilere bakarsak bizim ayrdmz miktarn altnda yüzde 3,5. 40 milyar-50 milyar bir paradan bahsediyoruz. Biz diyoruz ki gelecek zamanda da en kötü senaryoya göre hareket ediyoruz. Piyasalardaki dalgalanmalar ini trendindeydi. Bu ufak tefek ini çklar küresel artlardan dolay olabiliyor. Bunlar geçici eyler bizim tedbirlerimiz orta ve uzun vadeli. Merkez Bakamzn da eli kolu bal deil. Bu bizim Hükümetimizin ald tedbirler. Vergi olarak vatandaa yansmas söz konusu deil. Vergi art yok. Vergi art olsa ne konuacaz. Bir elle ver, iki elle geri al. Bizim amacmz bir sknty gidermek. Biz veren taraf olacaz. Onlar ilerini düzeltecek zaten sonra vergilerini verecek. Harcamalar tabii ksacaz. Bu konudaki kararllmz, yeni bina istihdam almayacaz. Bunlarn önüne geçeceiz. Bunlarn detaylar üzerine çalyorlar.

Bir kere u anda kamunun ihtiyaçlar bize geliyor. Babakanla geliyor. Yeni araç, bina, personel alm. Merkezden koordine ediliyor. Öretmen ve güvenlik görevlileri onlarla ilgili, polis jandarma korucu bunlarla ilgili belirlediimiz bir ey var. (Naci Abal: 5 bin saysn belirledik ama tamamen 60 bin personel. En çok yarg ve güvenlik personeli söz konusu.) Eldeki personelin ihtiyaç fazlalarn ihtiyaç olunan yerlere kaydracaz.

VARLIK BARII çARISI

malat sektörü, gerçek sektör dediimiz KOBler de desteklenecek. Yurt dndaki tasarruflar buraya çekme yönünde bunu tabii böyle bir çar var. Varlk bar var mesela. En güzel sonucu bu. Darda paranz varsa, zaten baz ülkeler üzerine yatmak için her türlü numaray çekiyorlar. Vatandalarmz gelsin emin ellerde paray vergi de yok yatrsnlar. Elde ettileri kaynaklar memleketimizde Türkiyenin büyümesine ie aa dönüsün. Bu çardr. Zorlayacak bir durum yok. Ayn döviz çars gibi. nallah bunun da vatandalarmz arasnda olumlu yank bulacan düünüyoruz. Ne varsa getirin skntmz var demek deil. Vatandamzn buradaki duyarlldr. Vatanda ne zaman ihtiyaç olduunda durumdan en önce vazife çkaran kesim oluyor. 15 Temmuzda meydanlara indi. Ekonomide yine meydanlara iniyor. Bizler onlarn bir ferdiyiz. Allah raz olsun, iyi ki böyle aziz bir millet var.

EKK 5 SAAAT SÜRMÜTÜ

Babakan Yldrm bakanlnda, 2 Aralk Cuma günü yaplan ve yaklak 5 saat süren Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantsnda, kamu maliyesi, bankaclk ve finans sektörü, reel sektör ve i gücü piyasasna yönelik alnmas gereken tedbirler kararlatrlmt.

Ana Sayfaya Git