Ekonomiye değer katıyor

İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün 3 yıl süren girişimleriyle Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilen "Sivan dut pekmezi"nin kurulacak kadın kooperatif ve dağıtılacak dut fidanlarıyla üretim ağı genişletilecek

Haberler 20.02.2021 - 00:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafndan corafi iaret olarak tescillenen Bingölün Sivan dut pekmezinnin üretimin desteklerle artrlarak ekonomideki deerinin yükseltilmesi hedefleniyor.

Genç ilçesine bal Sivan bölgesinde haziran aynda geleneksel yöntemlerle kazanlarda odun ateiyle kaynatlan Sivan dut pekmezi, katk maddesi kullanlmadan çeitli ilemlerden geçirilerek hazr hale getiriliyor.

l Tarm ve Orman Müdürlüü, bu lezzeti dünyaya duyurmak için 3 yl önce harekete geçti ve Sivan dut pekmezinin tescili için Türk Patent ve Marka Kurumuna bavurdu.

Yaplan deerlendirmeler sonucu Bingölün Sivan dut pekmezi corafi iaret alarak tescillendi.

Kentin çobanta kavurmasndan sonra ikinci tescilli ürünü olan Sivan dut pekmezi, l Tarm ve Orman Müdürlüünce, kurulacak kadn kooperatif ve datlacak dut fidanlaryla üretimin artrlmasna destek sunulacak.

l Tarm ve Orman Müdürü Burhan Bahadr, Bakanlklarnn talimatlar dorultusunda krsal alanlarda alternatif gelir kaynaklar oluturmak amacyla yöreye has projeler ürettiklerini söyledi.

Projelerden birinin tarmsal ürünlere corafi iaret tescil belgesinin alnmas olduunu dile getiren Bahadr, bu kapsamda Genç ilçesine bal Sivan bölgesinde youn ekilde üretimi yaplan dut pekmezi için yaptklarn çalmann neticesini aldklarn belirtti.

Dut üretiminin herhangi bir kimyasal ilaç ve gübre kullanlmadan yapldna iaret eden Bahadr, öyle konutu:

Tamamen doal bir ortamda üretilmektedir. Dut pekmezi elde edilirken mee aac yani s gücü yüksek, is tutmayan, koku brakmayan mee odunlar kullanlmaktadr. Daha önce çobanta kavurmas corafi iaret tescil belgesi almtk. Corafi iaret tescil belgesi, ürünlerin tarmsal ürünlerin markalamasnda, pazarlanmasnda ve reklamnda kolaylklar salyor.

ÜRETM 100 TONA çIKARTMAYI HEDEFLYORUZ

Sivan dut pekmezinin gelitirilmesine yönelik admlar atacaklarn kaydeden Bahadr, yörede 50 ton pekmez üretiminin gerçekletirildiini, bundan sonra da bölgede dut fidan datmn yapacaklarn bildirdi.

Bahadr, yöreye has kaliteli, inci dut çeidinin alama çalmalarn yapmak suretiyle çoaltlmasn salayacaklarn anlatt.

Pekmezin bölgeye ekonomik açdan bir gelir getirmesini salayacaklarn dile getiren Bahadr, Kadnlar marifetiyle bir kadn kooperatif kurarak burada bir paketleme tesisi oluturacaz. Ürünlerin ülke genelinde de datp pazarlanmas için gerekli koullar salayacaz. nallah bu yaptmz çalmayla birlikte dut fidanlarnn korunmas ve yaygnlatrlmasn gerçekletireceiz. Bu pekmezin üretimini inallah ksa bir süre içerisinde 100 tona çkartmay hedefliyoruz. ifadelerini kulland.

Bingöle has lezzetlerin ön plana çkmas için çalmalarn sürdürüleceini aktaran Bahadr, yakn bir zaman içerisinde Yedisu horoz kuru fasulyesinin de corafi iaret tescil belgesinin de çkmasn beklediklerini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git