Ekonomiye gençlik katılımı

Menengiç ağaçları ile ekonomiye katkı gençlere istihdam

Haberler 12.07.2018 - 10:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bitliste dalk alanlarda yetien menengiç aaçlar Siirt fst ile alanarak ekonomiye kazandrlrken gençlere de istihdam olana saland

Bitlis Gda, Tarm ve Hayvanclk Müdürü Fatih Asak:

2017 ylnda alama faaliyetini 250 gençle 15 bin kalem alarak yaptk. Geçen ylki alarda yüzde 90 orannda baar yakaladk. Bunu biraz daha artrmak amacyla bu yl 20 bine çkardk

Menengiç aaçlarnn alanmas ilin ekonomisine ciddi katk sundu, gençlere de istihdam alan olutu

Bitliste dalk alanlarda yetien menengiç aaçlar Siirt fst ile alanarak ekonomiye kazandrlyor.

Bitlis Gda, Tarm ve Hayvanclk Müdürlüünce yürütülen proje kapsamnda, dalk alanlarda doal olarak yetien menengiç aaçlar, alanarak fsta dönütürülüyor.

Krsal alanda yaayan vatandalara gelir salamak amacyla yürütülen çalma kapsamnda, 250 kiiye alama eitime verilerek yeni istihdam alanlar oluturuldu.

Hizan ilçesinde 6 yl önce Siirtten getirilen ustalarn alad menengiç aaçlarndan elde edilen fstklar, kent ekonomisine katk, gençlere yeni i imkanlar salad.

Yüzde 90 orannda baar yakaladk

l Gda, Tarm ve Hayvanclk Müdürü Fatih Asak, AA muhabirine yapt açklamada, kent merkezi, Hizan ve Mutki ilçelerinde atl durumda yüz binlerce menengiç aacnn olduunu söyledi.

Mevcut aaçlardan herhangi bir ekilde faydalanamadklarn aktaran Asak, unlar kaydetti:

Bu aaçlar ekonomiye kazandrma adna proje yaptk. Proje ile Bitlis merkez Hizan ve Mutki ilçelerimizde mevcut menengiç aaçlar üzerine Siirt fstk as yapmaya baladk. Bunu ilk olarak 2012 ylnda Hizanda balattk. Proje ile Siirtten getirilen ustalarla bu alar yaptk. Bu aaçlarn ekonomiye kazandrlmas gerekiyordu. Siirt fst kalemi tedarik etmeye baladk. Fakat bunun sürdürülebilir olmayacan gördük. Bir proje daha yaptk. 250 çiftçiye Siirt fst alama eitimi verdik. Eitimden sonra çiftçilere a malzemeleri verdik. 2017 ylnda alama faaliyetini 250 gençle 15 bin kalem alarak yaptk. Geçen ylki alarda yüzde 90 orannda baar yakaladk. Bunu biraz daha artrmak amacyla bu yl 20 bine çkardk.

5 ylda 45 milyon lira gelir elde edeceiz

Hizanda 2012 ylnda alanan 5 bin aaçtan kent ekonomisine 4,5 milyon lira katk salandn anmsatan Asak, 2014 ylnda 10 bin, 2017 ylnda 15 bin a yaptk, 2018 ylnda bu sayy 20 bine yükselteceiz dedi.

Asak, hedeflerinin 50 bin menengiç aacn alayarak fsta dönütürmek olduunu dile getirerek, öyle devam etti:

5 bin aaçta 4,5 milyon lira kazanlyor, 50 bin aaçta tam 10 katna çkm olacak ve ilk 5 ylda 45 milyon lira gelir elde edeceiz. Menengiç aaçlarnn alanmas ilin ekonomisine ciddi katk sundu, gençlere de istihdam alan olutu. 2019 ylnda da yeni fstk bahçesi tesis edeceiz. Bizi en çok mutlu eden sonuç ise gençlere bir katk sunmasdr. Bunu mutlulukla ifade etmek isterim ki bu gayret ve evkle 10 yln sonunda Siirt ile fstk konusunda yaracamz ümit ediyoruz.

Asak, Bitlis merkez, Hizan ve Mutkide fstk yetitirilebilecek corafi artlara uygun 32 köy olduunu sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git