Elektrik başvurularına 'jet yanıt' zorunluluğu

Elektrik tüketicilerinin perakende satış sözleşmesi başvuruları bir gün içinde sonuçlandırılacak. Başvuru süreci eksiksiz biçimde tamamlanan ve imar alanı içinde bulunan yerlere elektrik en geç 24 saatte bağlanacak.

Haberler 15.04.2018 - 01:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elektrik tüketicilerinin perakende sat sözlemesi bavurular bir gün içinde sonuçlandrlacak. Bavuru süreci eksiksiz biçimde tamamlanan ve imar alan içinde bulunan yerlere elektrik en geç 24 saatte balanacak.

Enerji Piyasas Düzenleme Kurumu (EPDK), Elektrik Piyasas Tüketici Hizmetleri Yönetmeliinde deiiklie gidecek.

Elektrikte serbest tüketici olmayan ve perakende sat sözlemesi kapsamnda elektrik satn alan abonelerin, zamannda ödenmeyen borçlarna ilikin yasal yollara bavurulabilmesi için elektriinin fiilen kesilmi olmas gerekecek.

Düzenlemeyle, perakende sat sözlemelerinde bavurularn sonuçlandrlma süresi bir güne düürülecek. Bavuru süreci eksiksiz biçimde tamamlanan ve elektrik datmna engel herhangi bir unsurun olmad yerlere elektriin balanma süresi, imar alan içindeki yerler için en fazla 24 saat, imar alan dndaki yerler için de en fazla 48 saat olarak belirlendi.

Fatura borcu nedeniyle elektrii kesilmi tüketiciler ise borcunu ödedikten sonra ayn süre kapsamnda yeniden elektrik hizmeti alabilecek.

Tüketicinin kusuru dnda, herhangi bir nedenle sayacn eksik tüketim kaydetmesi halinde, tüketici adna düzenlenen faturalarda esas alnan süre 12 aydan, 180 güne düürülecek.

14 gün içinde cayma hakk

Yeni düzenlemeyle, yllk elektrik tüketimi 100 bin kilovatsaatten düük olan serbest tüketiciler, tüketimi düük serbest tüketici olarak tanmland.

Söz konusu tüketicileri ile tedarikçiler belirli ya da belirsiz süreli anlama yapabilecek. Belirli süreli ikili anlamalar azami 3 yllna olacak. Bu sürenin tamamlanmasna 60 gün kala sözlemenin sona erecei tüketiciye bildirilecek.

Söz konusu anlamalar yazl ya da uzaktan düzenlenebilecek.

Tüketiciler, ikili anlamann kurulduu ya da yenilendii tarihten itibaren 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeden ve cayma bedeli ödemeden anlamadan vazgeçebilecek.

Güvence bedelleri, ikili anlamalarn sona ermesini takiben 5 gün içinde tüketicilere iade edilecek.

Kulaktan dolma bilgilere itibar edilmemeli

EPDK Bakan Mustafa Ylmaz, deiiklik öncesinde yönetmelikle ilgili basnda yer alan haberlere ilikin yapt deerlendirmede, Düzenlemelerimizle ilgili yaplan yanl haberler, tüketicilerin yanl bilgilendirilmesine ve bu bilgiler neticesinde irketlerle tüketiciler arasndaki ilikilerde problemler yaanmasna neden olabiliyor. dedi.

Tüketicilere yönelik düzenlemelerde kulaktan dolma bilgilere itibar edilmemesi gerektiini belirten Ylmaz, Bu tip yanl haberler sektörümüze zarar verir. Kurulumuzun ald kararlar Resmi Gazetede yaymlanyor. Gerektiinde biz de öncesinde kamuoyunu bilgilendiriyoruz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git