Elektrik faturası kabarıyor

Depsaş Enerji, tarımsal sulamada kullanılan elektriğin geçen yıla göre yüzde 350 arttığına dikkat çekerek, su kaynaklarının verimli kullanımı konusunda uyardı.

Haberler 11.05.2021 - 01:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Güneydou Anadolu bölgesinin görevli tedarik irketi Depsa Enerjiden yaplan açklamada, hizmet bölgesinde yer alan Diyarbakr, anlurfa ve Mardinde kuraklk nedeniyle tarmsal üretimde görülen sert düüle ilgili meslek odalarnn ve uzmanlarn uyarlarnn basna yansdna dikkat çekildi. Açklamada meteorolojik verilere göre, bölgede yalarn geçen yla göre yüzde 50den fazla azald belirtilerek, 2021 yl Ocak-Nisan döneminde kuraklk nedeniyle tarmsal sulamada kullanlan enerji miktar önceki yllara göre yüzde 350 artmtr. Bu tüketim art sadece yln ilk dört aynda irketimize 800 milyon TL ek yük getirmitir. Mart 2021 itibaryla 4,5 milyar liray aan çiftçilerin elektrik borcu daha da artmaktadr ifadelerine yer verildi.

SUYUN VERML KULLANIMI VE ÜRÜN SEçM ÖNEML HALE GELD

Depsa Enerjiden konuyla ilgili yaplan yazl açklamada, yaanan kurakln su kaynaklarnn verimli kullanmn ve ürün seçimini çok daha önemli hale getirdiine dikkat çekilerek u ifadelere yer verildi:

Aratrmalarmz su kaynaklarnn yüzde 70inin tarmsal sulama amacyla kullanldn gösteriyor. Bölgemizdeki su kaynaklarnn zaten kstl olduunun bilincindeyiz, çiftçilerimize gerek verimli sulama yöntemleri gerekse de ürün seçimi konusunda destek salamaya çalyoruz. Ayrca msr ve pamuk gibi ar sulama gerektiren ürünler yerine farkl alternatif ürünlere yönelmelerini tevik ediyoruz.

BORçLAR YÖNETLEMEZ HALE GELYOR

çiftçilerin vahi sulamadan vazgeçerek damlama tekniine yönelmelerinin maliyetleri büyük oranda düüreceini ifade eden Depsa Enerji, uzun bir süredir birikmekte olan borçlarn, kurakln etkileri ile katlanarak büyüme ihtimaline dikkat çekti. irketten yaplan açklamada, çiftçiler ve sulama birlikleri, biriken borçlarn ödemeye davet edildi. Su kaynaklarnn verimli kullanlmas gerektiine dikkat çeken Depsa Enerjinin açklamasnda u ifadelere de yer verildi:

Ödenmeyen her bir fatura, sadece üzerimizdeki yükü daha da artrmakla kalmyor, ayn zamanda özellikle anlurfa ve Mardinde uzun yllardr biriken tarmsal sulama borçlarn yönetilemez hale getiriyor, uygulanan tarm modelini sürdürülemez hale getiriyor. Mart 2021 itibariyle tarmsal sulama abonelerinin irketimize olan elektrik borçlar 4,5 milyar liray am durumdadr.

irket, çiftçileri ve sulama birliklerini biriken borçlarn ödemeye çararak, enerji tedariinin durdurabileceini belirtti.

Ana Sayfaya Git