Elektrik faturasında devrim gibi karar

Elektrik faturaları için çok önemli bir karar alındı. Aylık 82 TL'yi geçen faturalarda taksit imkanı geliyor.

Haberler 16.04.2017 - 09:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlnn enerji tüketiminde rekabet ortamn artrarak piyasann tüketici lehine gelimesi için yapt çalmalarda, Enerji Piyasas Düzenleme Kurumu (EPDK) 8.5 milyon elektrik abonesi için devrim niteliinde düzenleme hazrlad. Bu kapsamda serbest tüketicilerle datm irketleri arasndaki sözlemelere standart getirilirken, tüm elektrik abonelerini kapsayacak ekilde, aylk 82 liray aan fatura ödemelerinde kredi kartna taksit imkn sunulmasna yönelik çalmalarn balatlmas kararlatrld.

SÖZLEME K YILI AAMAYACAK

Düzenleme kapsamnda ikili anlamalarn belirsiz veya belirli süreli olarak hazrlanabilecei, belirli süreli anlamann ise iki yl aamayaca öngörüldü. Anlamalarda tüketicilere çeitli adlar altnda ilave bedellerin yanstlabileceine dair hükümlere de yer verilmesi üzerine EPDK datm irketlerine de snrlama getirdi. Buna göre, ikili anlama, aktif elektrik enerjisi, kurul onayl ve kanunlarca tahsili zorunlu klnan vergi ve fonlardan oluacak. Bunlarn dnda da baka bir bedel uygulanamayacak. Aktif elektrik enerjisi bedeli kuru/kWh cinsinden taraflarca serbestçe belirlenebilecek.

GÜVENCE BEDEL ALINABLECEK

kili anlamada ödeme yükümlülüünü yerine getirmeme riskine karlk olarak da tüketiciden belirli bir güvence bedeli alnmasnn önü açld. Ayrca zamannda ödenmeyen fatura borcuna gecikme zamm uygulanp uygulanmayaca, uygulanmas halinde yönetmelikte belirtilen gecikme cezas orann aamayaca ve gecikme zammnn günlük olarak uygulanaca da yönetmelikte yer ald. Tedarikçi tüketiciden herhangi bir nedenle fazla tahsil ettii tutar ise günlük olarak iletilecek gecikme zammyla birlikte tüketiciye iade edecek.

Ana Sayfaya Git