Elektrik faturasında flaş değişiklik!

Elektrik faturasında milyonları ilgilendiren önemli değişiklik. Elektrik abonelerini kapsayan karaR Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, yapılan değişiklikler doğrultusunda, teminat kontrolü, vadeli elektrik piyasasının açık olduğu günlerde seans başlamadan saat 12.00'da başlayacak, gün sonu işlemlerinin sona ermesini müteakip son kontrol yapılarak bitirilecek. Güncel teminat tutarları bu süre boyunca kontrol edilecek. Öte yandan, bir fatura dönemine ilişkin net zarar tutarı, ilgili fatura döneminin fatura son ödeme tarihi sonuna kadar toplam vadeli elektrik piyasası teminatı hesabına dahil edilecek.

Haberler 07.05.2021 - 01:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enerji Piyasas Düzenleme Kurumunun (EPDK) Vadeli Elektrik Piyasas iletim usul ve esaslarnda deiiklik yaplmasna yönelik kurul karar, Resmi Gazetenin dünkü saysnda yaymland.

Buna göre, yaplan deiiklikler dorultusunda, teminat kontrolü, vadeli elektrik piyasasnn açk olduu günlerde seans balamadan saat 12.00da balayacak, gün sonu ilemlerinin sona ermesini müteakip son kontrol yaplarak bitirilecek. Güncel teminat tutarlar bu süre boyunca kontrol edilecek.

Piyasa katlmclarnn sahip olduu belirli bir teklif bölgesi, teslimat dönemi ve yük tipini içeren uzun veya ksa pozisyonu ile ayn teklif bölgesi, teslimat ve yük tipini içeren ters yönlü teklif sunulmas durumunda, sunulan teklifin elemesi sonucunda hesaplanacak kar ya da zarar belirlenecek ve zarar oluuyorsa söz konusu zarar toplam teminata dahil edilecek. Sunulan tekliflerin elemesi sonucunda sahip olunan tüm pozisyonlar ve aktif teklifler dikkate alnarak ilgili piyasa katlmcsnn toplam vadeli elektrik piyasas teminat tutar güncellenecek.

ÖDEME TARH DET

Öte yandan, bir fatura dönemine ilikin net zarar tutar, ilgili fatura döneminin fatura son ödeme tarihi sonuna kadar toplam vadeli elektrik piyasas teminat hesabna dahil edilecek.

Piyasa katlmcsnn vadeli elektrik piyasasnda uzun veya ksa pozisyon sahibi olabilmesi için sunmas gereken kontrat teminat ise, seans içinde ilgili kontratn güncel açl fiyatnn esas alnmas, seans sonrasnda ilgili kontrat için ilan edilen günlük gösterge fiyat ve günlük gösterge fiyatnn bulunmamas durumunda ise en güncel açl fiyat esas alnarak hesaplanacak.

Ayrca, EPDKnin Teminat Usul ve Esaslarnda Deiiklik Yaplmasna likin Kurul Karar da Resmi Gazetede yaymland.

Buna göre, gün öncesi piyasasna veya gün içi piyasasna katlan bir piyasa katlmcsnn sunmu olduu tekliflerin, piyasa iletmecisi tarafndan kabul edilebilmesi için o güne ilikin olarak sunmu olduu teminat tutarnn sunmas gereken toplam teminat tutarndan büyük ya da eit olmas esas alnacak.

Piyasa katlmcs tarafndan gerçekletirilecek olan nakit teminat çekme ilemleri herhangi bir i gününde saat 15.05 ile 15.40 arasnda, nakit d teminatlarn çekme ilemleri 15.05 ile 17.00 arasnda gerçekletirilebilecek.

Söz konusu kararlar, yayn tarihleri itibaryla yürürlüe girdi.

Ana Sayfaya Git