Elektrik faturasını yükseltecek maliyetlere EPDK'den fren

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), kurul kararıyla elektrik üretim santralleri için "azami uzlaştırma" fiyatlarını belirledi. Bu kararla, enerji ham maddelerindeki maliyet artışının faturalara yansıtılmasının engellenmesi hedefleniyor.

Haberler 30.03.2022 - 00:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

EPDKden yaplan açklamada, 17 Mart kurul toplantsnda elektrik enerjisi fiyatlarnn makul olmayan deerlere ulamasnn önlenmesi, tüketicilerin korunmas, yaanan kaynak maliyeti artlar nedeniyle üretim yapamayan santrallerin de arz güvenliine katksnn salanmas için ilgili kanunun verdii yetki çerçevesinde alnacak önlemlerin usulünün belirlendii anmsatld.

Açklamada, EPDK tarafndan daha önce yaplan açklamada elektrik üretim maliyet farkllklarnn birbirine yakn seyrederken piyasada herhangi bir soruna sebep olmad ancak üretim kaynak maliyeti farkllklarnda yaanan büyük artlarn serbest piyasa fiyatlarnda makulün üstünde artlar beraberinde getirdii vurgulanmt. Haliyle bu durum sadece üreticiler açsndan deil ister serbest piyasadan, isterse düzenlenen tarifeden enerji alsn bütün tüketicilerimize fiyat art riskini de beraberinde getiriyordu. ifadelerine yer verildi.

PYASAMIZIN ADL VE REKABETç YAPISININ KORUNMASINA YÖNELK BR SGORTA

Bu kapsamda, bugün toplanan kurulun üretim santrallerine yönelik azami uzlatrma fiyatlarn belirledii kaydedilen açklamada ifadelerine yer verilen EPDK Bakan Mustafa Ylmaz, bu mekanizmann benzerlerinin Avrupa ülkelerinde de uygulandn kaydetti.

Ylmaz, yaanan küresel gelimeler sebebiyle doal gaz ve kömür gibi ithal enerji ham maddelerindeki maliyet artnn faturalara yanstlmasnn önlenmesinin hedeflendiini belirterek, u ifadeleri kulland:

K ve ilkbahar yalar hidroelektrik üretimi için memnuniyet verici düzeyde ancak ithal ürün maliyetlerindeki yükseklik piyasa fiyatlarn da hala çok yüksek seviyede tutuyor. Bir tarafta maliyeti düük santraller var dier yanda büyük bir istihdam kayna olan ancak kapanma riskiyle kar karya olan yüksek maliyetle elektrik üreten santraller var. Olaanüstü zamanlardan geçiyoruz ve böylesi süreçlerde dengeyi gözetmek elzemdir. Bu maliyet artlarn tüketiciye yanstmadan, güçlü ve geçici bir destekleme mekanizmas ile piyasalarn sürdürülebilirliini tam bir ibirlii ile koruyacaz. Piyasa yapsnn bozulmasna kesinlikle izin vermeyeceiz. Balangç olarak belirlenen azami uzlatrma fiyatlar doal gaz ve ithal kömür santralleri için megavatsaat bana 2 bin 500 lira, dier santraller için 1200 lira olarak belirlendi.

Bu rakamlarn EPAa gönderileceini ve o rakamlar nda destekleme bedellerini kapsayan bir havuz oluturulacan aktaran Ylmaz, unlar kaydetti:

Destekleme bedeli adil ve effaf ekilde paylatrlarak hem bütün tüketicilerimizi kapsayacak ekilde faturalarn yükselmesi engellenecek hem de piyasamzdaki arz güvenliine katk sunulacak. Baz Avrupa ülkelerinde de uygulanan bu tip bir geçici mekanizmayla üretim santralleri de tüketicilerin elektrik faturalarndaki maliyet yüküne ortak olacak. çinden geçtiimiz süreçte bu kararmz, kanunun verdii yetki ile uygulanan, piyasamzn adil ve rekabetçi yapsnn korunmasna yönelik bir sigorta, bir emniyet sübab olarak görülmelidir. Gerek devletimizin gerek vatandalarmzn büyük fedakrlk gösterdii bu süreçte sektörümüzün de üzerine düeni yapmas gerekiyor ve yapacana da yürekten inanyorum.

Ana Sayfaya Git