Elektrik sorunu kayıplar yarattı

Mezopotamya'nın en verimli topraklarını bünyesinde barındıran Mardin Ovası'nda yaşanan elektrik sorununa rağmen mısır eken çiftçiler, yeterince sulama yapamadığı için rekolte düşüklüğü yaşadı.

Haberler 14.11.2020 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DEDAn elektrik kesintilerine ve ar girdi maliyetleri karsnda çaresiz kalan Mardinli çiftçilerin bazlar bu yl msr ekmezken tüm sorunlara ramen msr eken çiftçiler ise yeterince sulama yapamad için verim düüklüü yaad.

Verim düüklüünün en büyük nedeni elektrik kesintileridir

nand Mahallesindeki tarlasnda hasat yapan Kzltepeli çiftçilerden Osman Ataman, bu yl msr hasadna sevinemediini söyledi.

çiftçi Ataman, Msr hasadmz balad ancak bu sene verim düüklüü yaanyor. Bunun sebebi ise elektrik kesintileridir. Bizim tek sorunumuz elektrik sorunudur. Elektrik belas, bamza bela olmu. çok kabark faturalar geliyor. Bunun altndan kalkamyoruz. Bu sene bölgemizde hemen hemen yüzde 60 civarnda msr ekimi yaplmad. Tarlalar bo kald. Sebebi ise elektrik sorunuydu. Zaten günde bir saat braklyordu. Bütün köylerde elektrikler kesiliyordu. Burada msrlar dengesiz geliti. Verim düüklüünün en büyük nedeni de budur. Hatta içme suyu bile bulamyorduk. DEDA müdürü cezaevine girdikten sonra biraz düzelme oldu. Tabi verim kayb orada oldu. diye konutu.

Faruk Mee

Verim kayb dönüm bana 500 kilogramdr

Geçtiimiz sene dönümde bin 200 ton verim elde ederken bu sene 600-700 kiloya kadar dütüünü kaydeden Faruk Mee de msrda büyük verim kaybnn olduunu ifade etti.

Mee, Bu yl elektrik sorunundan kaynakl çiftçilerin yars ürününü ekemedi. Tarlasn ekenler de verim düüklüü yaad. çünkü tam msrn suya ihtiyaç duyduu dönemde elektrikler kesildi. 20 gün elektrik verilmedi ve bu yüzden msr dengesiz geliti. O dönemlerde brakn tarlay sulamak içmek için bile su bulamyorduk. Msr ektik ve u an hasadn yapyoruz ancak maliyetini kurtarr m kurtarmaz m onun derdine dütük. dedi.

Elektrikler 14 Maysta kesilmiti

Dicle Elektrik Datm A.. (DEDA), çiftçilerin su kuyularnn elektrik borçlarn gerekçe yaparak 14 Maysta elektriklerini kestii Mardinin Kzltepe, Nusaybin, Derik ve Artuklu ilçelerine bal yüzlerce krsal mahalleye yaplan itirazlara ramen elektrik vermeyince, binlerce dönüm tarm alan ekilemedi. Özellikle bölgede ekilen ikinci ürün msrda, geçen yl ve önceki yla oranla yüzde 60a yakn azalma söz konu oldu. Msr eken çiftçiler ise yeterince sulama yapamad için verim kayb yaad.

Ana Sayfaya Git